Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Перипетиите на един варненец с общинския „паяк“

Как работи синята зона във Варна? 9-и януари, в 7 часа сутринта. Работещо семейство с дете осъмва с гараж, блокиран от кола, паркирана отпред. Това пренарежда драстично организацията на целия им ден, докато колата в нарушение престоява пред гаража им до два следобед. 

Шофьори паркират редовно върху забранителната жълта начупена маркировка, понякога за часове наред. А живеещите в синя зона са принудени  да търсят услугите на общинското средство за репатриране тип "паяк". Припомняме, че забранителната маркировка беше положена заедно с разчертаването на синята зона. 

"Пред гаражите ни, обозначени като такива, вкл. със знак В27, често паркират коли. Понякога водачите оставят номер за връзка, по-често не го правят, но винаги обясняват, че са спрели "само за малко", когато се появят". Това разказаха, живеещи в центъра на Варна. Само от началото на т.г. са викали "паяка" няколко пъти. Последно, на 9-ти януари, когато г-н Георгиев осъмва с блокиран гараж от брандиран автомобил на таксиметрова фирма. Звъни първо в централата й, откъдето обясняват, че ще пробват да се свържат с шофьора, но без резултат. Собственикът на блокирания гараж звъни на "паяка", откъдето служителката му обяснява, че и петте машини в момента са спрени за ремонт, като последната се е повредила на 7-ми януари, неделя. Тогава мъжът звъни в 1 РПУ на МВР по район, откъдето изпращат патрулка и водачът в нарушение получава фиш под чистачката. Потърпевшият, обаче остава в капана на неработещия паяк до около 14 часа, когато пристига водачът на автомобила, паркиран пред гаража му. 

Отказ от оператора на паяка да изпрати съоръжението Георгиев получава седмица по-рано, на 2-ри януари. Причината - не е съгласен с условието да отвори гаража си да може инспекторът да го снима, с което да удостовери, че се използва по предназначение. Сигналът му е приет, но не е активиран, както разбира час по-късно. Служителят се позовава на наредбата и вътрешни правила. "Вътрешните правила няма как да ги знаем, но наредбата е общодостъпна. Причината за това, доколкото знам от предишни посещения на екипите им, е че много от репатрираните подават жалби в съда, което принуждава инспекторите им да се явяват на дела, затова се налага да имат солидни доказателства", сподели Георгиев. Той все пак се съгласява да осигури достъп, паякът идва и инспекторът констатира автомобил спрял в нарушение. Шофьорът на техническото средство, обаче отказва да влезе в пресечката с аргумента, че няма да може да излезе"Това е пресечка, която в единия край е задънена. Преди това съм имал други случаи, при които са идвали, паякът влизаше на заден ход, в случая избра да влезе на преден и каза, че ще влезе, но няма да може да излезе", сподели още потърпевшият. Георгиев получава съвет да звъни в полицейското управление по район, на дежурния в общинска полиция или на тел 112.  

"Не ми е докладван случай, в който са карали самия собственик да докаже, че е гараж. Принципно няма такава инструкция към колегите". Така коментира поставените проблеми директорът на общинското предприятие „Общински паркинги и синя зона“ Младен Иванов. Габаритите на самите машини са такива, че има случаи в които нямаме техническа възможност да се влезе. Тогава се пише доклад и ние проверяваме. Има места с надвиснали клони, кабели и т.н. Но, това не е толкова често, каза Иванов. Той коментира и случаите, в които водач, паркирал в нарушение, се появява при идването на паяка:

Когато „паякът“ е дошъл на адрес и тогава нарушителят се появи трябва служителите на общинското предприятие „Общински паркинги и синя зона“ да му наложат глоба в размер от 30 лв., независимо дали са започнали да му слагат скоба или все още не са, щом вече са на адреса. Така е по наредбата на Общински съвет-Варна. Това са 10-15% от случаите, при които са платили на място. Ако автомобилът вече е вдигнат на платформата и са вдигнати стабилизаторите, тогава задължително се извозва до паркинга за репатрирани автомобили, категоричен беше Младен Иванов. 

Припомняме, че след като Радио Варна оповести проверката си по сигнала, кметът Благомир Коцев разпореди проверка по случая, както и цялостен анализ от дирекция „Управление на собствеността“ на състоянието на автопарка на Общината. Навярно проверката ще разкрие и какъв е размерът на пропуснатите ползи от Община Варна за времето, в което "паяците" не са работили. Както и от описаната практика на престой и паркиране в нарушение в синята зона на града. 


По публикацията работи: Мариела Димитрова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

/musicbbn~

ВИЖТЕ ОЩЕ

Десетки варненци дариха стари дрехи в кампанията "Дрешник с кауза"

Прекомерното изхвърляне на текстилни отпадъци, както и даването на втори шанс на ненужния текстил в бита, бяха сред акцентите във второто издание на кампанията „Дрешник с кауза“, която се проведе днес в Социалната чайна във Варна. Десетки варненци дариха стари дрехи или текстилни изделия, които не използват. Една част от тях ще бъдат..

публикувано на 27.04.24 в 16:32

Общоградско честване на пролетните празници в Каварна

Общоградско честване на пролетните празници Лазаровден и Цветница започва в 11.00 часа на площада В Каварна пред църквата „ Св.Успение Богородично“. Отец Василий, който е протойерей на храма, ще благослови Лазаровата събота. В празничната програма участват деца от детските градини „Здравец“ и „Радост“, възпитаници от СУ „Ст.Караджа „ и ОУ..

публикувано на 27.04.24 в 10:53
ОУ

Ден на отворени врати за бъдещи възпитаници на ОУ "Христо Ботев" във Варна

Ден на отворени врати се провежда днес в ОУ „Христо Ботев“ във Варна. Училището, което се намира в кв. Аспарухово, посрещна деца от всички детски градини в района, на които им предстои да бъдат първокласници. След тях сградата ще посетят и деца, които ще бъдат в пети клас през следващата учебна година. Малчуганите бяха посрещнати в двора..

публикувано на 26.04.24 в 13:10

Възпитаници на МГ-Варна с поредни успехи по лингвистика и български език и литература

Поредни успехи завоюваха възпитаници на Математическата гимназия "Д-р Петър Берон" във Варна.  Деветокласникът Павел Василев достигна първото място от Националния кръг на олимпиадата по лингвистика.  "Лингвистиката ми помага да мисля по нестандартни начини, които са полезни и помагат в различни ситуации", подчерта за Радио Варна..

публикувано на 26.04.24 в 09:46

Дрешник с кауза дава втори шанс на ненужните дрехи

Текстилните отпадъци са един от актуалните глобални проблеми, свързани със замърсяването на околната среда. По данни на Българска асоциация "Кръгов текстил",  всяка година в Европейския съюз се изхвърлят 5 милиона тона текстил. От тях, над 3 милиона тона  попадат в смесения битов отпадък и съответно вредят на природата. Вдъхновени от Деня на..

публикувано на 26.04.24 в 09:30

19 хорови формации изнасят концерти във Варна

18 хорови формации от Варна и един гостуващ хор от Балчик ще изнесат концерти в морската столица. Включвайки се в VIII Национална инициатива „България пее“ на Българския хоров съюз, Община Варна организира на 26, 27 и 28 април поредица от концерти в Градската художествена галерия „Борис Георгиев“. В 18:00 ч. днес началото ще постави Мъжкият хор на..

публикувано на 26.04.24 в 09:16

Антверпен - град с минало и бъдеще

Барокови фасади съжителстват със съвременна градска среда. Историческите сгради имат нов живот, а старото пристанище е зона на атракции и музеи. Антверпен е чудесен пример как се съчетава историческото наследство с модерния живот. По бреговете на река Шелда, в северната част на Белгия се намира един от значимите центрове на търговията. Известен като..

публикувано на 25.04.24 в 16:30