Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Даниел Лорер: Варненци трябва да искаме реален напредък на проекта за нова сграда на Математическата гимназия

Даниел Лорер
Снимка: БГНЕС

Община Варна успя да се пребори с Министерството на финансите да има заделени пари за проектиране на нов кампус на Математическата гимназия във Варна. Вече са осигурени и първите 8,7 млн. лв. за строителството на сградата, припомни депутатът от ПП-ДБ Даниел Лорер и допълни, че от сега нататък варненци трябва следят за реалния напредък на процеса.

За мен иновациите, младежта и мисълта за бъдещето на Варна са ми много близки. Ако има едно училище в България, което символизира технологическия и икономически напредък, това е Математическата гимназия във Варна, подчерта той. Бившият министър изказа убеждението си, че успешните примери на образованието трябва да се финансират и да се множат, като напомни, че едни от най-успешните деца делят сграда с друго училище. Материалната база е остаряла и не е адекватна нито на броя на учениците, нито на техните нужди, допълни Лорер.

За да има образование на бъдещето, трябва да има сгради и кампуси на бъдещето, за да могат учители и ученици да се чувстват вдъхновени, каза още той.

Чуйте повече от разговора на Даниела Стойнова с Даниел Лорер:






Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Евгения и Антон, които върнаха духа на Стара Варна в бистрото си

Как се възстановява историята, съхранена в старите варненски сгради?  Отговорите дават Евгения Пироева и Антон Александров, които пресъздадоха духа на Стара Варна от началото на миналия век в интериора на заведение - част от някогашен хотел с бистро на централната тогава ул. "Преславска" (днес ул. "Преслав"). Възстановяването им отнело около година...

публикувано на 13.05.24 в 12:05

Бар на колела - атракция във варненско село

Да избягаш от големия град дори и за едно кафе, но не какво да е кафе и не на какво да е място, а на чист въздух, в тишина и спокойствие. Мястото е село Кичево, на около 7-8 км. от Варна в посока Балчик, където за пролетните празници и след тях в центъра на селото ще ви посрещне Елица, собственичката на бар за крафт напитки. Заведението..

публикувано на 13.05.24 в 10:20
Снимката е илюстративна

Две училища в Каварна изпращат своите зрелостници

51 зрелостници завършват Средното училище "Стефан Караджа" в Каварна днес.  Двете паралелки от ХІІ "а" и ХІІ "б" клас с профили  математика и езиково обучение ще се разделят и със своите класни ръководители Петя Георгиева и Ирина Атанасова. Церемонията започва от 10 часа в двора на учебното заведение. Час по-късно за последен път в двора на училище..

публикувано на 13.05.24 в 08:51

Отбор от Варна ще представя България на Европейското по FLL LEGO роботика

За първи път български отбор отива на подобно състезание в Норвегия. Това е о тбор Zentix, който спечели първото място във фестивала по роботика FIRST® LEGO® League България. Второто издание на фестивала се проведе на 20 април в Бургаския свободен университет, а негови организатори са Център за творческо обучение и Община Бургас.  След класирането..

обновено на 13.05.24 в 08:13
Ивайло Стойчев и Оскар.

Ивайло и Оскар по пътя към Олимпиадата в Париж

Петима български полицаи с кучета ще са част от многонационалният екип, който ще се грижи за сигурността във френската столица Париж по време на Олимпийските игри. Единият екип е от София и по два екипа са от дирекциите на полицията в Пловдив и във Варна. Общо в охраната и безопасността на олимпийските обекти ще се включат полицейски..

публикувано на 13.05.24 в 08:05

Дъждовен понеделник

Днес до обяд валежите постепенно ще спрат и облачността ще се разкъса и намалее, но в следобедните часове на отделни места не е изключено отново да превали и прегърми. Ще духа до умерен северен вятър. Максимални температури между 13° и 18°, за Варна около 15°. Вълнение на морето 2-3 бала. Температура на морската вода 15°-16°. Изгрев на..

публикувано на 13.05.24 в 05:45

Швейцария е победител на "Евровизия"

Швейцария спечели 68-ото издание на "Евровизия". Изпълнителят Немо триумфира в шведския град Малмьо с песента "Кодът". 24-годишният Немо извоюва победата с 591 точки. "Надявам се, че този конкурс ще продължи да се застъпва за мира и достойнството за всеки човек по света", заяви той при получаването на наградата, предаде БНР. За Швейцария настоящото..

публикувано на 12.05.24 в 15:07