Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

С обществено обсъждане ще се реши къде да бъде новата сграда на библиотеката във Варна

Предстои обществено обсъждане къде е правилното място на новата сграда на Регионалната библиотека „Пенчо Славейков“ във Варна, съобщиха от пресцентъра на общината. Строителството на библиотеката може да започне веднага, посочи кметът Благомир Коцев. "Има издадено разрешение за строеж, но на практика няма осигурено финансиране и във Варна има различни нагласи в общественото мнение за това дали библиотеката да се строи на отреденото място – до общината, където сега е градинката, или да се търси нова локация, за да не се унищожава градинката", коментира още Коцев. 

Ако библиотеката се изгради до сградата на общината, има много зелени площи, които трябва да бъдат унищожени, каза още кметът.

Ако проектът не стартира до април, ще изтече разрешението за строеж, добави той като част от обстоятелствата, които да се вземат под внимание. Изграждането на библиотеката ще струва около 60 милиона лева. Опасенията са, че ако започнем проекта и няма осигурено финансиране за целия период от 2-3 години до завършването, теренът може да остане като язва, коментира още Коцев. По думите му, поради тази причина трябва да се направи допитване до гражданите.

Обмислят се и други локации на сградата на библиотеката според мненията и на граждани и експерти. Единият от вариантите е теренът на т. нар. „Дупка“ в центъра на Варна. Там обаче, вътре в терена, има около 900 квадратни метра частна собственост, която, по думите на кмета, трябва да се отчужди, тъй като не се очаква да съвпадат интересите на собствениците с тези на гражданите.

Другият вариант е на мястото на бившето Руско консулство. Теренът е собственост на Министерството на външните работи и общината още не го е придобила. Не е ясно и дали парцелът е с достатъчно голям като площ. Освен това там има и вече готова сграда и трябва да се помисли дали тя може да бъде преустроена като библиотека, коментира кметът, напомняйки че в терена влиза и зелена площ.

Припомняме, че отреденият терен за новата сграда на варненската библиотека е между бул. “Осми Приморски полк”, ул. “Братя Миладинови”, ул. “Проф. Марин Дринов” и сградата на Община Варна. Проектът е на холандско архитектурно бюро, което беше избрано след международен конкурс сред 370 други преди повече от 5 години. 

Новата сграда трябва да обедини всички звена на библиотеката, които сега са пръснати на няколко места в града и да приюти богатата колекция от книги.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Дъждовен понеделник

Днес до обяд валежите постепенно ще спрат и облачността ще се разкъса и намалее, но в следобедните часове на отделни места не е изключено отново да превали и прегърми. Ще духа до умерен северен вятър. Максимални температури между 13° и 18°, за Варна около 15°. Вълнение на морето 2-3 бала. Температура на морската вода 15°-16°. Изгрев на..

публикувано на 13.05.24 в 05:45

Адресите без ток

На 13.05.2024 от 09:00 ч. до 16:00 ч. , поради извършване на неотложни ремонтни дейности на съоръженията за доставка на електроенергия, ще бъде прекъснато електрозахранването в района на: гр. Варна - ул. Анастасия Железкова 51, 53, 55, 57, 59, 61, ул. Д-р Басанович 53, 55, 57, 59, 61, ул. Ген. Стефан Тошев 36, 38, ул. Джеймс Баучер 2, 4, ул...

публикувано на 13.05.24 в 05:00

Експерт: Очакваме по-добър туристически летен сезон

Очаква се летният сезон да бъде по-добър от този през миналата година, но ръстът на туристите няма да е много висок. Това прогнозира за БНР Иван Грошев – председател на асоциацията на агенциите за входящ туризъм преди официалното откриване на сезона през следващата седмица. Очаква се най-големия брой туристи да бъде от Румъния, каза Иван Грошев. "От..

публикувано на 12.05.24 в 17:05

Недостиг на близо 17 000 медицински сестри у нас

Държавата да определи минимален брой медицински сестри във всяка лечебна структура, така че да се гарантира качествена грижа за пациентите. Същото изискване да се прилага за акушерки, рехабилитатори, лаборанти и други специалисти. Затова настояват от Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи във връзка с днешния Международен ден на..

публикувано на 12.05.24 в 11:49

Държавата и общината обединяват сили, за да възродят манастира „Св. Богородица“ край Варна

Община Варна и областната администрация обединяват усилия, за да възродят манастира "Св. Богородица " в местността Караач теке край града. Това потвърдиха областният управител проф. Андрияна Андреева и кметът на града Благомир Коцев. Проф. Казимир Попконстантинов, откривател и проучвател на комплекса, заяви, че ще бъде възродена и идеята в Деня на..

публикувано на 12.05.24 в 11:19

Дадоха старт на Маратон Варна

Кметът Благомир Коцев даде старт на Маратон Варна. Над 1200 бегачи от 33 държави се включиха в състезанието, което започна днес на площад „Независимост“ в морския град. Маратонът е в три дистанции. Общо 179 атлети стартираха в класическата дистанция от 42.195 км. В полумаратона от 21 км стартираха 418 състезатели, а в дистанцията от 10,5 километра –..

обновено на 12.05.24 в 11:04

Следобед ще вали

Днес ще има променлива облачност, по-значителна следобед, когато ще се развива купеста и купесто-дъждовна и ще паднат краткотрайни валежи, придружени от гръмотевици.  Възможни са и градушки!  През нощта валежите ще продължат и ще обхванат по-голямата част от района.  Ще духа слаб до умерен вятър, сутринта от северозапад и север, следобед ще се..

публикувано на 12.05.24 в 06:52