Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Министерство на културата: Събарянето на оградата на къщата на бул. "Сливница" 20 е допустимо

Според архивите на ведомството тя не е автентична

Събарянето на оградата на къщата на бул. "Сливница" 20 и ул. "Петко Каравелов“ 1 във Варна е допустимо, тъй като тя не е автентична.

Това е записано в съгласувателното становище на Министерството на културата (МК) към проектната документация. 

Уточнението е във връзка с питане до Националния институт за недвижимо културно наследство (НИНКН) на Радио Варна и обществения интерес относно разрушаването на оградата към сградата паметник на културата с административен адрес на ул. "Петко Каравелов" 1 и бул. "Сливница" 20. 

Сградата, в която дълги години се помещаваше банка, назад в годините приюти първия офис на някогашия СДС след 1989 г., а още преди това в нея дълго време беше една от централите на БКП.

В Националния държавен архив на НИНКН се съхранява частична информация за сградата, посочват от института в отговор на запитването кога точно е изградена оградата и въз основа на какви документи се съди коя част от нея кога е изградена?

Архивната фотодокументация показва, че оградата е променяна през годините, посочват от НИНКН:

1. На снимки, публикувани във вестник през 1930 г. в реклама на архитектурното бюро на арх. Стефан Попов, се вижда, че автентичната ограда не е била на регулационна линия, изградена е с колони, с различнa височина и бетонни шапки. Няколко години след изграждането й е пристроена от север.

2. На снимка от 1940-те години, когато бул. „Сливница“, тогава бул. „Георги Димитров“ все още не е бил пешеходен, подходът към сградата се осъществявал през по-малка порта от ковано желязо, вдигната от нивото на улицата и тротоара.

3. В документация от 1994 г. за адаптиране на сградата към функциите на банка е направен проект за преустройство на ВиК и ел. инсталации, на оградните зидове и достъпа до имота, както и на водното огледало.

След поредицата намеси оградата е загубила автентичния си вид, уточняват експертите на института.

Проектната документация е изготвена на база Виза за проучване и проектиране от Главния архитект на Община Варна, издадена на 03.06.2019 г. за „Промяна предназначението на сграда на „Булбанк“ АД в ресторант със сервизни помещения, офиси и зимна градина в дворната част на имота“ в ПИ 10135.15.08.104, представляващ УПИ III – 3, кв. 711, по плана на 3 м. р., ул. „Петко Каравелов“ №1, гр. Варна за първи етап – проект за поставяне на преместваемо метално съоръжение – зимна градина (и схема за поставяне на преместваем обект- зимна градина).

Според отговора, получен от Радио Варна, проектът предвижда поставяне на преместваемо метално съоръжение - зимна градина с полезна площ 293 кв. м, разположено в дворната част на имота, с изчистена планова схема. 

"Фасадите на преместваемия обект са решени така, че сградата - единична недвижима културна ценност (ЕНКЦ), да бъде визуално възприемана в нейната цялост и да са в хармония с архитектурната стойност на сградата. Това се постига чрез ритмичност на колоните, отваряеми по вертикала фасадни витрини и подвижни покривни системи, прозирни и ажурни елементи. Използваните в зимната градина материали са естествени – метал, стъкло, зеленина, настилка от клинкерни плочи. Предвиденото озеленяване е с храстова растителност по целият периметър на зимната градина, както и по калканната стена на оградния зид към двора на съседния поземлен имот".

От НИНКН посочват още, че не разполагат с информация кога е изграден фонтанът, който се помещаваше в двора на имота.

"Водопроводната система в гр. Варна обаче е създадена след 1932 г. според публикации във Варненски общински вестник. Това означава, че при строителството на сградата в имота не би могло да има оформена водна площ и тя е обособена на по-късен етап.

От цитирания вече проект от 1994 г. става ясно, че до онзи момент на мястото е имало водно огледало, а не фонтан. Проектът за преустройството от 1994 г. предвижда подмяна на облицовката около съществуващото водно огледало с гранитна". 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Метални топчета произвеждат кислород в дълбините на океаните

Учени обявиха, че са открили "тъмен кислород", който се произвежда в дълбините на океана от бучки метал на дъното и без използването на светлина, съобщава БНР. Около половината от кислорода, който дишаме, идва от океаните. Преди последното откритие обаче се смяташе, че той се произвежда от растения във водата, които фотосинтезират - процес,..

обновено на 23.07.24 в 07:44

23 юли - Международен ден на китовете и делфините

На 23 юли се отбелязва Международния ден на китовете и делфините.  През 1982 г. е приет Мораториум върху търговския улов на китове от Международната китобойна комисия. Празникът се отбелязва от 1986 г., когато Мораториумът започва да се прилага.  В цял свят са недопустими ловът и търговията с китове и делфини, което способства те да се спасят от..

публикувано на 23.07.24 в 07:30

Ден на отворените врати на борда на НИК "Св. св. Кирил и Методий" в петък и събота

Ден на отворените врати на борда на военния научноизследователски кораб НИК 421 „Св. св. Кирил и Методий“.  На 26 юли, петък, от 13 до 17 часа плавателният съд ще бъде базиран на Морска гара-Варна, а на 27 юли, събота, варненци и гости ще могат да го разгледат от 9 до 11 часа. Събитието се организира по случай три години от влизането на..

публикувано на 22.07.24 в 14:46
Делян Илиев, Елена Цанкова и Димитър Георгиев

Благотворително почистване на Морската градина събира пари за солна стая за деца в нужда

„Смет за добро“ - благотворително събитие „Равен старт за всеки“, организират варненският Клуб Ротаракт съвместно с представители на частни фирми и община Варна. Проявата включва почистване на Морската градина и събиране на средства за Центъра за специална образователна подкрепа, съобщиха за Радио Варна Елена Цанкова и Делян Илиев   – двама от..

публикувано на 22.07.24 в 12:50
Хуан Миро, Каталунски пейзаж, сюрреализъм

Лесна работа: По-щастливи през лятото

Месец юли е прекрасен. Иска ми се никога да не свършва. Да има още лято, още приказно море и безкрайни слънчеви дни на плажа. Сигурно не съм сама в това. Та кой не обича да има още от хубавото, да получава повече, да преживява повече радостни мигове? Всъщност, като оставим лятото настрана, по-добре ли е да имаш повече? Да печелиш..

публикувано на 22.07.24 в 12:30

Александър Середа: Има много общо в начина, по който Русия третира българите и украинците

Войната консолидира украинците. Сега, в тази ситуация не е важно с какъв етнически произходи си, важно е какъв се усещаш. Сред моите студенти има украинци, руснаци, българи, кримски татари, евреи. Някои от тях са бежанци, родом от окупираните след 2014 г. и след това и от 24 февруари 2022 г. от Русия територии - от Луганска, Херсонска и Донецка области...

обновено на 22.07.24 в 09:39

Честваме Св. Мария Магдалина

Православната църква чества Света мироносица и равноапостолна Мария Магдалина (Магдалена) на 22 юли (4 август по стар стил). Мария Магдалина, която първа видяла възкръсналия Господ, утешила скърбящите ученици с радостните думи: "Христос възкресе!". Като първа благовестница на възкресението, тя е призната от църквата за равноапостолна.  Народът тачи..

публикувано на 22.07.24 в 09:16