Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Емилия Милушева: Обичам да срещам себе си при среща с непознатото

Емилия Милушева е истински пътешественик. Тя обикаля света, търсейки събитийни места, такива, които да надраскат душата и с преживявания. 

Описва пътуванията си, за да не ги забрави и за да ги сподели с "търсачи" като нея. Всеки може да изкачи своя малък Еверест, ако се изправи срещу страха си, смята Емилия. С всяка стъпка по хоризонта, с всяка среща с чужди култури и с тази невероятна природа на нашата прекрасна Земя човек се влюбва във всичко, което е около него, удивлява се на всичко, което природата е създала и се ражда една любов към нашия прекрасен свят и още по-голямо желание да го опознаваме - казва пътешественичката.

„Да погалиш хоризонта“ излезе от печат в края на 2023-та. Това е втората книга на Емилия Милушева, след дебютната й „Да пребродиш хоризонта”, която бе издадена през 2020 година. С „Да погалиш хоризонта” Емилия Милушева ни отвежда до далечни и непознати земи, като Колумбия, Уругвай, Нова Зеландия, Сингапур, Коморските острови, Вануату, островите Сокотра, Галапагос, Бали, Реюнион, Гуам и Нова Каледония.

"Тази книга е втората ми среща с вас. Преди две години се хванахме за ръце и заедно бродихме по ледените степи на Антарктида и Южна Джорджия, запознахме се с великолепието на малкото кралство Бутан, влязохме в домовете на изключително екзотичните племена в долината Омо в Етиопия, поживяхме като истински колонизатори сред чаените плантации в Шри Ланка, брулиха ни ураганни ветрове в Патагония, насладихме се на изяществото и артистичността на автентични гейши в Япония, наблюдавахме безмълвно гигантските каменни великани на Великденския остров, любувахме се на океана и звездите под Южния кръст...

С настоящата книга отново ще се разходим до любопитни кътчета на нашата планета, някои неописани досега от български пътешественици. Затваряйки очи и досега с лекота изплуват спомените ми за огромните Драконови дървета на остров Сокотра, които плачеха с червени сълзи! За Маори със страховити, татуирани лица, чиито гласове препускаха в неспирен бяг през сънищата ми... За огнената стихия на вулкана във Вануату, която изгаряше тялото ми и превръщаше сетивата ми в клокочеща лава... 
За галопиращия по петите ми страх, когато трябваше да се закрепям и изкачвам 400 метра отвесна скала без никаква подготовка... За оня полудял от мощта си ураган в Индийския океан, който превърна няколко острова в банкрутирало пространство... За онези малки, черни чудовища насред Пасифика, които се превърнаха в едни от най-симпатичните ми приятели... За златната душа на Мианмар и неговите изящни храмове..."
Емилия Милушева беше гост в предаването на Радио Варна за култура "Гравитация нула", Светлана Вълкова разговаря с нея: 
Емилия Милушева завършва Езикова гимназия с преподаване на немски език „Гео Милев“ в Добрич. През 1990 г. се дипломира с магистърска степен в СУ „Св. Климент Охридски“, специалност българска и немска филология. До 1994 г. работи в радио „Свободна Европа“ в София. Междувременно завършва Международни икономически отношения в УНСС. Заради работата на съпруга си живее няколко години във Виена, а след завръщането си в България става представител на немска търговска фирма до 2006 г. От 2007 г. до есента на 2022 г. живее със семейството си в Африка. През това време се занимава с благотворителни проекти и инициативи, участва в организацията на събития, представящи културата на различни страни по света. В момента живее в Рим, Италия.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Кристиан Ивковски: Един ден ще направя свои открития във физиката

15-годишният варненец Кристиан Ивковски спечели първо място в конкурса "Физиката през вековете" в конкуренцията на 1600 участници от средните училища във Франция и френските училища по света. Конкурсът е организиран от Съюза на учителите по физика и химия в рамките на Годината на физиката. Осмокласникът от Френския лицей „Шарл Перо“-Варна, спечели..

публикувано на 03.07.24 в 09:31

Richie Faulkner (JUDAS PRIEST): Дъщеря ми е най-големият фен на JUDAS PRIEST

Интервю с Richie Faulkner (JUDAS PRIEST, ELEGANT WEAPONS) Повече от 50 години британските хеви метъл легенди JUDAS PRIEST пазят и разпространяват хеви метъла по целия свят. Само преди няколко месеца Боговете на метъл издадоха поредния урок по хеви метъл – техният „Непробиваем щит”. И той е точно такъв, категоричен е китаристът Richie Faulkner...

публикувано на 03.07.24 в 08:15

Румен Генов: Силата на спортния журналист е личният контакт със спортисти и треньори

2 юли е Международен ден на спортния журналист. Отбелязва се от 1995 г. по инициатива на Международната асоциация на спортната преса.  Първият конгрес на асоциацията е проведен в Париж от 1 до 3 юли 1924 г. с участието на представители на 29 държави.   Спортната журналистика отразява социалните и професионалните аспекти на спорта...

обновено на 02.07.24 в 17:10

Oscar Dronjak (HAMMERFALL): Ние бяхме там!

Интервю с Oscar Dronjak (HAMMERFALL) През август шведските хеви метъл маниаци HAMMERFALL ще издадат 13-тия си студен албум „Avenge the Fallen”. Преди това обаче групата ще участва и на фестивала в село Могилово – „Midalidare – Rock In The Wine Valley” (12-14 юли). Oscar Dronjak, китарист, основател и основен композитор на HAMMERFALL даде..

публикувано на 02.07.24 в 15:45

Богословът Иван Йовчев: Патриарх Даниил ще бъде консенсусна фигура

Патриарх Даниил е избран за глава на Българската православна църква. Той е досегашен Видински митрополит. Изборът е факт след изключително оспорвано гласуване в два тура. Новоизбраният патриарх Даниил е диалогична личност, със сигурност той ще бъде една консенсусна фигура. Погрешно се артикулира в общественото пространство, че е краен в решенията си...

публикувано на 02.07.24 в 08:30

Robin McAuley (MICHAEL SCHENKER FEST, BLACK SWAN, екс-MSG): Винаги трябва да си професионалист

Интервю с Robin McAuley (MICHAEL SCHENKER FEST, BLACK SWAN, екс-MSG) По традиция на 30 юни срещу 1 юли на много места в страната посрещаме единствения и неповторим Джулай морнинг. На Камен бряг също, както традицията повелява - има концерт.  Тази година първото юлско слънце дойде с  ERIDAN с вокалиста на Michael Schenker и BLACK SWAN Robin..

публикувано на 01.07.24 в 08:30
Зеница Филипова

Зеница Филипова: Бог ще посочи правилния духовен водач на България!

Зеница Филипова работи в храма "Свети Атанасий" във Варна. Тя е от първия випуск жени богослови, тогава ректор  на духовната академия е бил патриарх Неофит. Нейни състуденти са митрополитите Николай и Наум.  По професия е учител, филолог, но на 40 години решава да се посвети на богословието и на служението на Бог. Надява се коментарите за..

публикувано на 29.06.24 в 12:25