Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Само две от 60 многофамилни сгради са с реално финансиране за саниране в Балчик

2
Снимка: Румен Сарандев

От 60 потенциални многофамилни сгради само две са с реално безвъзмездно саниране в община Балчик по Плана за възстановяване и устойчивост. Такава е равносметката след класиранията в първия етап на процедурата, която финансира изцяло енергийното обновяване на сградите. Трите блока в резервния списък ще трябва да платят 20 на сто самоучастие, ако бъдат одобрени на втория етап, който поема до 80 на сто от допустимите разходи. Това означава около 5000 лева на апартамент, изчислени на база оценките на проектите, направени при кандидатстването в първия етап м.г.

По Плана за възстановяване и устойчивост при лимит на средства в размер на 15 милиона лева по мярката за саниране на многофамилни сгради Балчик е одобрен за две сгради на обща стойност 1 млн. 371 хиляди лева.

„Има достатъчно средства държавата да дофинансира първите резерви в първия етап“, коментира заместник - кметът по устройство на територията. Димитрин Димитров е на мнение, че в периода на оценка са променени правилата, без да има публичност, и не е спазено финансовото райониране.  Той не можа да прогнозира колко от резервите имат шанс да получат финансиране, тъй като условията са динамични.

Остава месец и половина до крайния срок (29 февруари 2024) за участие във втория етап. Има достатъчно време да се регистрират нови сдружения на собствениците и изпълнят изискванията за кандидатстване на още сгради, смята строителният заместник – кмет.

Настроенията сред блоковете от „резерва“, които вече са подготвили документи, са по-скоро отрицателни. Имат време да мислят по-малко от месец и половина.

Трите осеметажни блока, които са в резервния списък, трябва да се включат с 20 на сто собствено участие, което разпределено на 48-те апартамента в един блок с два входа се пада средно по около 4800 лева на жилище. "За какво са ми тези европейски средства, толкова ще ми струва сам да си го направя енергийното обновяване" - коментира жител на един от блоковете.

„Един да не е съгласен от собствениците и кандидатстването на втори етап спира. Мисля, че такъв ще бъде случаят и за трите сгради в резервния списък, анализирайки нагласите, от които се усеща недоволство“ – посочи заместник – кметът по устройство на територията.

Чувството за несправедливост на собствениците в блокове 14, 15 и 16 се усилва и от това, че трябва да връщат общинския кредит за техническия паспорт, изискван при кандидатстването, средно по около 500-600 лева на апартамент.

Двете одобрени здания за саниране в Балчик са строени през 1957 год. (Морски блок на ул. „Ген. Владимир Заимов“) и 1976 година (бл. 11 – вх. А и Б, ЖК „Балик“). Класираните в резервите са панелни осеметажни сгради, строени 1980-82 год.

„Почти нямат разлика, еднотипни, строени в един период, по една и съща технология, но вероятно начинът на експлоатация, визирам разходите за електроенергия, е повлиял на калкулациите в обследванията и да са довели до това точкуване. Сградите са с еднакви спецификации и не би следвало да имат такава разлика в оценката им" – е мнението на Димитров, защото крайната цел е една – повишаване ефективността на сградите до постигане на коефициент „B“.

През 2016 година по националната програма за енергийна ефективност успяха да спечелят финансиране и да въведат мерки за енергийна ефективност два блока в ЖК “Балик” - бл. 24 и 26.

"Ние лесно се обединихме, документите ни бяхме изрядни и следователно бяхме одобрени", коментира жител от блок № 11. Собствениците там са платили техническия паспорт с лични средства и би следвало парите да им бъдат възстановени по програмата. Очакват инвестицията да се случи и сметките им за ток да намалеят с поне 30 на сто.

От ресорния отдел в общината коментираха, че към момента нови блокове в Балчик не проявяват интерес към програмата.

Чуйте повече в репортажа на Албена Иванова:






Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Фестивалът Varna BREEZE by EXIT продължава с безплатна програма до 18 август

Музикалният фестивал Varna BREEZE by EXIT продължава и тази вечер с пълна програма под Пантеона в Морската градина. Входът за всички изпълнения (с изключение на VIP секторите) е свободен. На по-малката сцена (Urban Stage) днес ще излязат любимците на варненската публика NDOE, FYRE, Явката ДЛГ, Madmatic, а след 22:30 ч. програмата ще продължи с..

публикувано на 16.08.24 в 17:57

Повишено съдържание на нитрати откриха във водата на аксаковското село Зорница

Питейната вода в аксаковското село Зорница е замърсена с нитрати. Резултатите от взетите проби показват превишаване на нормата по този показател. Във водата са отчетени  55 мг/л нитрати, при норма – 50 мг/л, съобщават от Областна администрация - Варна. Не са установени заболявания, предавани по воден път. Здравната инспекция предупреждава, че..

публикувано на 16.08.24 в 17:26

За трета поредна събота жителите на селата Попович и Дюлино излизат на протест заради незавършен път

За трета поредна събота жителите на село Попович и село Дюлино  организират протест заради незавършен ремонт на три километрова отсечка  - връзка с Бяла и Обзор, съобщават организатори на акцията. Недоволните посочват, че дейности по проекта са извършвани само три месеца през 2023 година от юли до септември, след което са преустановени...

публикувано на 16.08.24 в 16:41

От понеделник тръгват германските вагони на влаковете София – Варна и Варна – София

От понеделник (19 август) четири от новодоставените германски вагони ще бъдат композирани в бързия влак от София за Варна, заминаващ от Централна гара в 10,00 ч. Други четири ще бъдат включени към бързия влак, потеглящ от Варна за София в 09,25 ч. Двете композиции с климатизирани вагони ще пътуват всеки ден и ще се движат по маршрут София-Пловдив-Варна..

публикувано на 16.08.24 в 16:15

Екоминистърът: Няма изгледи за воден режим в нито едно населено място, черпещо вода от язовири на МОСВ

Няма изгледи да бъде въведен воден режим в нито едно населено място, черпещо вода от язовири на Министерството на околната среда и водите. Това каза ресорният министър Петър Димитров.  Министерството на околната среда и водите управлява водите в 52 комплексно значими язовира у нас,12 от тях са за битово-питейни нужди, а пет-за резервно..

публикувано на 16.08.24 в 16:05

Новият служебен кабинет полага клетва във вторник

Служебният кабинет с министър-председател Горица Грънчарова-Кожарева ще положи клетва на извънредно заседание на НС във вторник. Това съобщи от парламентарната трибуна председателстващият заседанието Йордан Цонев: "Вероятно ще има извънредно заседание във вторник, 20-ти август, за клетва на новия служебен кабинет, ако президентът издаде указа за това"...

публикувано на 16.08.24 в 14:50
Варна, Морска градина

Продължава обработването на общински площи и обекти против кърлежи, комари и други вредители

Общинското предприятие „Дезинфекция, дезинсекция, дератизация” продължава обработката на общински площи и обекти против кърлежи, комари и други вредители. Графикът на дейностите за периода 16 – 23 август 2024 г. включва следните обекти: - В централната част на града около Окръжен съд - обработка на широколистни дървета от дървета от семейство Чинари..

публикувано на 16.08.24 в 14:41