Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Само две от 60 многофамилни сгради са с реално финансиране за саниране в Балчик

2
Снимка: Румен Сарандев

От 60 потенциални многофамилни сгради само две са с реално безвъзмездно саниране в община Балчик по Плана за възстановяване и устойчивост. Такава е равносметката след класиранията в първия етап на процедурата, която финансира изцяло енергийното обновяване на сградите. Трите блока в резервния списък ще трябва да платят 20 на сто самоучастие, ако бъдат одобрени на втория етап, който поема до 80 на сто от допустимите разходи. Това означава около 5000 лева на апартамент, изчислени на база оценките на проектите, направени при кандидатстването в първия етап м.г.

По Плана за възстановяване и устойчивост при лимит на средства в размер на 15 милиона лева по мярката за саниране на многофамилни сгради Балчик е одобрен за две сгради на обща стойност 1 млн. 371 хиляди лева.

„Има достатъчно средства държавата да дофинансира първите резерви в първия етап“, коментира заместник - кметът по устройство на територията. Димитрин Димитров е на мнение, че в периода на оценка са променени правилата, без да има публичност, и не е спазено финансовото райониране.  Той не можа да прогнозира колко от резервите имат шанс да получат финансиране, тъй като условията са динамични.

Остава месец и половина до крайния срок (29 февруари 2024) за участие във втория етап. Има достатъчно време да се регистрират нови сдружения на собствениците и изпълнят изискванията за кандидатстване на още сгради, смята строителният заместник – кмет.

Настроенията сред блоковете от „резерва“, които вече са подготвили документи, са по-скоро отрицателни. Имат време да мислят по-малко от месец и половина.

Трите осеметажни блока, които са в резервния списък, трябва да се включат с 20 на сто собствено участие, което разпределено на 48-те апартамента в един блок с два входа се пада средно по около 4800 лева на жилище. "За какво са ми тези европейски средства, толкова ще ми струва сам да си го направя енергийното обновяване" - коментира жител на един от блоковете.

„Един да не е съгласен от собствениците и кандидатстването на втори етап спира. Мисля, че такъв ще бъде случаят и за трите сгради в резервния списък, анализирайки нагласите, от които се усеща недоволство“ – посочи заместник – кметът по устройство на територията.

Чувството за несправедливост на собствениците в блокове 14, 15 и 16 се усилва и от това, че трябва да връщат общинския кредит за техническия паспорт, изискван при кандидатстването, средно по около 500-600 лева на апартамент.

Двете одобрени здания за саниране в Балчик са строени през 1957 год. (Морски блок на ул. „Ген. Владимир Заимов“) и 1976 година (бл. 11 – вх. А и Б, ЖК „Балик“). Класираните в резервите са панелни осеметажни сгради, строени 1980-82 год.

„Почти нямат разлика, еднотипни, строени в един период, по една и съща технология, но вероятно начинът на експлоатация, визирам разходите за електроенергия, е повлиял на калкулациите в обследванията и да са довели до това точкуване. Сградите са с еднакви спецификации и не би следвало да имат такава разлика в оценката им" – е мнението на Димитров, защото крайната цел е една – повишаване ефективността на сградите до постигане на коефициент „B“.

През 2016 година по националната програма за енергийна ефективност успяха да спечелят финансиране и да въведат мерки за енергийна ефективност два блока в ЖК “Балик” - бл. 24 и 26.

"Ние лесно се обединихме, документите ни бяхме изрядни и следователно бяхме одобрени", коментира жител от блок № 11. Собствениците там са платили техническия паспорт с лични средства и би следвало парите да им бъдат възстановени по програмата. Очакват инвестицията да се случи и сметките им за ток да намалеят с поне 30 на сто.

От ресорния отдел в общината коментираха, че към момента нови блокове в Балчик не проявяват интерес към програмата.

Чуйте повече в репортажа на Албена Иванова:






Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

/musicbbn~

ВИЖТЕ ОЩЕ

Отново без вода в ж.к. Бриз

От вчера жителите на част от ж.к. Бриз имат проблеми с водоподаването. Днес в 16.00 часа водата в част от жилищния комплекс отново беше спряна, а причината за това е авария, предизвикана от частна фирма, съобщават от ВиК Варна. Очаква се водоподаването да бъде възстановено около 18.00 часа.

публикувано на 27.04.24 в 16:58
Есенно море

Очаква ни слънчева неделя до обяд, следобед излизайте с чадър

През нощта ще е предимно ясно, а утре ще има променлива облачност, до обяд с повече слънчеви часове. Привечер, главно по крайбрежието с временни по-значителни увеличения на облачността не е изключено да превали и прегърми. Вятърът ще е слаб, през деня до умерен от североизточна четвърт. Минимални температури между 5° и 10°, максимални от 19°..

публикувано на 27.04.24 в 16:51
Депутатът от БСП Борислав Гуцанов

Борислав Гуцанов е водач на листата на БСП във Варна за изборите

На свое заседание Националният съвет на БСП утвърди листите за евроизборите и за предсрочния парламентарен вот на 9 юни , съобщават от партията. Листата за парламентарните избори във Варна се оглавява от председателя на местния областен съвет на БСП Борислав Гуцанов. Той оглавява и листата в Шумен.  За водач на евролистата бе избран..

публикувано на 27.04.24 в 16:46

Започнаха проверки за нередовни туристически пътувания

8 автобуса, пътуващи за Турция са били проверени в нощта на четвъртък срещу петък за нелоялни практики при организиране на туристически пътувания , съобщават от Министерството на туризма. Проверките се извършват от служители на ресорното министерство, съвместно с Комисията за защита на потребителите, Изпълнителна агенция "Автомобилна администрация"..

публикувано на 27.04.24 в 13:21

"Възраждане" представиха кандидатите за народни представители от Варна

ПП "Възраждане" представи днес във Варна кандидатите за народни представители за предстоящите предсрочни парламентарни избори през юни. Водач на листата е лидерът на партията Костадин Костадинов. Следват Коста Стоянов и Светослав Тодоров, а на четвърто място е оперната певица Михаела Зикова. Основната цел е "Възраждане" да бъде първа..

публикувано на 27.04.24 в 13:11

Земетресение с епицентър на 100 км от Варна

Тази сутрин е регистрирано земетресение с магнитуд М=3.4 в района на Черно море. Това съобщават във фейсбук страницата си от Националния институт по геофизика, геодезия и география към БАН. По данни на Националния Сеизмологичен Център събитието от 27 април 2024 г., от 06:35 часа българско време е с епицентър на 100 км от град Варна и на 480 км от..

публикувано на 27.04.24 в 11:40

Почистиха колонадата на входа на Морската градина

Почистването на колонадата на входа на Морската градина даде символично начало на общинската кампания "Мисли глобално, действай локално". Целта на инициативата е всеки гражданин да отдели от личното си време и да се почистят както домовете си или около тях. Кампанията предвижда освежаване на междублокови пространства, обществени паркове и..

публикувано на 27.04.24 в 10:17