Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Близо 26 хиляди сигнала за деца в риск на националната линия

Снимка: nmd.bg

През изминалата 2023-та година обажданията на Националната телефонна линия за деца 116 111 на Държавната агенция за закрила на детето са 25709, от тях 7849 са консултации за оказване на подкрепа, като близо 4050 са с деца, съобщиха от Агенцията.

Подадените сигнали за дете в риск са 1191, от тях 742 са за насилие над дете. През изминалата година има увеличение на сигналите подадени от телефон 112. От учебни заведения са получени 23, а 20 са от медицински лица. Наблюдава се тенденция повече от сигналите да се подават през летните месеци, като често причината е свързана с нарушени права на деца, свързани с неспазване на съдебни решения с определен режим на виждане от единия от родителите. Основна тема, по която родителите търсят съвет от консултантите на НТЛД 116111, е как да постъпят в определена ситуация, свързана със семейни проблеми и взаимоотношения между разделените родители.

Как да общуват по между си, както и с възрастните е сред най-честите теми, по които децата търсят консултантите на Линията. През 2023 децата между 14 и 16 години най-често са търсили съвет, консултация и подкрепа. Цифрите показват още, че момчетата по-често използват се обаждат. Най-много позвънявания като цяло се отчитат през месеците януари и август, най-малко през последните месеци от годината.

„Националната телефонна линия за деца 116111 e изключително важна. Необходима е абсолютна нетърпимост в обществото ни към актовете на насилие над и между деца. На Линията всяко дете и възрастен, загрижен за дете може да подаде сигнал, да бъде изслушан и подкрепен в точния момент. Затова всеки трябва да знае този номер. Възрастните сме отговорни за примера, които даваме на децата си и сме длъжни да им показваме нулева търпимост към насилието и агресията“, заяви д-р Теодора Иванова, председател на ДАЗД.

Националната телефонна линия за деца на Държавната агенция за закрила на детето работи денонощно, седем дни в седмицата, напълно безплатно и анонимно. През 2023 година ДАЗД стартира и чат приложение за разговор и консултация с деца към НТЛД 116 111 всеки вторник и четвъртък от 14:00 до 16:00 часа. В този интервал от време експерти от Държавната агенция за закрила на детето са на разположение, за да отговорят на въпросите на децата. Чатът е достъпен за всяко дете през официалната интернет страница на Националната телефонна линия за деца на ДАЗД – 116111.bg.

Както и при обаждане на Националната телефонна линия за деца, така и при свързване в чат приложението, разговора е анонимен и напълно безплатен


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Датски архитект и урбанист споделя своя опит във Варна

Датският архитект и урбанист Леон Легеланд от архитектурното студио на Ян Геел в Копенхаген ще сподели своя опит в развиването на устойчивата градска мобилност в различни европейски градове, съобщават от общинския пресцентър.  Събитието ще се проведе от 19 ч. днес пред Дома на архитекта, на ул. „Мусала” 10 и е част от Европейската седмица на..

публикувано на 27.09.24 в 15:23

От 1 октомври - с директен влак между София и Русе с новите германски вагони (разписание)

Директни влакове между София и Русе ще пътуват с новодоставените германски вагони, съобщават от "Български държавни железници".  Промяната ще бъде въведена от 1 октомври с цел подобряване на обслужването на клиентите, които пътуват между столицата и дунавския град. Композициите ще бъдат обслужвани с четири от новодоставените германски вагони и ще се..

публикувано на 27.09.24 в 15:14

Варна събира капачки, стотинки и дарения тази събота

Мащабната акция за събиране на капачки, стотинки и дарения на "Аз вярвам и помагам" ще се проведе от 9 до 14 часа в събота, 28 септември.  Събитието ще се проведе пред Катедралния храм "Св. Успение Богородично" във Варна.  От началото през 2015 г. до днес кампанията е събрала и предала за рециклиране над 322 000 килограма пластмасови капачки и е..

публикувано на 27.09.24 в 14:57

На 1 октомври тестват сирените и системата BG-Alert

Тест на системата BG-Alert и Национална звукова система за ранно предупреждение ще се извърши от 11 часа на 1 октомври, вторник, във Варна, съобщиха от общинската администрация.  Тестовете са с цел проверка техническото състояние на системата и обучение на населението за разпознаване на сигналите и съобщенията. При провеждането на теста на..

публикувано на 27.09.24 в 13:54

Димитър Главчев: Ако се гласува масово, тежестта на купения вот ще намалее

Усилията на изпълнителната власт да бъде премахнато изкривяването на вота продължават. Това каза в началото на правителственото заседание служебният премиер Димитър Главчев по повод започналата днес предизборна кампания, цитиран от БНР.  Ако се гласува масово, тежестта на купения вот ще намалее, констатира служебният премиер и посочи, че с 1/4 са..

публикувано на 27.09.24 в 13:49

Набират предложения за награди за изявени студенти във Варна

За осемнадесети пореден път Община Варна ще връчи Годишни поименни награди за студенти с постигнати високи резултати през изминалата учебна година. Целта на Годишните поименни награди за студенти от варненските висши учебни заведения е да изрази признание за постигнати високи резултати в различни области на науката, както да поощри и популяризира..

публикувано на 27.09.24 в 12:34

КЗК образува открито производство срещу АПИ

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) образува открито производство срещу Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ) по жалба, подадена по Закона за обществените поръчки (ЗОП). Решението на КЗК е публикувано на интернет страницата на Комисията, съобщава БГНЕС.  Жалбата е срещу решението на АПИ за полагане на хоризонтална маркировка по републиканските..

публикувано на 27.09.24 в 12:29