Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Полярниците ни се натъкнаха на отломки от военен самолет

Българската антарктическа база на остров Ливингстън
Снимка: Марина Великова

Научноизследователският кораб "Св. св. Кирил и Методий" (НИК 421) е открил останки от самолет по време на научен проект за набиране на геоложки проби в района на залива Фолс бей и нос Бърнард пойнт на остров Ливингстън. Това съобщиха от Висшето военноморско училище (ВВМУ) "Н.Й. Вапцаров".

"По време на осигуряване на научен проект по набиране на геоложки проби в района на залива False bay и нос Бърнард пойнт на о. Ливингстън, учените геолози Дойчин Боянов, Калин Найденов, Кирил Досков и Марчо Паунов съобщават на борда на научноизследователския кораб (НИК) „Св. св. Кирил и Методий“ са намерени на брега метални и композитни фрагменти и отломки. Същите, заедно с геоложките проби, са качени от тях на борда на НИК 421 и предоставени на неговия екипаж.

След проведен оглед и проучване на отломките на борда на кораба, се достига до предположение, че те са част от конструкцията на военен самолет. На базата на историческа справка за самолетни инциденти в района на Антарктика е установено, че Чилийските ВВС губят транспортен самолет С-130 – „Херкулес“, през 2019 г. в района на пролива Дрейк, при полет от Пунта Аренас към о. Кинг Джордж (Южни Шетландски острови).

Командването на НИК 421 установява комуникация с представител на Антарктическото въздушно командване на Чилийските ВВС, който проявява интерес към намерените отломки и изисква при възможност същите да бъдат предадени във военната им полярна база „Фрей“, намираща се на о. Кинг Джордж (25 май). Намерените отломки и точните координати на позициите на откриването им ще бъдат предадени в чилийската военна база на о. Кинг Джордж, по време на престоя на кораба в района на залива Максуел на 31 януари и 1 февруари 2024 г", съобщават от учебното заведение.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ
Делян Илиев, Елена Цанкова и Димитър Георгиев

Благотворително почистване на Морската градина събира пари за солна стая за деца в нужда

„Смет за добро“ - благотворително събитие „Равен старт за всеки“, организират варненският Клуб Ротаракт съвместно с представители на частни фирми и община Варна. Проявата включва почистване на Морската градина и събиране на средства за Центъра за специална образователна подкрепа, съобщиха за Радио Варна Елена Цанкова и Делян Илиев   – двама от..

публикувано на 22.07.24 в 12:50
Хуан Миро, Каталунски пейзаж, сюрреализъм

Лесна работа: По-щастливи през лятото

Месец юли е прекрасен. Иска ми се никога да не свършва. Да има още лято, още приказно море и безкрайни слънчеви дни на плажа. Сигурно не съм сама в това. Та кой не обича да има още от хубавото, да получава повече, да преживява повече радостни мигове? Всъщност, като оставим лятото настрана, по-добре ли е да имаш повече? Да печелиш..

публикувано на 22.07.24 в 12:30

Александър Середа: Има много общо в начина, по който Русия третира българите и украинците

Войната консолидира украинците. Сега, в тази ситуация не е важно с какъв етнически произходи си, важно е какъв се усещаш. Сред моите студенти има украинци, руснаци, българи, кримски татари, евреи. Някои от тях са бежанци, родом от окупираните след 2014 г. и след това и от 24 февруари 2022 г. от Русия територии - от Луганска, Херсонска и Донецка области...

обновено на 22.07.24 в 09:39

Честваме Св. Мария Магдалина

Православната църква чества Света мироносица и равноапостолна Мария Магдалина (Магдалена) на 22 юли (4 август по стар стил). Мария Магдалина, която първа видяла възкръсналия Господ, утешила скърбящите ученици с радостните думи: "Христос възкресе!". Като първа благовестница на възкресението, тя е призната от църквата за равноапостолна.  Народът тачи..

публикувано на 22.07.24 в 09:16

Мръсотия и жега-лятната мъчителната комбинация във Варна

В разгара на лятото в капана на жегата Варна отново цъфна с боклуци, неизмити улици и миризми. За кой ли път?! За съжаление обстановката не изглежда никак приятна нито за туристи, нито за местни. Кризата с боклука ни превзема успоредно с тенденцията за свръхконсумация.  Като прибавим нехайното поведение в екологично отношение..

публикувано на 22.07.24 в 06:20

Фантастичен Цолов с първа победа

Фантастично представяне на Никола Цолов във Формула 3.  Той записа първа победа в основно състезание, след като триумфира в дългата надпревара на пистата „Хунгароринг“ в Унгария. Съотборникът му Лорън ван Хьопен още в началото се опита да затвори българина, но не се получи. Битката беше между двамата.

публикувано на 21.07.24 в 12:34

Дни на Хемингуей във Флорида

Днес в Кий Уест, Флорида, се чества 125-ия рожден ден на легендарният американски писател Ърнест Хемингуей. Той нарича този регион свой дом през 30-те години на миналия век. Почитатели, академици, и роднини са се събрали в островния град, за да почетат награждаваните творби и приключенския живот на Хемингуей...

публикувано на 21.07.24 в 11:30