Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Замърсяването на морето: между регулациите и намесата на човека

Снимка: Сияна Спиридонова

"Основният проблем е липсата на достатъчно пречиствателни станции в морските курорти, има много места, където дори такива липсват. Затова замърсяването на морето се учеличава драстично през лятото. Отпадъците в моретата са световен проблем, по пътя на хранителните вериги достига и до човека и дава все по-големи отражения върху нашето здраве. Развитието на зелентите и сини политики винаги ще е в полза на човека", каза Радослава Бекова, хидробиолог в секция "Биология и екология на морето" към Института по океанология на БАН. "Съгласно директивата за хабитатите и за птиците, сега предстои да бъдат отбелязани защитени територии в морето, които да бъдат регламентирани. В "Натура 2000" има определени зони, които са изцяло морски, има и такива с крайбрежни и морски, но все още нямат статут на защитена територия, тип резерват, където има някакъв регламент. В другите европрйски морета вече има такива, за нашето е в процес на изготвяне в момента".

"Аз карам уиндсърф от много малка и работата ми е изцяло свързана с морето с обучението да карат сърф на деца и възрастни. Наблюдаваме големи количества пластмаса, които след всяка една буря излизат по полажовете. Това ни накара още преди 5-6 г. да стартираме инициативата wind2win и ежегодните ни акции по почистванена плажа. През всичките години виждаме, че количеството на отпадъците се учеличава. А вече наблюдаваме и такива екстремни промени в климата като големите бури през ноември м.г., наводнението по Южното Черноморие през септември." Това споделя Илияна Стоилова, един от уиндсърфистите зад каузата "Черно море – свободно от пластмаса", а от скоро и посланик за България на Европейският пакт за климата за 2024 г. "Mного важно е да се разбере, че България е морска нация и е необходимо да се повиши морската ни култура. Има много и различни източници на замърсяване като туризма, риболова, корабоплаването, аквакултурите и т.н. Но, на въпроса какво кокнретно българските евродепутати могат да поемат като ангажимент, това е може би, да се обявят защитени морски територии, строг контрол върху отпадъците от корабоплаването и от риболова".

  Изграждането на пречиствателни станции е общоевропейска политика. Обаче, чисто по български имаме едни стари проекти за такива съоръжения, които вече не отговарят на съвременните изисквания, но ние много държим да построим тях. Не инвестираме в нови планове, нови проекти и поради тази причина изграждането на пречиствателни станции вече десетки години се бави. Не че не се изграждат, има в много градове. Но, е важно да кажем, че не трябва да гледаме само градовете, които са на морския бряг, а и всички реки и техните притоци, населените места покрай тях и как те заустват своите отпадни води. Защото с речния отток всичко идва до брега. Това подчерта в екологът Илиян Илиев от варненския Обществен център за околна среда и устойчиво развитие. Трябва да е ясно, че няма значение къде изхвърляш своите отпадъци, над 80% от тях накрая стигат до морето. Например, ако в Шумен си хвърлиш отпадъка, вероятността той да стигне до морето е много голяма. Подчерта водолазът и екоактивист Дарина Иванова, разказвайки за програмата, по която са работили „Накрая стигам до морето“. Най-замърсените зони с морска вода са урбанизираните – Варненския и Бургаския залив и устието на река Камчия, допълни ръководителят на клуб“Приятели на морето“ Дарина Иванова.

Чуйте подкаста на Мариела Димитрова, посветен на темата:


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Разработват туристическия маршрут "Черноморски път", свързващ Констанца, Варна, Бургас и Истанбул

Сдружение "Черноморски път" и Велоклуб "Устрем" във Варна, част от Туристическо дружество "Родни Балкани", разработват създаването на туристически продукт, основан върху създаването на туристически маршрут по Черноморското крайбрежие. Маршрутът е с работно наименование Туристически маршрут "Черноморски път". Върху идеята и нейното популяризиране..

публикувано на 30.07.24 в 15:35

Ден на отворените врати в център "Живот под дъгата"

Асоциация "Да съхраним жената", Комплекс за социални услуги, Център за социална рехабилитаци и интеграция на деца с увреждания/аутизъм "Живот под дъгата",  организират "Ден на отворените врати" на ул. "Петко Стайнов" 7, ет.2, крило-Б. До 16:00 ч. има свободен достъп до Центъра и разговор със специалистите. Каква е целта на тази проява?- с..

публикувано на 30.07.24 в 14:51

Варненец е част от основателите на онлайн риалити предаването "Диви и красиви"

"Диви и красиви". Така се казва на-новото онлайн риалити за запознанства у нас, а един от създаделите му е варненецът Михаил Недков. Той и Неделчо Богданов стоят зад предаването, чиито епизоди се радват на голям интерес в интернет пространството и имат десетки хиляди гледания.  Михаил Недков е завършил "Архитектура" в Париж, но решава  да се завърне в..

публикувано на 30.07.24 в 12:50

Джаз фестивалът "Варненско лято" започва днес и продължава до 1 август

Световноизвестни музиканти от България и от чужбина и тази година ще се включат в ежегодния Международен джаз фестивал “Варненско лято”. Неговото 33-о издание ще се проведе от 30 юли до 1 август, а сцената отново е английският двор на Археологическия музей във Варна. Организатори на събитието са Община Варна и Варненското джазово общество.  В..

публикувано на 30.07.24 в 07:00

Млади таланти представят свои графики в Градската художествена галерия във Варна

Възпитаници на Националното училище по изкуствата “Добри Христов” ще покажат в Градската художествена галерия “Борис Георгиев” във Варна свои произведения, сътворени в последните два месеца.  Т ворбите на младите таланти са създадени по мотиви от високи образци на българското графично изкуство, представени в новата постоянна експозиция “Графика и..

публикувано на 29.07.24 в 19:25

Български ученици с девет медала от олимпиадите по физика в Иран и Грузия

Български ученици спечелиха общо девет медала на Международната олимпиада по физика в Иран, а преди да заминат за престижното състезание завоюваха четири отличия на Европейското първенство в Грузия. Един сребърен и четири бронзови са медалите на нашите участници от надпреварата в иранския град Исфахан. В състезанието се включиха отбори от 46 държави,..

публикувано на 29.07.24 в 18:26

Продължава обработката против насекоми и кърлежи във Варна (график)

Общинското предприятие „Дезинфекция, дезинсекция, дератизация” и тази седмица продължава обработката против насекоми и кърлежи на общински обекти и площи в периода 29.07 - 02.08.2024 г. Против кърлежи ще се обработят тревните площи на парк "Младост". Срещу кърлежи и комари ще бъдат третирани и детските площадки в близост до Конфуто и на ул. „Дрян“ №3...

публикувано на 29.07.24 в 14:22