Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кап.Тома Томов: Мъчно ми е за "Калиакра". Той е емблема на ветроходството ни

Автор:

Интересен юбилей се задава във Варна. Навършват се точно 40 години от пускането на ветрохода „Калиакра“ на вода и издигането на българския флаг. Баркентината е построена в Полша и в продължение на доста години носи много успехи от най-престижни ветроходни състезания по света за Варна и България. Ветроходът в момента е изоставен на док №13 и е в изключително лошо състояние. Днес ви срещаме с най-дългогодишния капитан на „Калиакра“ капитан Тома Томов.

Някои го наричат кораб. Други му казват баркентина, трети - учебен ветроходен кораб. Някъде съм чувал тримачтов кораб и лодка. Но най-много ми харесва определението "Варненската морска принцеса". Не знам какво е твоето мнение?
Както искате, така го наричайте. Но за нас това е учебен ветроходен кораб и той се е доказал като такъв много години и с много практиканти - стотици, да не кажа хиляди. За мен всичко започна през 1982 година след завръщането ми от един дълъг едногодишен рейс в Далечния изток. Явявам се в Параходството и  шефът на "Кадри"  ми съобщи, че ръководството обсъжда моето име за капитан на учебен ветроходен кораб, който предстои да бъде закупен. 

Аз ахнах и категорично приех, без да знам точно с какви ангажименти ще бъда натоварен. По време на моето отсъствие е бил подписан договор за закупуване и строеж на нов учебен кораб и аз го заварих на този етап. Съгласно договора трябваше екипажът да мине през едно обучение на по-голямата сестра на "Калиакра" - "Искра", под полски военен флаг и един месец през 1983-та бяхме практиканти, за да усвоим как се провежда една учебна практика. 

Това беше изключително полезно за нас, защото впоследствие ни се наложи да изготвим програмите, по които да работи един учебен ветроходен кораб. Тази практика беше загубена в нашия флот след изчезването на учебния кораб "Асен". През септември 1983 беше заложен кила на кораба в Гдиня, Полша, бяхме изпратени като наблюдаващи на строежа, заедно с главния механик, от името на корабособственика. В Полша бяхме близо 10 месеца и наблюдавахме целия строеж на кораба. Живеехме в корабостроителницата.  Корпусът беше завършен през януари и на 28 януари 1984 година и той беше пуснат на вода. Дострояването на кораба се извърши в Гданск. Ние се преместихме в Гданск. На 29 юни 1984 година вдигнахме българския флаг.
Цялото интервю чуйте в звуковия файл.




По публикацията работи: Румен Генов


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Румен Генов: Силата на спортния журналист е личният контакт със спортисти и треньори

2 юли е Международен ден на спортния журналист. Отбелязва се от 1995 г. по инициатива на Международната асоциация на спортната преса.  Първият конгрес на асоциацията е проведен в Париж от 1 до 3 юли 1924 г. с участието на представители на 29 държави.   Спортната журналистика отразява социалните и професионалните аспекти на спорта...

обновено на 02.07.24 в 17:10

Richie Faulkner (JUDAS PRIEST): Дъщеря ми е най-големият фен на JUDAS PRIEST

Интервю с Richie Faulkner (JUDAS PRIEST, ELEGANT WEAPONS) Повече от 50 години британските хеви метъл легенди JUDAS PRIEST пазят и разпространяват хеви метъла по целия свят. Само преди няколко месеца Боговете на метъл издадоха поредния урок по хеви метъл – техният „Непробиваем щит”. И той е точно такъв, категоричен е китаристът Richie Faulkner...

публикувано на 02.07.24 в 16:10

Oscar Dronjak (HAMMERFALL): Ние бяхме там!

Интервю с Oscar Dronjak (HAMMERFALL) През август шведските хеви метъл маниаци HAMMERFALL ще издадат 13-тия си студен албум „Avenge the Fallen”. Преди това обаче групата ще участва и на фестивала в село Могилово – „Midalidare – Rock In The Wine Valley” (12-14 юли). Oscar Dronjak, китарист, основател и основен композитор на HAMMERFALL даде..

публикувано на 02.07.24 в 15:45

Богословът Иван Йовчев: Патриарх Даниил ще бъде консенсусна фигура

Патриарх Даниил е избран за глава на Българската православна църква. Той е досегашен Видински митрополит. Изборът е факт след изключително оспорвано гласуване в два тура. Новоизбраният патриарх Даниил е диалогична личност, със сигурност той ще бъде една консенсусна фигура. Погрешно се артикулира в общественото пространство, че е краен в решенията си...

публикувано на 02.07.24 в 08:30

Robin McAuley (MICHAEL SCHENKER FEST, BLACK SWAN, екс-MSG): Винаги трябва да си професионалист

Интервю с Robin McAuley (MICHAEL SCHENKER FEST, BLACK SWAN, екс-MSG) По традиция на 30 юни срещу 1 юли на много места в страната посрещаме единствения и неповторим Джулай морнинг. На Камен бряг също, както традицията повелява - има концерт.  Тази година първото юлско слънце дойде с  ERIDAN с вокалиста на Michael Schenker и BLACK SWAN Robin..

публикувано на 01.07.24 в 08:30
Зеница Филипова

Зеница Филипова: Бог ще посочи правилния духовен водач на България!

Зеница Филипова работи в храма "Свети Атанасий" във Варна. Тя е от първия випуск жени богослови, тогава ректор  на духовната академия е бил патриарх Неофит. Нейни състуденти са митрополитите Николай и Наум.  По професия е учител, филолог, но на 40 години решава да се посвети на богословието и на служението на Бог. Надява се коментарите за..

публикувано на 29.06.24 в 12:25

„СИГНАЛ Symphonic“ с премиера във Варна

Група Сигнал представя за първи път във Варна програмата „СИГНАЛ Symphonic“ заедно с Русенска филхармония .  Проектът бе представен с грандиозен успех в Зала 1 на НДК в края на миналата година по повод творческия юбилей на бандата и включва най-големите  ѝ  хитове в нов и различен вариант. Повече за предстоящото събитие може да чуете в прикачения..

публикувано на 28.06.24 в 08:10