Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тече извънредна проверка по случая с възрастната жена, за която се предполага, че е пострадала в дом за стари хора във Варна

Снимка: Pixabay

Агенцията за качеството на социалните услуги (АКСУ), която е към Министерство на труда и социалните грижи е този орган, който упражнява контрол върху домовете за стари хора в страната. Свърваме се с Агенцията по случая с пострадалата възрастна жена, която е била настанена в дом за стари хора във Варна и за която ни сигнализираха нейни близки, че е получила наранявания именно в този дом.  

На въпрос от страна на нашата медия дали е осъществяван контрол в конкретния дом за стари хора, Христина Пантева, началник отдел в Агенцията за за качеството на социалните услуги (АКСУ) отговори:

"Социалната услуга е проверявана два пъти, последната проверка е извършена през месец ноември 2022 г. В момента се извършва извънредна проверка за спазване правата на потребителите на социалната услуга. Проверяващата комисия от АКСУ трябва да изготви констативен протокол с резултатите от проверката в срок до 02.02.2024 г. В зависимост от резултатите ще се прецени необходими ли са и какви последващите действия по отношение на доставчика на социалната услуга". 

Христина Пантева коментира и кои са критериите за добра социална и здравна услуга, които Агенцията упражнява, както и какви са наблюденията им за конкретния дом и предлаганата услуга: 

"Критериите за съответствие със стандартите за качество на социалните и интегрираните здравно-социални услуги са в три основни направления – организация и управление на услугата; квалификация и професионално развитие на служителите, които осъществяват дейността по предоставянето на услугата; ефективност на услугата с оглед на постигнатите резултати за лицата, които я ползват, в отговор на потребностите им. Стандартите за качество и критериите за тяхното изпълнение са регламентирани в Приложенията към Наредбата за качеството на социалните услуги. РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ Министерство на труда и социалната политика Агенция за качеството на социалните услуги.

При проверките не са констатирани нарушения, свързани с прякото обгрижване и обслужване на потребителите. Провеждани са интервюта, по време на които потребителите са споделили удовлетворение от полаганите грижи от служителите. Констатирани са нарушения, свързани с воденето на задължителната документация, регламентирани в Закона за социалните услуги и в Наредбата за качеството на социалните услуги, която е в сила от 01.07.2022 г. Предвид факта, че в Наредбата е регламентиран 12-месечен период от влизането й в сила (до 01.07.2023 г.), в който доставчиците на социални услуги следва да ги преведат в съответствие със стандартите за качество, по време на тези проверки е оказана методическа подкрепа на доставчика по отношение създаване и поддържане на необходимата документация, като е обърнато внимание на нормативно определения срок за това. Установено е занижено санитарно-хигиенно състояние на специализираната среда, както и занижен контрол по отношение начина на съхранение и прилагане на лекарствени продукти, за което е сигнализирана Регионална здравна инспекция – Варна, която е предприела мерки по компетентност, предвид регистрирания в обекта здравен кабинет", допълни Христина Пантева

До настоящия момент в АКСУ не са постъпвали сигнали, свързани с качеството на предоставяната от доставчика услуга. От там поясняват, че "рутинен контрол“ се извършва посредством периодични и тематични проверки, осъществявани съответно на две или три години, въз основа на заповед, с която се определят длъжностните лица, които да извършат конкретната проверка.

Варненският дом за възрастни хора е лицензиран от АКСУ за предоставяне на социалната услуга „Резидентна грижа“ с целева група „Възрастни хора в надтрудоспособна възраст“, валиден до 22.12.2026 г., т.е. срокът е пет години. При изтичане на лиценза, той се подновява отново чрез пълната документация, която се изисква по закон, но може и да бъде отнет, ако не отговаря на посочените по-горе критерии, допълват от Агенцията. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Обезопасен е складът с високотехнологични изделия край Елин Пелин, открито е едно тяло

Обезопасен е складът с високотехнологични изделия край Елин Пелин, съобщи пред журналисти служебният министър на вътрешните работи Калин Стоянов, който е в село Гара Елин Пелин. Според него няма как да има оцелели след взривовете, които, по думите му, все още продължават. Открито е едно тяло.  Гърмежи е имало и вчера, когато със специализирана техника..

публикувано на 28.07.24 в 10:47

На 28-ми юли отбелязваме Световния ден за борба с хепатита

Световната здравна организация информира, че по света на всеки 30 секунди умира човек от заболяване, свързано с хепатит - възпаление на черния дроб, което причинява тежко чернодробно заболяване и хепатоцелуларен рак. Има пет основни щама на вируса на хепатит - A, B, C, D и E. Хепатитите B и C са най-често срещани. Те водят до 1,1 милиона смъртни..

публикувано на 28.07.24 в 08:53

Времето днес - слънчево с 1-2 градуса по-висока температура

Днес ще е слънчево. Сутринта ще е почти тихо, около обяд ще се появи слаб до умерен вятър от изток и югоизток. Преобладаващи максимални температури между 30° и 35°, по крайбрежието от 28° до 33°, за Варна около 31°.  Вълнение на морето 2-3 бала. Температура на морската вода 27°- 28°.

публикувано на 28.07.24 в 08:50

Слънчево в неделя с температури до 35 градуса

ПРОГНОЗА ЗА ВРЕМЕТО В ИЗТОЧНА БЪЛГАРИЯ  от 21 часа на 27-ми до 21 часа на 28-ми юли 2024 г. През нощта ще е ясно. Във вътрешността ще е почти тихо, а по Черноморието ще духа слаб северен вятър. Минимални температури между 17° и 22°, за Варна около 21°. През деня ще е предимно слънчево. Вятърът ще се усили до умерен от изток и югоизток. Максимални..

публикувано на 27.07.24 в 15:25

АКФ ще обжалва отказа на прокуратурата да разследва удълбочаването на каналите във Варненското езеро

Фондация „Антикорупционен фонд“ ще обжалва отказа на прокуратурата да образува наказателно производство за удълбочаването на каналите във Варненското езеро. Това съобщи в предаването „Позиция“ на Радио Варна Лора Георгиева, която е старши правен съветник в Антикорупционния фонд. Според нея обаче е малка вероятността прокуратурата да започне..

публикувано на 27.07.24 в 14:25

Драгомир Петров, ИТН: Решението за ваканцията на депутатите е цинично

Решението депутатите да излязат във ваканция от 17 до 31 август е изключително цинично. Това коментира депутатът от „Има такъв народ“ Драгомир Петров в интервю за Радио Варна. Той напомни, че от ИТН вчера са предложили Народното събрание да работи до началото на предизборната кампания, но това предложение е било отхвърлено. Според Драгомир..

публикувано на 27.07.24 в 13:34
Коста Стоянов

Коста Стоянов: Решението на КС показа, че държавата се управлява задкулисно от Пеевски и ГЕРБ

Вчерашното решение на Конституционния съд отново показва, че държавата се управлява задкулисно, основно от кръгове около Пеевски и ГЕРБ. Това каза в предаването на Радио Варна „Позиция“ депутатът от „Възраждане“ Коста Стоянов. „ПП-ДБ направиха съдебната реформа в скута на Пеевски и от това нищо не произлезе“, коментира депутатът. Той съобщи, че..

публикувано на 27.07.24 в 13:00