Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сдруженията на собственици в Балчик кандидатстват за втория етап от санирането до 10 февруари

2
Снимка: Румен Сарандев

До 16.30 часа на 10 февруари Община Балчик очаква заявления от сдружения на собствениците, желаещи да кандидатстват по втория етап на процедурата „Подкрепа за устойчиво енергийно обновяване на жилищния сграден фонд“, обявена от Министерство на регионалното развитие и благоустройството. Допустими са всички многофамилни жилищни сгради, които се управляват по реда на Закона за управление на етажната собственост (ЗУЕС) и са проектирани преди 26 април 1999 г..

От своя страна администрацията като водещ партньор ще внесе предложенията за изпълнение на инвестицията в срок до 29 февруари 2024 г.

Желаещите могат да се запознаят с процедурата на страницата на министерството и www.mrrb.bg- раздел Проекти по НПВУ – Процедури по НПВУ, и www.balchik.bg – секция „Подкрепа за устойчиво енергийно обновяване на жилищния сграден фонд – етап II“.

Допустими за финансиране са мерки за енергийна ефективност, които са предписани като задължителни за сградата след обследването и. Сред които подмяна на прозорци и врати, ремонт на покрив,топлинно изолиране, модернизация на амортизирани общи части на системите за отопление, охлаждане и вентилация, ремонт на електрическата инсталация и инсталиране на система за автоматизирано централизирано управление на осветлението в общите части на жилищната сграда. Допустими са още системи за оползотворяване на енергия от възобновяеми енергийни източници за енергийните потребности на сградата и батерии за съхранение на енергия, бойлери за гореща вода към общите части на системата (не за индивидуално ползване на СО),  ако са предписани в енергийното обследване и др.

Крайните получатели – сдружения на собствениците, създадени по реда на ЗУЕС, трябва да представят за сградата: заявление за участие; обследване за енергийна ефективност и технически паспорт; документи за общи събрания за създаване на сдруженията, както и декларации за готовност за осигуряване на достъп до самостоятелните обекти.

По Плана за възстановяване и устойчивост Балчик е с лимит на средства от 15 милиона лева по мярката за саниране на многофамилни сгради, но одобрените инвестиции досега са за1 млн. 371 хиляди лева за два блока.

Припомняме, че в община Балчик потенциалните сгради по тази процедура са около 60, от тях по първия етап, който финансира 100 процента, са утвърдени два от кандидатствали пет блока, като останалите три са в резервния списък. Други два вече са санирани по програма преди няколко години. Вторият етап на сегашната процедура финансира до 80 на сто от допустимите дейности.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Фестивалът Varna BREEZE by EXIT продължава с безплатна програма до 18 август

Музикалният фестивал Varna BREEZE by EXIT продължава и тази вечер с пълна програма под Пантеона в Морската градина. Входът за всички изпълнения (с изключение на VIP секторите) е свободен. На по-малката сцена (Urban Stage) днес ще излязат любимците на варненската публика NDOE, FYRE, Явката ДЛГ, Madmatic, а след 22:30 ч. програмата ще продължи с..

публикувано на 16.08.24 в 17:57

Повишено съдържание на нитрати откриха във водата на аксаковското село Зорница

Питейната вода в аксаковското село Зорница е замърсена с нитрати. Резултатите от взетите проби показват превишаване на нормата по този показател. Във водата са отчетени  55 мг/л нитрати, при норма – 50 мг/л, съобщават от Областна администрация - Варна. Не са установени заболявания, предавани по воден път. Здравната инспекция предупреждава, че..

публикувано на 16.08.24 в 17:26

За трета поредна събота жителите на селата Попович и Дюлино излизат на протест заради незавършен път

За трета поредна събота жителите на село Попович и село Дюлино  организират протест заради незавършен ремонт на три километрова отсечка  - връзка с Бяла и Обзор, съобщават организатори на акцията. Недоволните посочват, че дейности по проекта са извършвани само три месеца през 2023 година от юли до септември, след което са преустановени...

публикувано на 16.08.24 в 16:41

От понеделник тръгват германските вагони на влаковете София – Варна и Варна – София

От понеделник (19 август) четири от новодоставените германски вагони ще бъдат композирани в бързия влак от София за Варна, заминаващ от Централна гара в 10,00 ч. Други четири ще бъдат включени към бързия влак, потеглящ от Варна за София в 09,25 ч. Двете композиции с климатизирани вагони ще пътуват всеки ден и ще се движат по маршрут София-Пловдив-Варна..

публикувано на 16.08.24 в 16:15

Екоминистърът: Няма изгледи за воден режим в нито едно населено място, черпещо вода от язовири на МОСВ

Няма изгледи да бъде въведен воден режим в нито едно населено място, черпещо вода от язовири на Министерството на околната среда и водите. Това каза ресорният министър Петър Димитров.  Министерството на околната среда и водите управлява водите в 52 комплексно значими язовира у нас,12 от тях са за битово-питейни нужди, а пет-за резервно..

публикувано на 16.08.24 в 16:05

Новият служебен кабинет полага клетва във вторник

Служебният кабинет с министър-председател Горица Грънчарова-Кожарева ще положи клетва на извънредно заседание на НС във вторник. Това съобщи от парламентарната трибуна председателстващият заседанието Йордан Цонев: "Вероятно ще има извънредно заседание във вторник, 20-ти август, за клетва на новия служебен кабинет, ако президентът издаде указа за това"...

публикувано на 16.08.24 в 14:50
Варна, Морска градина

Продължава обработването на общински площи и обекти против кърлежи, комари и други вредители

Общинското предприятие „Дезинфекция, дезинсекция, дератизация” продължава обработката на общински площи и обекти против кърлежи, комари и други вредители. Графикът на дейностите за периода 16 – 23 август 2024 г. включва следните обекти: - В централната част на града около Окръжен съд - обработка на широколистни дървета от дървета от семейство Чинари..

публикувано на 16.08.24 в 14:41