Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф.Пламенов: Бл.15 не е опасен. Предстои да бъде възстановен /снимки/

21
проф.Драгомир Пламенов, ректор на ТУ-Варна
Снимка: Румен Сарандев

Техническият университет във Варна обяви обществена поръчка за основен ремонт и саниране на общежитието блок 15, което се намира на ул. "Дубровник" във Варна. Сградата е затворена повече от 10 години,  на приземния етаж, където е имало заведение, са натрупани боклуци, дрехи, изпочупени мебели и най-вероятно са се събирали  хора, а преди години там е имало и пожар,  коментираха за Радио Варна живеещи в съседен блок.

Варненци от района се притесняват, че високата 16-етажна сграда може да застраши живота им, защото при силен вятър от нея се откъртвали и падали елементи и мазилка. Семейство Леман и Джингис Четинкисер, които живеят на квартира в съседния блок, подават сигнал до община Варна да вземе мерки за обезопасяването на сградата в края на миналата година. Тогава от район Приморски слагат бележки по дърветата в района, че сградата е опасна за здравето и живота на хората и вредна в санитарно-хигиенно отношение. Една от тях все още стои на едно от дърветата в детската площадка до бл. 15.

За Радио Варна Леман Четинкисер каза, че се страхува сградата да не падне, защото е видяла пропуквания и мисли, че има пропадане и на основите.



Общежитието бл.15 е собственост на Техническия университет. От сегашното ръководство са предприели мерки за обезопасяване на сградата, която заварват в окаяно състояние. Отвътре е опразнена, без врати и оборудване, защото преди години всичко е било изнесено, обясни за радио Варна ректорът на ТУ проф. Драгомир Пламенов.

От миналата година той е предприел действия за намиране на средства за ремонт на сградата и в началото на тази вече е обявена обществена поръчка. От Министерството на образованието и науката са осигурени близо 6 000 000 лева, като ще се търсят и допълнителни средства, защото общежитието се нуждае и от изцяло ново вътрешно оборудване и обзавеждане.

По думите на проф. Пламенов сградата е здрава и се нуждае само от саниране, ремонт на покрива и смяна дограма. Направено е обследване, което показва, че основите  са здрави и хората, живеещи в района, няма защо да се притесняват, допълни той.



След последната буря от миналата година е направено допълнително обезопасяване, входът е заключен, има СОТ и напрактика няма откъде да се влезе в сградата, каза още ректорът. Той изрази надежда, че ако всичко върви по план, до година и половина общежитието може да отвори врати и в него вече да бъдат настанени студенти.

Капацитетът на бл.15 е за около 400 - 500 студенти. Досега разпределението в стаите е било за двама или трима души, но при ремонта е възможно да има промяна. Към всички стаи има собствени санитарни възли.

Планирано е още да се направят ремонти и на останалите две общежития на университета.

Снимки: Румен Сарандев

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ
Пейзажи от Варна

32 градуса в неделя във Варна

През нощта ще е ясно. Във вътрешността ще е почти тихо, а по Черноморието ще духа слаб северен вятър. Минимални температури между 16° и 21°, по крайбрежието до 23°, за Варна около 21°. През деня ще е предимно слънчево, в следобедните часове с временни увеличения на облачността. Тогава на места ще има краткотрайни валежи с гръмотевици. Ще..

публикувано на 24.08.24 в 15:42

Очаква се скоро Франко Неро да се снима в българския филм „Аве Мария“

Искрено съм се забавлявал по време на кариерата си,тъй като съм от малкото актьори, които са се снимали във всички жанрове-това каза на пресконференция във Фестивалния и конгресен център-клон на НДК във Варна италианската кинолегенда Франко Неро. Той сподели, че е имал късмета да работи с гениалния режисьор Куентин Тарантино и с великия актьор..

публикувано на 24.08.24 в 15:22
Плаж к.к.

Ваканционно селище "Албена" отбелязва своята 55-та годишнина

Както през последните 55 година, на всеки 24-ти август от далечната 1969 година, ваканционно селище "Албена" ще отпразнува своя рожден ден с празничен концерт и много изненади за своите гости и приятели.   Кулминация в програмата за отбелязване на годишнината ще бъде шоуто на знамения цигулар Васко Василев, което започва точно в 21:30 ч. на..

публикувано на 24.08.24 в 12:01

Девня празнува с богата програма няколко дена

Девня ще отбележи 55-ата си годишнина от обявяването си за град с четиридневна програма. Сред звездните изпълнители на празничния концерт са фолклорен ансамбъл „Варна“, кипърската звезда Аристос Константину & бенд, група „Тангра“ и фолкдивата Камелия, научи Moreto.net На 27 август се навършват 55 години, откакто селата Девня, Река Девня и..

публикувано на 24.08.24 в 11:56
Снимката е илюстративна.

Пожари избухнаха на остров Крит

Три нови пожара са избухнали на гръцкия остров Крит. Все още не е загасен и..

публикувано на 24.08.24 в 11:45
Паметникът на Свободата на вр. Шипка

Радев: Шипка е кръстопът на историческата ни съдба

Многобройни са местата по българските земи, които пазят спомен за борбите за национално освобождение, но славата на Шипченската епопея остава ненадмината. Вече 147 години подвигът на българските опълченци е стожер на националната ни памет, на обичта към Отечеството, символ на възродения български дух и на саможертвата в името на свободата, това..

публикувано на 24.08.24 в 11:27

Един загинал при тежка катастрофа по пътя за ГКПП „Маказа“

Тази сутрин около 8.00 часа стана тежка катастрофа в района на село Първица, на главния път за ГКПП „Маказа“ , община Кирково. При инцидента са се ударили две коли. Една от тях е управлявана от 86-годишен шофьор, който е загинал при удара. Пътниците от другата кола са откарани за преглед в болница в..

публикувано на 24.08.24 в 11:25