Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Обезопасяват острова за пешеходци между два ключови булеварда във Варна

Пешеходната пътека на кръстовището между бул. „Осми Приморски полк“ и бул. „Васил Левски“ във Варна да бъде обезопасена с антитерористични колчета и ABC контейнери за по-голяма сигурност пещеходците, които са на острова за пресичане. Това решение взеха единодушно съветниците от ПК "„Обществен ред, сигурност и безопасност на движението”. Предложението дойде от страна на съветниците на ПП Възраждане. По тази точка дебатът продължи повече от 1ч.

Светофарните уредби да се пренастроят – пешеходец спрямо шофьор. Това решение също бе подкрепено с пълно единодушие от съветницте в тази комисия. Касае се за светофарните уредби на кръстовищата на бул. "Сливница" с ул. "Отец Паисий" и бул. "Осми Приморски полк" с ул. "Чаталджа". 


Да се обезопаси временно, до възлагането на основен ремонт, подлезът, който се намира на бул. "Княз Борис I" между ДКС и ИУ - Варна, тъй като е твърде нисък и създава предпоставки за инциденти. Предложението отново е на съветници от ПП Възраждане. След приемането му бе препратено към Дирекция "Инженерна ифраструктура" в Община Варна. 


Още едно предложение от страна на ПП Възраждане бе разгледано на днешната комисия - да се изгради повдигната пешеходна пътека на ул. „Цар Асен“ с ул. „Братя Миладинови“. Думата взе Илия Илиев, който се занимава с пътно строителство и обясни на съветниците, че е по-подходящо поставянето на неравности преди самите пешеходни пътеки и допълнително осветление, заради което трябва да се направи и проучване. 


В района има шест училища в периметър 1700м., с голям поток от ученици. Мястото е рисково, коментираха в зала "Пленарна" общинските съветници и се съгласиха, че безопасността е на първо място за децата. На следващо заседание на комисията ще се коментира взимането на решение за иницииране за полагане на повдигнати пешеходни пътеки или шумна (вибрираща) маркировка и др. възможни мярки. 

След дебати съветниците гласуваха единодушно да се изгради неравност преди и след пешеходна пътека на ул. "Иван Асен".

Още едно важно предложение рагледаха съветниците в тази комисия - относно промени в режимите на ползване на синя зона – Варна. Припомняме, че това предложение бе входирано от група общински съветници от ПП "Има такъв народ" и ПП "Алтернативата". Те предлагат работното време на синята зона във Варна да е от 9 до 18 часа, а през извън активния туристически сезон паркирането в почивните дни да е безплатно. Те предлагат и за по-голяма достъпност на чуждестранните гости на града за заплащане на синя зона. Сред основните предложения е и промяна в принципа на работа на зоната: след изтичането на първите 3 часа, всеки следващ час престой, да се таксува на цена от 3 лв. за час. Така варненци, които имат спешна нужда да продължат престоя си в централната част на града, ще могат да го направят вместо да трябва да местят автомобила си на всеки 3 часа. 

Инж. Младен Иванов - директор на ОП "Паркинги и Синя зона" се обоснова по всички точки. По първия въпрос той обясни, че най-голямото желание за това работно време, от 9 до 20ч. на зоната е било от страна на живеещите в обсега на Синя зона, които след 19ч. няма къде да паркират около домовете си. Оттук ще падне и прихода на дружеството, който е около 1 млн. лв. 

По отношение на заплащането от чужденци за паркирне в синя зона, инж. Иванов каза, само Варна има мобилно приложение за паркиране, чрез което може да се плаща. Още един вариант има за плащане и той е в част от търговските обекти. "Чужденците обаче няма как да платят чрез това мобилно приложение ащото това не може да направят никъде в цяла България. Ние можем да си вземем парите от всички бг мобилни оператори, но например от румънските няма как да си вземем парите. Ако имате решение по въпроса, ще се радваме да го чуем", допълни Младен Иванов.

Инж. Иванов обясни и за паркирането след изтичане на третия час. Технологично е взможно промяна за паркиране след изтичане на 3ч. в синя зона, но това означава, че ще се изхарчат допълнителни средства от бюджета на Община Варна за ребрандиране на вечесъществуващите знаци и смяна на краткия номер за изпращане на sms. Решението получи 2 гласа против и 2 въздържал се, така то не бе прието. Точката беше препратена към комисия "Транспорт" за допълнително обсъждане. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Жителите на Белославското село Езерово настояват за ефективни мерки за ограничение на движението в района

Мирен протест-шествие, организиран от жители на с.Езерово, община Белослав, затвори важни улици в селото. За пореден път в последните години местните привличат общественото внимание с искания да се ограничи скоростта на движение на превозните средства по републикански път III-2008. Въпреки че има пътни знаци /тип В-26 и Т-17/, поставени на разстояние от..

публикувано на 13.07.24 в 18:24

Времето остава горещо и в неделя

През нощта ще е ясно. Във вътрешността ще е почти тихо, а по Черноморието ще духа слаб северен вятър. Минимални температури между 19° и 24°, по носовете до 26°, за Варна около 24°. През деня ще е слънчево със слаб, следобед умерен вятър от североизток и изток. Остава горещо с максимални температури между 35° и 40°, по крайбрежието от 29° до 34°, за..

публикувано на 13.07.24 в 17:00
Гюнер Тахир

Гюнер Тахир: С всеки изминал избор, електоратът на ДПС намалява етнически, както у нас, така и в Турция

Няма модел Пеевски, има модел Доган. И моделът Пеевски е част от модела Доган. Така коментира в предаването „Позиция“ последните събития в ДПС бившият заместник председател на партията и парламентарната група през 90-те години Гюнер Тахир. По думите на Тахир, почетният председател на ДПС грешно е преценил, че освобождаването на Делян Пеевски би..

публикувано на 13.07.24 в 16:00
Снимката е илюстративна.

Мирен протест-шествие организират жителите на село Езерово, община Белослав

Мирен протест-шествие, организиран от жители на с.Езерово, община Белослав, ще затвори важни улици в селото днес от 18.00 часа до приключване на протестните действия. За пореден път в последните години местните привличат общественото внимание с искания да се ограничи скоростта на движение на превозните средства по републикански път III-2008...

публикувано на 13.07.24 в 16:00

Биляна Раева: И магьосник да стане управител на Градски транспорт няма да обърне тенденцията дружеството да е на загуба

Общинската фирма „Градски транспорт“ продължава да е на загуба, при тези обстоятелства и магьосник да стане управител няма да обърне тенденцията. Това каза в обзорното предаване на Радио Варна „Позиция“ общинският съветник от ГЕРБ/СДС Биляна Раева. По думите и, общинският съвет продължава да е принципал на дружество „Градски транспорт“, но..

публикувано на 13.07.24 в 15:41

Пожар в Парк „Росенец" на метри от лятната резиденция на Ахмед Доган

Незагасен фас предизвика пожар в Парк "Росенец", близо до лятната резиденция на почетния лидер на ДПС Ахмед Доган. За щастие горят само сухи треви и храсти. Комисар Николай Николаев, директор на пожарната в Бургас, съобщи за агенция БГНЕС, че огънят е локализиран, но в момента се е възпламенил пожар в двора на къща в град Камено, пожари в областта има..

публикувано на 13.07.24 в 15:11

Търговците стават по-дисциплинирани, но и по-изобретателни според инспекторите на НАП

От 28 юни досега от НАП - Варна са проверили над 320 обекта, на 30 от тях са издадени актове за различни нарушения. Tърговците стават по-дисциплинирани, но и по-изобретателни. Това заяви Лора Георгиева - говорител на НАП-Варна. Тя, заедно с инспектори, присъства на проверка на заведение за хранене на Крайбрежната алея в морската столица. В..

публикувано на 13.07.24 в 15:03