Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Агролинк": Патентите за новите ГМО ще създадат проблеми за земеделците в ЕС

Снимка: Сдружение „За Земята“

Страните в Европейския съюз могат да откажат на тяхна територия да бъдат прилагани новите геномни техники, дори те да бъдат приети от европейските институции. Това каза за Радио Варна Светла Николова от Сдружение „Агролинк“. Припомняме, че в сряда Комисията по околна среда в ЕП подкрепи предложението на Еврокомисията за въвеждането на новите ГМО. Светла Николова определи решението на комисията като предателство спрямо интереса на земеделците и потребителите. 

По думите й новият регламент цели в целия Европейски съюз да се прокарат чужди технологии и сортове и да се осъществи монопол на няколко мултинационални корпорации с техни патенти. Опасенията са и, че при такъв сценарий българските сортове ще бъдат застрашени. Според нея застрашени от съдебни дела от собствениците на патентите могат да бъдат и самите земеделските производители, които са използвали техни семена без знанието, че са защитени.  Николова поясни, че това няма да е много трудно, тъй като с новия регламент ще липсва контрол върху ГМО - няма да има обозначение и етикетиране, а разпространението ще става лесно. 

Експертът очерта и конкретна хипотеза. Когато един земеделски производител няма да знае дали това е патентовано или - не, ще купи или ще засее, а може да стане и чрез пренасяне от съседни полета. Един ден изненадващо пристига агентът на същата фирма, която държи патента, и казва "Вие имате от нашите патентовани семена", посочи Николова.

Тя даде и пример със земеделски производител в Испания, който отива на съд за патентовани семена за ягоди.

Николова изказа убеждението си, че досега науката, която създава ГМО, не е показала категорични резултати, за да й се дава предимство. Няма готов резултат за безвредни продукти, адаптирани към промени в климата, по-високи добиви и др, твърди тя.

В началото на месец февруари предложението за новите ГМО трябва да влезе за гласуване в Европейския парламент.

Чуйте повече от разговора на Валери Великов с Светла Николова от Сдружение „Агролинк":




По публикацията работиха: Елисавета Илиева, Валери Великов


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

ДПС изключи още 17 депутати от парламентарната си група

Парламентарната група на ДПС изключи 17 народни представители, сред които и съпредседателят на партията Джевдет Чакъров, предаде БНР. Решението беше прочетено пред депутатите в пленарната зала от заместник-председателя на Народното събрание Росица Кирова. Всички от изключените са участвали на срещата при почетния председател на ДПС Ахмед Доган..

публикувано на 11.07.24 в 11:12
Кирил Петков

Кирил Петков за разцеплението в ДПС: Това е началото на разграждане на модела "Пеевски"

Съпредседателята на "Продължаваме промяната - Демократична България" Кирил Петков видя в противопоставянето на Делян Пеевски и Ахмед Доган начало на разграждане на модела "Пеевски", предаде БНР. "Това, което виждаме е, че не е само индивидуална битка. Това е бавното, явно разграждане на модела Пеевски. Тук не говорим за човека Пеевски, говорим за..

публикувано на 11.07.24 в 10:51

На няколко места във Варна днес ще мерят кръвно и ще раздават вода в жегите

Във Варна разкриват мобилни медицински пунктове във връзка с обявения жълт код и очакваните високи температури. На три локации в града ще бъдат поставени шатри, в които ще се предлагат безплатно измерване на кръвното налягане и минерална вода. Пунктовете ще бъдат разположени до градинката на Варненската търговска гимназия, на площад „Независимост“,..

публикувано на 11.07.24 в 10:45

Адреси без вода

Със смущения във водоподаването и липса на вода от 8 до около 20 часа ще бъдат абонатите от кв. "Младост" и кв. "Възраждане" първи и втори микрорайон във Варна. Поради възникнала авария на Магистрален водопровод "Китка-Варна" нарушено ще е водоподаването в Община Долни Чифлик и Община Бяла от 09.00ч. на 11.07.2024г., до отстраняване на аварията. Днес..

публикувано на 11.07.24 в 09:11

Адреси без ток

Без ток днес във Варна ще са следните адреси:  • 09:00 ч. до 17:00 ч. – карето, заключено между ул. Тодор Влайков, ул. Филип Тотю, ул. Константин Доганов, ул. Григорий Цамблак, електрозахранени от ТП 303; •08:30 ч. до 17:00 ч. – част от м-ст Боровец Север и Боровец Юг; Временни смущения в електрозахранването са възможни от 08:30 ч. до 17:00 ч. в..

публикувано на 11.07.24 в 06:38

Горещо и ветровито в четвъртък

Днес ще има променлива облачност, постепенно намаляваща до слънчево. Ще духа умерен север-североизточен вятър, следобед ще се обърне от изток-североизток и във вътрешността ще отслабне. Максимални температури между 34° и 39°, по Черноморието от 29° до 34°, за Варна около 34°.  Вълнение на морето 2-3 бала. Температура на морската вода 26°-27°...

публикувано на 11.07.24 в 05:53

Силна буря повали десетки дървета в Провадия

Силна буря се разрази за кратко в Провадия. Вятърът е повалил много дървета из града и населените места.  Наложило се временно затваряне на пътни участъци.  Щети са нанесени на десетки автомобили. Няма пострадали хора.  На място работят екипи на пожарната от Варна и Общината, както и много доброволци, каза  Янко Янков, директор на дирекция "Местни..

публикувано на 10.07.24 в 17:58