Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Анкета показва кои ще са най-търсените професии през следващите 12 месеца

Автор:
Снимка: БГНЕС

Строител - монтажник, оперативен счетоводител, козметик, фризьор и асистент на лекар по дентална медицина ще са сред най-търсените професии през следващите 12 месеца. Това сочат данните от най-новото проучване на Агенцията по заетостта за потребностите от работна сила. 

Както и в предходните проучвания, работодателите в почти всички области на страната срещат затруднения за намиране на готвачи, бармани и други служители в ресторанти и хотели, както и продавач-консултанти, шофьори и машинни оператори.

Затруднения при намиране на кадрите срещат повече от половината работодатели. Най-тежко е положението в област Враца, където 87% от работодателите съобщават за затруднения, като най-често споменаваното е липса на достатъчна квалификация и образование на кандидатите. 


По публикацията работи: Валери Великов
ВИЖТЕ ОЩЕ

Поведението на родителите е определящо за спортната активност на децата

Младежкият спорт може да бъде чудесен начин да поддържате децата активни, ангажирани в общността и социално стимулирани извън класната стая. Въпреки че за всеки спортист е важно да спазва правилата на играта, ново изследване показва, че майките и бащите, които подкрепят децата си отстрани, също трябва да внимават за собственото си поведение. Учени от..

публикувано на 25.02.24 в 10:47

До края на годината ще бъдат обучени 5 хиляди учители за работа с изкуствен интелект

До края на годината ще бъдат обучени 5 хиляди учители за работа с изкуствен интелект.  15 хиляди са обучени за използването на облачни технологии преди ковид пандемията.  Това каза Александър Ангелов-член на ко