Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Анкета показва кои ще са най-търсените професии през следващите 12 месеца

Автор:
Снимка: БГНЕС

Строител - монтажник, оперативен счетоводител, козметик, фризьор и асистент на лекар по дентална медицина ще са сред най-търсените професии през следващите 12 месеца. Това сочат данните от най-новото проучване на Агенцията по заетостта за потребностите от работна сила. 

Както и в предходните проучвания, работодателите в почти всички области на страната срещат затруднения за намиране на готвачи, бармани и други служители в ресторанти и хотели, както и продавач-консултанти, шофьори и машинни оператори.

Затруднения при намиране на кадрите срещат повече от половината работодатели. Най-тежко е положението в област Враца, където 87% от работодателите съобщават за затруднения, като най-често споменаваното е липса на достатъчна квалификация и образование на кандидатите. 


По публикацията работи: Валери Великов


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ
Снимката е илюстративна

Ръководител на екип доброволци: Без дихателни апарати сме, не можем да сме в сърцевината на пожара

Доброволците, които се включват в овладяването на пожарите във Варна и областта, не разполагат с дихателни апарати. Те не могат да участват в най-голямата сърцевина на пожара, защото не само че са без, но и нямат право да работят с такова оборудване. Това каза за Радио Варна  Стойчо Стойчев, ръководител на екип от щатни доброволци към Община Варна. Той..

публикувано на 18.07.24 в 17:32
Археологически разкопки в Балчик, архив

Ежегодните разкопки в Балчик ще са през септември

За теренни археологически проучвания на късноантичната и ранносредновековна крепост "Хоризонт" и тази година са осигурени средства чрез Министерство на културата, съобщи директорът на Историческия музей в Балчик Радостина Енчева. Както през миналата, така и през тази археологическият сезон ще премине за около двайсет дни през септември. Теренните..

публикувано на 18.07.24 в 13:15

Пламена Иванова: Възрастните губят радостта от живота, когато забравят игрите от детството си

Варненският психолог, психоаналитик и арт-терапевт Пламена Иванова-Бучинска събра в една увлекателна книга "70+ игри от нашето детство". Пламена Иванова е създател на Център за терапия, приложни изкуства и обучения във Варна и на Зона за свобдни игри за деца от 7 месеца до 3 години. Опитът и там, заедно с вдъхновението от игрите с малката и..

публикувано на 18.07.24 в 09:45
Провадия-Солницата

Търсят работници за разкопките в Провадия-Солницата

На първи август ще започне 20-ият археологически сезон за Праисторическия солодобивен и градски център Провадия-Солницата. Поради тази причина в момента от Историческия музей в Провадия обявиха, че търсят работници за работа на обекта . Работници се наемат за месеците август и септември, като работното време е от 6.30 часа до 14.00 часа, с..

публикувано на 18.07.24 в 09:20

Варна отбелязва с общоградско честване 187 години от рождението на Васил Левски

С общоградско честване във Варна ще бъдат отбелязани 187 години от рождението на Васил Левски.  Церемонията по полагане на венци и цветя, съпроводена с военен ритуал, ще се проведе на 18 юли от 9 часа на паметника на Апостола в Алеята на Възраждането в Морската градина, съобщиха организаторите от Община Варна.  Съорганизатори на събитието са..

публикувано на 18.07.24 в 07:00

Екоработилницата във варненския зоопарк с второ издание

За втора поредна година във варненския зоопарк ще се проведе екоработилницата на Академията за рециклиращо изкуство. Тази и следващата неделя (21 и 28 юли) между 14 и 16 часа всеки желаещ може да твори със счупени играчки и отпадъчни пластмаси. Входът за събитието е свободен, няма възрастови ограничения. Който желае, може да носи непотребна..

публикувано на 18.07.24 в 07:00

Във Варна в събота ще се състезаваме по правопис

Варна посреща за пореден път летния правописен маратон от инициативата “Бъди грамотен”. Събитието ще се проведе в събота - 20 юли, от 10:00 ч. до 13:00 ч. на сцена „Раковина“ в Морската градина. Аганизатори са „Академика БГ“, с подкрепата на Община Варна. По време на състезанието жителите и гостите на морската столица ще имат възможност да проверят..

публикувано на 17.07.24 в 16:41