Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преобразуването на три гимназии в основни училища предизвика масово недоволство в Добрич

Снимката е илюстративна
Снимка: БГНЕС

Предложение на Регионалното управление на образованието в Добрич за държавния план-прием за следващата учебна година предизвика масово обществено недоволство през последните дни в областния център. Според Инспектората се налага закриването на гимназиалния курс в три от големите училища в Добрич и преобразуването им в основни. Предложението засяга училищата „Петко Рачов Славейков“, „Димитър Талев“ и „Любен Каравелов“, където в момента се обучават след седми клас по една паралелка в профилите изучаване на чужди езици и софтуерни и хардуерни науки. И в трите училища започна подписка в защита на гимназиалния курс, а днес от 15 часа в Община Добрич ще се проведе работна среща по темата. 

Област Добрич, според последното преброяване на населението, е втората след Видин по темпове на обезлюдяване. Причините за това са предимно икономически и са вследствие на тенденцията за все по-неглижираните проблеми не само на Северозапада, но и на Североизтока. С намаляването на децата логично от години се предприе стъпка и по закриването на гимназиални паралелки в редица училища. Регионалният инспекторат на образованието в Добрич е длъжен да се съобразява с изискванията на образователното министерство, както и с реалния брой ученици, формирайки държавния план-прием. Директорите на засегнатите училища обаче са категорични, че спазвайки тази нормативна база и методика, даваме още една основателна причина за емиграция от Добрич, а именно – липсата на качествено образование според предпочитанията на завършващите седми клас.

В училище „Любен Каравелов“ в паралелката по софтуерни и хардуерни науки се обучават максималният брой деца – 26, които се запълват още на първо класиране, посочи директорът му Светла Иванова.Директорът на другото засегнато от предложението училище „Димитър Талев“ – Весела Панчева заяви, че не е имало никакво предварително обсъждане.

Водещият фактор при формирането на план-приема за държавните училища е броят на учениците, материално-техническата база и кадрите в образователните институции, съобщи началникът на Регионалното управление на образованието в Добрич Светлана Василева.  

Ученици и родители от трите училища вече са започнали подписки в защита на гимназиалния си курс. Те споделиха, че няма да допуснат подобно „обезкървяване“, по техни думи, на Добрич и в случай, че идеята на РУО бъде реализирана, ще бъдат принудени да мислят за преместване в други по-големи градове.

Днес в 15 часа е организирана в Община Добрич среща по темата, на която трябва да присъстват всички засегнати страни. А въпросът дали демографската криза води до закриване на паралелки, а оттам и на училища или закриването на училища води до демографска криза, остава. На него трябва да се отговори с ясна визия за развитие, която да засяга трите основни фактора за добър начин на живот – достъп до качествени здравеопазване и образование и трудова заетост.

Подробностите чуйте в репортажа:





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Отново без вода в ж.к. Бриз

От вчера жителите на част от ж.к. Бриз имат проблеми с водоподаването. Днес в 16.00 часа водата в част от жилищния комплекс отново беше спряна, а причината за това е авария, предизвикана от частна фирма, съобщават от ВиК Варна. Очаква се водоподаването да бъде възстановено около 18.00 часа.

публикувано на 27.04.24 в 16:58
Есенно море

Очаква ни слънчева неделя до обяд, следобед излизайте с чадър

През нощта ще е предимно ясно, а утре ще има променлива облачност, до обяд с повече слънчеви часове. Привечер, главно по крайбрежието с временни по-значителни увеличения на облачността не е изключено да превали и прегърми. Вятърът ще е слаб, през деня до умерен от североизточна четвърт. Минимални температури между 5° и 10°, максимални от 19°..

публикувано на 27.04.24 в 16:51
Депутатът от БСП Борислав Гуцанов

Борислав Гуцанов е водач на листата на БСП във Варна за изборите

На свое заседание Националният съвет на БСП утвърди листите за евроизборите и за предсрочния парламентарен вот на 9 юни , съобщават от партията. Листата за парламентарните избори във Варна се оглавява от председателя на местния областен съвет на БСП Борислав Гуцанов. Той оглавява и листата в Шумен.  За водач на евролистата бе избран..

публикувано на 27.04.24 в 16:46

Започнаха проверки за нередовни туристически пътувания

8 автобуса, пътуващи за Турция са били проверени в нощта на четвъртък срещу петък за нелоялни практики при организиране на туристически пътувания , съобщават от Министерството на туризма. Проверките се извършват от служители на ресорното министерство, съвместно с Комисията за защита на потребителите, Изпълнителна агенция "Автомобилна администрация"..

публикувано на 27.04.24 в 13:21

"Възраждане" представиха кандидатите за народни представители от Варна

ПП "Възраждане" представи днес във Варна кандидатите за народни представители за предстоящите предсрочни парламентарни избори през юни. Водач на листата е лидерът на партията Костадин Костадинов. Следват Коста Стоянов и Светослав Тодоров, а на четвърто място е оперната певица Михаела Зикова. Основната цел е "Възраждане" да бъде първа..

публикувано на 27.04.24 в 13:11

Земетресение с епицентър на 100 км от Варна

Тази сутрин е регистрирано земетресение с магнитуд М=3.4 в района на Черно море. Това съобщават във фейсбук страницата си от Националния институт по геофизика, геодезия и география към БАН. По данни на Националния Сеизмологичен Център събитието от 27 април 2024 г., от 06:35 часа българско време е с епицентър на 100 км от град Варна и на 480 км от..

публикувано на 27.04.24 в 11:40

Почистиха колонадата на входа на Морската градина

Почистването на колонадата на входа на Морската градина даде символично начало на общинската кампания "Мисли глобално, действай локално". Целта на инициативата е всеки гражданин да отдели от личното си време и да се почистят както домовете си или около тях. Кампанията предвижда освежаване на междублокови пространства, обществени паркове и..

публикувано на 27.04.24 в 10:17