Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Общинските съветници от Добрич си увеличиха заплатите, ще получават над 1 700 лева

Община Добрич
Снимка: Община Добрич

В първото си заседание за 2024 година общинските съветници на Добрич приеха правилника си за дейността на Общинския съвет през настоящия мандат. Част от него предвиждаше и повишаване на техните възнаграждения. Част от съветниците поискаха въпросът за заплатите им да се гласува отделно, но мнозинството настоя докладната да бъде подложена на гласуване в нейната цялост. Така с 23 гласа „за“, 14 „против“ и 1 „въздържал се“ съветниците на Добрич повишиха заплатите си чувствително и вече ще получават над 1700 лв. 

Общинските съветници на Добрич трябва да бъдат благодарни, че начинът на формиране на заплатите им се базира на числата за населението на общината на Главна дирекция "Гражданска регистрация и административно обслужване" а не на Националния статистически институт. Според данните на ГРАО населението на Добрич е от 100 118 човека, което им дава правото да формират възнагражденията си според ЗМСМА на базата на заплатата на председателя на Общинския съвет. Ако се вземаха данните на НСИ, според които към 31 декември 2022 г. сме 71 957, то заплатите им щяха да се формират на базата на средната брутна заплата в общинската администрация, която е далеч от тази на председателя на Общинския съвет. В предходния мандат общинските съветници получаваха 40% от заплатата на председателя си. Сега те увеличиха този процент на 55, но е увеличена и базата, върху която се вземат тези проценти.

Предложението за това увеличение във временната комисия дава общинският съветник от ПП-ДБ Велислав Даскалов, позовавайки се на инфлационните процеси в страната през последните четири години. "Знаете, че в цялата страна и бизнесът, и държавна администрация, получиха своите увеличения. Ние в случая правим увеличение само за участие в комисии. Основното възнаграждение за участие на заседания в Общинския съвет е 40 %. Всеки общински съветник трябва да ползва неплатен отпуск за изпълняване на своите ангажименти - аз например в рамките на основната си работа пускам неплатени дни. Това е законово основание, което спазвам", коментира Даскалов. 

„Все още не сме свършили работа за 5 стотинки, но вече искаме да си вдигаме заплатите“. Цитатът е на общинския съветник от Местната коалиция ДБГ Герман Германов, който не скри възмущението си още в залата. Според него не е морално, независимо че е напълно законно, подобно увеличение, защото то е много над официално декларираните 15%. 

Срещу увеличението на заплатите си гласуваха и общинските съветници от "Възраждане". Техният председател Георги Джендов е категоричен, че това решение е неприемливо, тъй като възнагражденията им реално се повишават не с 15, а с 80%. Не на това мнение е общинският съветник Иво Пенчев от групата на ГЕРБ/СДС, гласувала в защита на увеличението, което той нарече „нелош компромис“. 

Подробностите чуйте в звуковия файл:





БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Отново без вода в ж.к. Бриз

От вчера жителите на част от ж.к. Бриз имат проблеми с водоподаването. Днес в 16.00 часа водата в част от жилищния комплекс отново беше спряна, а причината за това е авария, предизвикана от частна фирма, съобщават от ВиК Варна. Очаква се водоподаването да бъде възстановено около 18.00 часа.

публикувано на 27.04.24 в 16:58
Есенно море

Очаква ни слънчева неделя до обяд, следобед излизайте с чадър

През нощта ще е предимно ясно, а утре ще има променлива облачност, до обяд с повече слънчеви часове. Привечер, главно по крайбрежието с временни по-значителни увеличения на облачността не е изключено да превали и прегърми. Вятърът ще е слаб, през деня до умерен от североизточна четвърт. Минимални температури между 5° и 10°, максимални от 19°..

публикувано на 27.04.24 в 16:51
Депутатът от БСП Борислав Гуцанов

Борислав Гуцанов е водач на листата на БСП във Варна за изборите

На свое заседание Националният съвет на БСП утвърди листите за евроизборите и за предсрочния парламентарен вот на 9 юни , съобщават от партията. Листата за парламентарните избори във Варна се оглавява от председателя на местния областен съвет на БСП Борислав Гуцанов. Той оглавява и листата в Шумен.  За водач на евролистата бе избран..

публикувано на 27.04.24 в 16:46

Започнаха проверки за нередовни туристически пътувания

8 автобуса, пътуващи за Турция са били проверени в нощта на четвъртък срещу петък за нелоялни практики при организиране на туристически пътувания , съобщават от Министерството на туризма. Проверките се извършват от служители на ресорното министерство, съвместно с Комисията за защита на потребителите, Изпълнителна агенция "Автомобилна администрация"..

публикувано на 27.04.24 в 13:21

"Възраждане" представиха кандидатите за народни представители от Варна

ПП "Възраждане" представи днес във Варна кандидатите за народни представители за предстоящите предсрочни парламентарни избори през юни. Водач на листата е лидерът на партията Костадин Костадинов. Следват Коста Стоянов и Светослав Тодоров, а на четвърто място е оперната певица Михаела Зикова. Основната цел е "Възраждане" да бъде първа..

публикувано на 27.04.24 в 13:11

Земетресение с епицентър на 100 км от Варна

Тази сутрин е регистрирано земетресение с магнитуд М=3.4 в района на Черно море. Това съобщават във фейсбук страницата си от Националния институт по геофизика, геодезия и география към БАН. По данни на Националния Сеизмологичен Център събитието от 27 април 2024 г., от 06:35 часа българско време е с епицентър на 100 км от град Варна и на 480 км от..

публикувано на 27.04.24 в 11:40

Почистиха колонадата на входа на Морската градина

Почистването на колонадата на входа на Морската градина даде символично начало на общинската кампания "Мисли глобално, действай локално". Целта на инициативата е всеки гражданин да отдели от личното си време и да се почистят както домовете си или около тях. Кампанията предвижда освежаване на междублокови пространства, обществени паркове и..

публикувано на 27.04.24 в 10:17