Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Световния ден на волейбола разговаряме с единствения български съдия по волейбол, който ще ни представя на Олимпиадата в Париж

Ивайло Иванов: След толкова години мечтата ми става реалност

| обновено на 09.02.24 в 16:11
Автор:


На датата 9 февруари 1895 г. в щата Масачузетс американският преподавател по физическо възпитание Уилям Морган създава игра, която впоследствие ще бъде наречена волейбол.

Поради тази причина 9 февруари се смята за рожден ден на този спорт.

Първото Национално първенство по волейбол в света се организира в САЩ през 1928 година. България също е една от първите държави, в които се слага начало на организирано волейболно движение, като началните опити за това са през същата 1928 година.

Волейболът става действащ олимпийски спорт на игрите в Токио през 1964 година, когато са връчени и първите медали на призьорите. България изиграва решителна роля за това. Едва през 1942 година обаче в страната ни е проведено първото Национално първенство по волейбол, като участват отбори от София, Варна, Пловдив и Враца. Шампион става отборът на Раковски (София).

В Световния ден на волейбола се срещаме с Ивайло Иванов, съдия международна категория по волейбол. Буквално преди часове той научи, че ще бъде сред реферите на Олимпийските игри в Париж. Това е била негова детска мечта - да ръководи мач на Олимпиада. И сега тя се сбъдва. Първо Иванов не може да повярва, но след това започват поздравления от негови колеги и разбира, че всичко това е истина. 

"Още не мога да оценя какво се случва - това е нещо, за което съм си мечтал през цялата си кариера. Все още съм в момент на емоция, но може би напрежението ще дойде с наближаването на игрите. Но може и да не дойде", коментира Иванов. Той допълни, че се чувства достатъчно подготвен, за да поеме тази отговорност. 

Иванов научава във вторник тази новина, след като получава обаждания от свои колеги. След това отваря имейла си и прочита официалното съобщение за назначението си. 

С щастливия рефер разговаря Румен Генов. Интервюто с него може да чуете в звуковия файл в началото на публикацията. 


ВИЖТЕ ОЩЕ

Общинските съветници от ПП/ДБ очакват бюджетът на Варна да бъде приет седмица след Трети март и да бъде подкрепен от всички

Варненските общински съветници от ПП/ДБ са оптимисти, че бюджетът на Варна ще бъде приет следващият месец. Припомням, че през седмицата те излязоха с декларация, в която се осъждат опитите на опонентите за цитирам: "бламиране на бюджета" в последното заседание на общински съвет . В обзорното предаване на Радио Варна общинският съветник..

публикувано на 24.02.24 в 14:43
Радостин Василев представя пред журналисти част от записите от обсъждане в ПП

Независимия депутат Радостин Василев: Не може да се очаква самоочистване на съдебната система, защото е срасната с престъпността и политиците

Според независимия депутат Радостин Василев прокуратурата ни в голяма степен е завладяна от мафията. Изводите му са на база информацията, която излиза на бял свят след смъртта на Мартин Божанов – Нотариуса. В обзорното предаване на РВ „Позиция“ той каза, че няма съмнение, че политически лица на най- високо ниво носят вина за това..

публикувано на 24.02.24 в 14:02

Axel Rudi Pell (AXEL RUDI PELL, екс-STEELER): Когато си лидер на група, си виновен за всичко

Интервю с Axel Rudi Pell (AXEL RUDI PELL, екс-STEELER) Докато чакаме нова музика от Axel Rudi Pell, неговата супергрупа запълни времето между двата диска с оригинална продукция, със сборен албум от балади. В шестото подобно творение освен оригинален материал и инструментали, присъстват и няколко кавъра – на Paul Anka, Tony Carey, Screamin' Jay..

публикувано на 24.02.24 в 13:35

Десета "Конференция по демокрация" във Варна през почивните дни

Повече от 15 лектори - граждански активисти и експерти - ще участват в юбилейното издание на „Конференция по демокрация 2024“.  Гражданският форум ще се проведе през почивните дни във Фестивалния и конгресен център във Варна.  "Конференция по демокрация 2024“ се организира за десета поредна година от Обществения център за околна среда и..

публикувано на 24.02.24 в 06:45

"Кавал парк" - един филм, който прегръща България

След специалната прожекция в рамките на фестивала Master of Art  "Кавал парк" тръгва по българските екрани от днес, 23 февруари . Документално-художественият филм на режисьора Богдан Дарев е посветен на виртуозния музикант Александър Еплер .  Американец от руски произход, живял в Сиатъл, Александър Еплер попада в България през 70-те години...

публикувано на 23.02.24 в 12:02

Комунистическите монументи като туристически продукт

Отдавна се чуват гласове, че комунистическото наследство на Република България може да се превърне в много добър туристически продукт. И да привлича туристи, които имат желание да разгледат сгради и монументи от периода 1944 - 1989 година. Разбира се и в момента граждани на чужди държави посещават милата ни родна страна с основна цел и идея да..

публикувано на 23.02.24 в 09:05

Здравка Евтимова: Моето щастие, моето нещастие и моята болка говорят само на български

Писателката Здравка Евтимова представи най-новата си книга "Луничави разкази"  миналата седмица във Варна.  Изданието съдържа 20 истории, писани през последните три години. Едни от тях разсмиват, а други натъжават.  Писателският занаят е занаятът на щастието, каза в интервю за Радио Варна Евтимова. Тя коментира темата за доброто и злото у хората и..

публикувано на 22.02.24 в 10:00