Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Световния ден на волейбола разговаряме с единствения български съдия по волейбол, който ще ни представя на Олимпиадата в Париж

Ивайло Иванов: След толкова години мечтата ми става реалност

| обновено на 09.02.24 в 16:11
Автор:


На датата 9 февруари 1895 г. в щата Масачузетс американският преподавател по физическо възпитание Уилям Морган създава игра, която впоследствие ще бъде наречена волейбол.

Поради тази причина 9 февруари се смята за рожден ден на този спорт.

Първото Национално първенство по волейбол в света се организира в САЩ през 1928 година. България също е една от първите държави, в които се слага начало на организирано волейболно движение, като началните опити за това са през същата 1928 година.

Волейболът става действащ олимпийски спорт на игрите в Токио през 1964 година, когато са връчени и първите медали на призьорите. България изиграва решителна роля за това. Едва през 1942 година обаче в страната ни е проведено първото Национално първенство по волейбол, като участват отбори от София, Варна, Пловдив и Враца. Шампион става отборът на Раковски (София).

В Световния ден на волейбола се срещаме с Ивайло Иванов, съдия международна категория по волейбол. Буквално преди часове той научи, че ще бъде сред реферите на Олимпийските игри в Париж. Това е била негова детска мечта - да ръководи мач на Олимпиада. И сега тя се сбъдва. Първо Иванов не може да повярва, но след това започват поздравления от негови колеги и разбира, че всичко това е истина. 

"Още не мога да оценя какво се случва - това е нещо, за което съм си мечтал през цялата си кариера. Все още съм в момент на емоция, но може би напрежението ще дойде с наближаването на игрите. Но може и да не дойде", коментира Иванов. Той допълни, че се чувства достатъчно подготвен, за да поеме тази отговорност. 

Иванов научава във вторник тази новина, след като получава обаждания от свои колеги. След това отваря имейла си и прочита официалното съобщение за назначението си. 

С щастливия рефер разговаря Румен Генов. Интервюто с него може да чуете в звуковия файл в началото на публикацията. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Пулмолог: Безвредно пушене няма

Тютюнът причинява 25 % от всички видове рак и убива над 8 милиона души всяка година, но на пазара се предлагат „нови“ и „по-безопасни“ продукти насочени основно към младите хора. Почти всяко пето дете е настоящ пушач (пушилo e един и повече дни през последния месец), като относителният дял на момичетата е по-висок от този на момчетата (17% срещу..

публикувано на 31.05.24 в 10:15
Даниел Стефанов

СИК-овете имат много повече отговорности в сравнение с изборите през 90-те години, но обучението им не се променя

Хартиените бюлетини за изборите на 9 юни са направени достатъчно различими, което минимизира допускането на грешки. Това каза за Радио Варна изборният експерт Даниел Стефанов. Често допускана грешка, по думите на Стефанов, е при гласуване с хартия да се попълва само преференцията, но не и партията, което прави вота невалиден. Липсва подробно..

публикувано на 31.05.24 в 08:10

Даниела Белчева: Това, което живо ме интересува, са човешките взаимоотношения

Песните на Даниела Белчева имат свойството да проникват дълбоко в слушателя. Правят го по фин и деликатен начин, почти незабележимо - сякаш винаги са били там. В момента певицата работи върху третия си албум, който ще излезе в края на юни. Той ще съдържа девет песни, а заглавието му е "Naive" ("Наивна"). Наивността е една линия, която..

публикувано на 30.05.24 в 08:00

Радослава Бекова: Рибата в Черно море става все по-дребна

По-високата температура на водата в Черно море води до по-ранно полово съзряване на рибата, което е сериозен проблем, защото забраните за улов не са съобразени с тази промяна. Това каза за Радио Варна д-р Радослава Бекова от Института по океанология към БАН и допълни: "По-ранното полово съзряване на рибите започва дори при повишаване на..

публикувано на 29.05.24 в 06:58

Проф. Драгомир Пламенов: 13 са пълните отличници в ТУ-Варна

750 са абсолвентите, завършили през 2023 година Техническия университет във Варна. Преди дни те получиха дипломите си на церемония във Фестивалния и конгресен център във Варна. 13 са пълните отличници от четирите факултета. „Успехът на абсолвентите е много добър, както на тези, които се обучаваха с образователно-квалификационна степен..

публикувано на 28.05.24 в 13:47

Guilhermino Martins (SERRABULHO): От едната страна е Роналдо, от другата сме ние

Интервю с Guilhermino Martins (SERRABULHO) 31 май и 1 юни са датите, на които София ще бъде домакин на екстремната танцова вечеринка „Grind Over Sofia 2024”. Мястото е клуб „При черепите”. Органзатори са  сат „Autumn Souls of Sofia”. Големият хедлайнър са SINNISTER, а една от другите основни банди са протугалците от SERRABULHO. Техният басист..

публикувано на 28.05.24 в 09:05
Яна Дамс

Яна Дамс и златната връзка между културите

Художничката Яна Дамс откри изложбата „Златен диалог: златната връзка между културите“ в Археологическия музей във Варна. Яна Дамс е родена през 1972 година в Германия, днес работи и живее в Дрезден, където изследва универсалния език на формата, който свързва различни епохи и култури. Показва творбите си в контекста на исторически колекции, за..

публикувано на 27.05.24 в 09:10