Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Приеха Годишната програма за управление и разпореждане с общински имоти

Снимка: Община Варна

Комисията по собственост и стопанство към Варненския общински съвет прие Програма за управление и разпореждане с имоти - общинска собственост. Документът, който отразява намеренията на администрацията по отношение на общинските имоти през 2024 г., е обвързан с годишния бюджет на Община Варна, уточняват от администрацията. 

Прогнозните приходи от управление и разпореждане с имоти – общинска собственост са в размер на малко над 12,1 млн. лева. От продажбата на поземлени имоти и сгради на търг или публично оповестен конкурс, както и от прекратяване на съсобственост, се очаква да влязат в местната хазна 7,8 млн. лева. Малко над 1,8 млн. лева са очакваните приходи от наеми, включително от плажове държавна собственост, а 1,3  млн. лева – от концесии и приватизация на имоти.

За придобиване, управление и разпореждане с общински недвижими имоти и вещи Община Варна е планирала разходи в размер на 7,3 млн. лева. От тях 5,8 млн. лева са за принудително отчуждаване на земя и сгради. За събаряне на стари сгради, както и за ремонти на обекти общинска собственост са заделени общо 1 млн. лева.

Програмата е отворен документ и подлежи на актуализация през годината, информират от Община Варна. 

Ресорната комисия към местния парламент във Варна прие днес и Стратегия за управление на общинската собственост за периода 2023-2027 г.  С документа се определя политиката за развитие на общинската собственост през този управленски мандат. Изведени са основните цели, принципи и приоритети за придобиване, управление и разпореждане с имотите – общинска собственост. Очертани са основните характеристики на отделните видове имоти, които могат да се предоставят под наем или да бъдат предмет на разпореждане.

В документа са изведени като стратегически няколко задачи, свързани с управлението и разпореждането с общинска собственост. Една от тях е придобиване на имоти за изграждане на обекти с обществена значимост като нови паркове, детски заведения, улична инфраструктура. Друга цел е да се приеме Концепция за жилищната политика на Община Варна до 2027 г., като първа стъпка в усъвършенстване на процеса на управление на общинския жилищен фонд, което включва отдаване под наем, поддържане и опазване на жилищния фонд, както и контрол по експлоатацията му. Подобряването на качеството на публичните услуги от страна на администрацията при придобиване, стопанисване и разпореждане с общинска собственост, също е заложено в документа.

Стратегията предстои да бъде гласувана и от Общинския съвет. След приемането ѝ тя би следвало да остане непроменена по отношение на визията и приоритетите и отворена и гъвкава що се отнася до мерките и проектите, уточняват от пресцентъра на Община Варна.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

12 души за задържани за купуване на гласове в област Варна

12 души са задържани за купуване на гласове при специализирана полицейска операция на Областната дирекция на МВР във Варна на територията на цялата област за купуване на гласове  и срещу битовата престъпност. По предварителни сигнали в различни малки населени места в различни общини в региона - Провадия, Бяла и др.,  са задържани лица, които..

публикувано на 21.05.24 в 11:47

Главчев изиска проверка на пътя до Аксаково, където катастрофира кола на НСО

Служебният премиер Димитър Главчев поиска от министъра на регионалното развитие и благоустройството Виолета Коритарова да извърши незабавна проверка във връзка с информацията за новоасфалтирана част от пътя в района на Аксаково, където преди дни имаше тежка катастрофа с автомобил на НСО с жертва и ранени. Това съобщи правителствената пресслужба.  От..

публикувано на 21.05.24 в 11:12

ЦИК прие указанията за вота, бюлетините ще се пускат в 4 кутии

Централната избирателна комисия прие методическите указания за работата на секционните избирателни комисии в страната за изборите 2 в 1 на 9 юни.  Те са различни за секциите, в които ще се гласува само с хартиени бюлетини и за тези, в които ще има и устройства. Заместник-председателят на ЦИК Емил Войнов уточни пред колегите си в комисията как ще се..

публикувано на 21.05.24 в 11:03

Учениците, на които се е паднала "проблемна матура", ще получат 4 точки от МОН

Всички зрелостници ще получат максималния брой от 4 точки от проблемната задача в матурата по български език и литература. Това заяви служебният министър на образованието Галин Цоков в интервю за Българската национална телевизия. “При някои принтери заради настройка не излезе самата диаграма. Всъщност, числата, цифрите, свързани с нея. Това е някъде,..

публикувано на 21.05.24 в 10:23

Акция в кв. "Максуда" за купуване на гласове във Варна, има задържани (СНИМКИ)

Над петима са задържани към този момент при акция в квартал "Максуда" във Варна.  Специализираната полицейска операция е  за противодействие на престъпления по политически права на гражданите и противодействие на битовата престъпност. Акцията се провежда от тази сутрин на територията на цялата област, съобщи комисар Веселин..

публикувано на 21.05.24 в 10:10

Мъж на 51 години е загинал в катастрофа в Каварна

Мъж на 51 години е загинал при пътнотранспортно произшествие на улица в Каварна. За това съобщиха от Областната дирекция на МВР в Добрич. Съобщението за инцидента е получено в 19:50 часа в понеделник (20 май). По първоначална информация мъжът е катастрофирал с велосипед с монтиран двигател. Инцидентът е станал на ул. "Черноморска" в Каварна, като..

публикувано на 21.05.24 в 08:45

Ректори и синдикати на среща в МОН, обсъждат разпределението на заплатите

В Министерството на образованието и науката ще се проведе заседание между синдикатите във висшето образование, Съвета на ректорите и министъра на образованието и науката Галин Цоков. На срещата ще се реши как ще се разпределят одобрените нови 41 милиона лева от служебния кабинет за повишение на заплатите в сферата. От Съвета на ректорите потвърдиха,..

публикувано на 21.05.24 в 08:35