Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

На второ четене: Забраниха строителство на плажовете “Иракли”, “Бяла-Карадере” и “Корал”

Ще бъде забранено всякакво строителство в 500-метрова зона около черноморските плажове Иракли, Карадере и Корал, реши окончателно Народното събрание с промени в Закона за устройството на Черноморското крайбрежие. Техни вносители са лидерите на партиите от управляващото мнозинство Кирил Петков, Бойко Борисов, Христо Иванов и Делян Пеевски, предаде БНР.

Разглеждането на законопроекта беше включено като извънредна точка в дневния ред. От опозицията обвиниха управляващите в лобизъм.

Забраната на застрояването в трите плажа за природосъобразен туризъм в Зона А не е единственото гласувано изменение, но се превърна в сърцевина на спора в пленарна зала и основа за обвиненията на опозицията. Многократно беше зададен въпросът - защо са избрани точно тези 3 плажа, а е отхвърлен предложеният от партия "Възраждане" списък с още 41, на които да се осигури същата закрила.

Тошко Йорданов от ИТН обвини Кирил Петков в лично облагодетелстване:

"Говори се сред местните, че имат скрита собственост на плажа "Корал" той и баща му и си правят практически с това разширение "частен резерват". Наблюдавате как в държавата един човек си позволява да предлага закони за себе си и за семейството си".

Кирил Петков отхвърли обвиненията:

"Този законопроект не е нито мой, нито на нашата партия, нито на нашата коалиция. Той е на всички нас. Той е на всички българи, които вярват, че българската природа и българският туризъм могат да се съчетават по един начин, където да има добавена стойност за туризма, а българската природа да бъде запазена за нашите деца. Аз съм съгласен, че това е една първа стъпка. Тази стъпка трябва да се продължи".

Спор предизвика и предложението за изключване извършването на археологическите проучвания в тези зони. Лидерът на Възраждане Костадин Костадинов призова:

"В археологическата карта на България има записани три археологически обекта, които попадат на територията на Иракли и Бяла-Карадере и тук ако някой иска да даде възможност тези археологически проучвания да спрат, да се даде възможност на иманярите безнаказано да продължават да безчинстват, нека да излезе да си го каже".

Цончо Ганев от "Възраждане" посочи:

"Или вие лъжете откровено от трибуната, или Борисов лъже, защото Борисов казва, че този законопроект минава само защото Вие лично искате да мине, защото за Вас било много важно да мине".

А Андрей Чорбанов от ИТН попита:

"Ако се съгласим да изграждаме ветрогенератори в морето, не могат ли да бъдат изграждани тук такива съоръжения, или това се отнася само за всички останали плажове, където ще бъдем принудени да гледаме такива инфраструктури?".

"Възраждане" получи подкрепа от депутати от мнозинството като Любен Дилов от ГЕРБ СДС, но тя не беше достатъчна:

"И аз мисля, че ограничаването на проучвания, пак казвам - проучвания археологически, нанася голяма щета върху знанието. Не съм видял археологическо проучване, което да е нанесло екологична щета, сравнима с това, която нанася криворазбраният туризъм в България".

От ПП ДБ останаха непреклонни, като Мирослава Петрова каза:

"Знаете, че за жалост, на територията на Република България има и такива недобри примери, с които можем да кажем, че в паркова среда или в друга природна уязвима среда, се правят интервенции по отношение на археологически проучвания години наред на нови такива, които трайно увреждат и без резултат често по отношение на археологията природната среда и парковата среда в градовете включително".

Депутатите завишиха санкциите при поставяне на преместваеми обекти или съоръжения на територията на морските плажове без законово основание, както и за увреждане на дюни. Там глобата може да стигне до 100 000 лева имуществена санкция при първо нарушение и 150 000 лв. при повторно.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Рибари настояват за по-голям контрол при улова на рапани в Черно море

20 тона на година е количеството на уловената черноморска бодлива акула от български рибари. Уловът е много по-малък в сравнение с преди няколко години, когато е бил около 150 тона. Това съобщи за Радио Варна генералният секретар на Консултативния съвет за Черно море Йордан Господинов, който е председател на Асоциацията на производителите..

публикувано на 02.10.24 в 08:37

50-годишен с опасност за живота след катастрофа на АМ "Хемус"

50-годишен русенец, управлявал товарен автомобил, се е блъснал в прекачено ремарке на друга тежкотоварна кола, която се е движила преди него. Инцидентът е възникнал в първите минути на деня на автомагистрала "Хемус", съобщават от полицията във Варна.  Мъжът от първото превозно средство е с множество фрактури, мозъчна контузия и е настанен в отделение по..

публикувано на 02.10.24 в 08:29
Снимката е илюстративна

2 хиляди свободни работни места в БДЖ, няма желаещи

Близо 2000 работни места стоят незаети в системата на Българските държавни железници, а ръководството ѝ изпитва трудности да намери качествени служители. Това става ясно от справка за щатната обезпеченост, съобщава БГНЕС. Според нея в Холдинг БДЖ към момента има 116 служители, като 28 работни места са вакантни. В БДЖ-Товарни превози се търсят 305..

публикувано на 02.10.24 в 08:18
Варненското езеро

Черно море е едно от най-бързо затоплящите се в света

Черно море е едно от най-бързо затоплящите се морета в световен мащаб. До края на века скоростта на вятъра в региона ще нарастне, ще се увеличат валежите, а налягането на въздуха ще се повиши. По-големи количества на валежите вече се регистрират в районите на Варна, Добрич и Бургас. Българските учени предупреждават, че климатичните..

публикувано на 02.10.24 в 07:23
Варна

Слънчево, вятърът ще отслабва

Днес ще е предимно слънчево. Северозападният вятър и по крайбрежието ще продължи да отслабва и следобед навсякъде ще е слаб до умерен, като постепенно ще се обръща от изток и югоизток. Максимални температури между 18° и 23°, за Варна около 21°. Вълнение на морето 2-3 бала. Температура на морската вода 19°-22°. Изгрев на Слънцето за..

обновено на 02.10.24 в 06:51

200 ирански ракети са изстреляни по Израел, няма данни за поражения и жертви

Иран извърши масирано ракетно нападение над Израел. Въздушната тревога над Израел продължи по-малко от час.  Близо 200 ракети са били изстреляни по Израел, твърди армейското радио.  Част от тях, по непотвърдена информация, са били прехванати в небето над съседните Сирия и Йордания. Няма данни за поражения и жертви, въпреки твърденията по иранската..

публикувано на 02.10.24 в 05:52

Адресите без ток

На 02.10.2024, от 9:00 до 16:00 , поради профилактика на съоръженията за доставка на електроенергия, ще бъде прекъснато електрозахранването в района на гр. Варна - кв. Левски, ул. Дружба 4, ул. Мир 2, 26, 28, 30, 32, 33, 34, 35, 36, 38, 40, 42, ул. Проф. Цани Калянджиев 4, 6, 12, ул. Рощок 11, 12, 13. На 02.10.2024, от 9:00 до 17:00 ,..

публикувано на 02.10.24 в 05:00