Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проблем с популацията на бездомните кучета имат всички общини във Варненска област

Общини: Кастрирани и ваксинирани у нас кучета се изнасят за платено осиновяване в чужбина

Искат промени в чл.7 и чл.17 от Закона за ветеринарно-медицинската дейност, които в сегашния си вид допускат тези недобросъвестни практики

Снимка: Светослав Цветанов

В момента повечето общини имат договор с ветеринарна клиника за ваксиниране и кастрация. Но, навсякъде популацията се увеличава, особено пролет и есен. Стопани оставят новородени кучета в района на ветеринарната клиника, с която общината работи. Това сподели кметът на Долни Чифлик Красимира Анастасова. От данък "домашен любимец" в Белослав събираме по 5 лв. и не можем да стигнем 1000 лв. на година, а разходите ни са от 5 до 8 хил.лв., отбеляза кметът Деян Иванов. Осиновяванията са малко. А това, че отделни хора хранят бездомните кучета е проблем, защото се формират глутници, които си бранят територията. Това отбеляза Ясенка Моллова, ръководител отдел „Инвестиционна политика“ в Община Бяла. Това стана ясно на среща на областния управител проф.Андрияна Андреева с кметовете на общини от областта. Инициативата за тематичната среща беше на кмета на Вълчи дол Калоян Цветков, който предложи обединение на няколко общини за изграждането на общ приют.

За цялата област е един приютът - в с.Каменар, до Варна.

Представители на общините от областта споделиха също, че от две-три години има и злоупотреби от отделни граждани и НПО, които пускат новородени животни на улицата и след като бъдат ваксинирани, обезпаразитени от общината, ги прибират и предлагат за осиновяване, вкл. зад граница. Другата практика, която споделиха кметовете е, че отделни лица водят животни за обработка от ветеринар, след което изискват разходите от общината, защото животното е било бездомно. Използват се чл.7 и чл.17 от Закона за ветеринарно-медицинската дейност, които в сегашния си вид допускат тези недобросъвестни практики, които са и трудно доказуеми, коментира Невена Ангелова, началник отдел Опазване на околната среда в Община Аксаково.

Областният управител и кметовете се обединиха около създаването на работна група, която ще се координира от Невена Ангелова. Заедно ще определят терен за нов приют и как ще се финансират изграждането му и последващата поддръжка. Първата стъпка ще е да се направи кампания там да се прави доброволна кастрация от страна на стопаните. Другата задача на работната група ще е да се инициира прецизиране на цитираните регламенти в Закона за ветеринарно-медицинската дейност.



По публикацията работи: Мариела Димитрова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Фестивалът на хвърчилата ще е във Варна на 24 и 25 август

Международният фестивал на хвърчилата и тази година ще оцвети лятото у нас. Гостуващите въздушни артисти от страната и чужбина ще обходят цялото наше черноморско крайбрежие от юг на север, следвайки черноморския прелетен път на птиците "Виа понтика". Ще има атрактивни демонстрации в Синеморец, Варвара, Приморско, Варна, Албена и Шабла...

публикувано на 11.08.24 в 16:20

Магията на антиките

Старинен ценен или рядък предмет, обект на колекционерски интерес. Това е определението за антика, което може да намерите в българския тълковен речник. Обикновено това са неща, които показват някаква степен на майсторство. Колекционирането на подобни предмети е огромна страст за мнозина. Докосването до нещо изработено преди десетки и стотици години..

публикувано на 11.08.24 в 10:00

La Banda - трима варненски диджеи с хаус парти в Деня на Варна

DJ Burlak : Това е петото парти с мое участие, което организираме на празника на Варна през последните пет години. Южният плаж е много специален за мен с широката си пясъчна ивица и с това, че е малко встрани от лудницата на заведенията по Централния плаж. През годините Cuba Beach Bar се превърна в една от емблемите на хаус музиката във Варна и аз..

публикувано на 10.08.24 в 15:40

Безплатни наблюдения в астрономическата обсерватория в Камен бряг

Огромен интерес към Астрономическата обсерватория в с. Камен бряг, отчитат от Историческия музей в Каварна. Обсерваторията беше отворена през месец август 2023 г. в изпълнение на българо-румънски проект. Наблюденията в нея са безплатни. Астрономическата обсерватория е разположена в двора на кметството в центъра на крайморското село,..

публикувано на 10.08.24 в 14:21

„Джаз до морето“ в село Езерец

За шеста поредна година тази вечер в село Езерец ще се проведе музикалният фестивал „Джаз до морето“. Арт директор на събитието и негов организатор е пианистката Павлета Проданова. На сцената в крайморското село ще се качат музиканти от България и чужбина. Отдалечеността на село Езерец, намиращо се почти в най-северната точка на Българското..

публикувано на 10.08.24 в 10:10

Започва рок фестивалът „Varna Rock Adventure“

Тридневният рок фестивал „Varna Rock Adventure“ се открива тази вечер на плажа в кв. „Аспаруово“. Организатори на събитието да мотоклуб „Братя във вятъра“ със съдействието на фонд „Култура“ към Община Варна. Събитието се провежда за четвърта поредна година и е с вход свободен. Специален гост на фестивала е рок музиканта Джо Лин Търнър, а сред..

публикувано на 09.08.24 в 17:57

Да помогнем на Павел

Да помогнем на един баща да пребори коварно заболяване, за да може да се радва на детето си и да е до него, докато расте. Павел Станчев е на 42 години. Съдбата го изправя пред тежко изпитание. Животът му се преобръща, когато му поставят страшната диагноза сарком. В България не може да му се осигури лечение, надеждата за него идва от болница в Турция, от..

публикувано на 09.08.24 в 15:05