Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Андрей Янкулов от Антикорупционен фонд: Трябва да се използват всички лостове за контрол върху институциите, които работят по случая на Нотариуса

Андрей Янкулов
Снимка: Личен архив

Едва ли цялата мрежа около Мартин Божанов – Нотариуса ще бъде разплетена, каза по-рано през седмицата Андрей Янкулов от Антикорупционен фонд. Мартин Божанов – Нотариуса се превърна в най-известната фигура в последно време. Въпреки всичко Андрей Янкулов не е оптимист, че корупционната паяжина ще бъде разплетена. Също така убийството на този посредник в съдебната власт няма да доведе до разкриването на поръчителите, тези, които са над него и са изпълнявали поръчките, които той е договарял на средно ниво. Причината според Андрей Янкулов се крие в това, че за хората и институциите, които трябва да разплетат мрежата, съществуват обосновани съмнения, че са оплетени в същата тази мрежа. С него разговаря Жоро Бекяров в обзорното предаване на Радио Варна „Позиция“. При това положение е наистина малко вероятно да се очаква пробив по отношение на разледването, което сега предстои да бъде извършено, е мнението на Андрей Янкулов.

Толкова ли няма магистрати в България, които не са обвързани с „Осемте джуджета“ или със схемите на Нотариуса?

Магистрати, които не са обвързани с тези схеми в България, има много. Даже аз съм убеден, че това са болшинството магистрати. Проблемът е в това, че иституциите се упрявляват по определен начин. Тонът в институциите се задава от определени хора, за които, отново казвам, съществуват обосновани съмнения за връзки с такива структури. Именно за това и работата на институциите по такива чувствителни казуси не е на задоволително ниво. И тук според мен не може да се очаква нещо по-различно от това, което сме виждали много пъти назад в годините, когато става дума за корупция по високите етажи на властта. Особено пък в случая, когато корупцията касае самата правосъдна система.

В този смисъл вие призовахте комисията, която беше създадена да проучи създадената и ръководената от Нотариуса група. Какво точно може да проучи тази комисия, когато в България, ако не искаш нещо да бъде свършено, правиш парламентарна комисия?

Традициите в това отношение не ни дават особена надежда, че може да се очаква нещо кой знае какво от работата на парламентарната комисия. Но все пак тя има възможност, депутатите в нея като народни представители да поставят под парламентарен контрол работата на МВР по казуса назад в годините. И работата на Антикорупционната комисия, бившата КПКОНПИ отново назад в годините по тези данни, които бяха публикувани за мрежата на Мартин Божанов още от нашата организация още през 2021 година. Това е нещо, което може да свърши парламента, защото МВР и КПКОНПИ по принцип са поставени под парламентарен контрол. Това е законовото положение. А по отношение на прокуратурата също, макар тя да не може да бъде поставена под същия тип парламентарен контрол, там има възможности за изслушване на главния прокурор, задаване на въпроси какво и как се е работило, какво и как ще се прави занапред. Т.е. все пак чрез една такава комисия има поне на хартия някаква възможност за обществен контрол върху работата на прокуратурата. Защото, ако и тези инструменти не бъдат използвани в настоящия случай, то всичко отново остава в едно затворено разследване в рамките на прокуратурата, откъдето какво ще излезе накрая като резултат, никой не знае. Отново казвам, традиционно през годините по отношение на такива казуси прокуратурата е била като една черна кутия. Вкарва се някаква информация там за потенциално корупционно поведение по високите етажи на властта и какво ще излезе от тази кутия години по-късно, в началото никой не може да каже. Пък в края, години по-късно резултатът, който се получава в обичайния процент от случаите, е нищо задоволително като краен резултат. Ако не искаме да се случи отново същото и при положение, че институциите, които са натоварени със задачата да разследват тези, в момента, престъпления, не са реформирани, на практика те са същите, трябва да се използват всички възможни лостове за повече контрол върху това какво и как те са вършили през годините и какво и как те ще вършат от тук насетне при разследването на въпросния случай.

Целият разговор на Жоро Бекяров с Андрей Янкулов от Антикорупционния фонд за обзорното предаване „Позиция“ чуйте в звуковия файл.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Коалиция "Левицата!" настоява за възстановяването на служба "Гражданска защита"

Лидерът на АБВ Румен Петков заяви във Варна във връзка с бедствената ситуация, свързана с пожарите, че Коалиция „Левицата!“ отдавна настоява да бъде възстановена служба „Гражданска защита“, както и Министерството за борба с бедствията и авариите, а  в момента страната ни няма необходимия технологичен и кадрови капацитет, за да се справи с бедствията...

публикувано на 22.07.24 в 18:00

Починали са мъжът и детето, ударени от мълния в Стара планина

Мъжът и детето, които бяха ударени от мълния под връх Жълтец в Стара планина, са починали. Второто дете, което е подало сигнала, е спасено.  Това съобщиха за БНР от Планинската спасителна служба: "Детето, което е подало сигнала, вече е стоварено с хеликоптер на стадиона в Карлово. Пострадалите, доколкото имаме информация за нашите колеги, не дават..

публикувано на 22.07.24 в 17:52

Светофарът на Червения площад не работи

Не работи светофарът на Червения площад във Варна. Движението не се регулира. Трафикът е натоварен, а движението е затруднено, видя репортер на Радио Варна.  Шофирайте внимателно!

публикувано на 22.07.24 в 17:40

На комисия приеха салоните по физкултура да се ползват от спортни клубове и граждани срещу заплащане

Физкултурните салони в училищата във Варна да се ползват срещу заплащане от спортни клубове и граждани. Това предложение на групата на ПП „Възраждане“ получи подкрепата на членовете на Постоянната комисия „Младежки дейности и спорт“. За да стане факт обаче, е необходима промяна на общинската Наредба за реда за придобиване, управление и разпореждане с..

публикувано на 22.07.24 в 17:16

Пожарът в Гърция е на километър от българската граница

Пожарът в Гърция вече е на километър от българската граница, потвърди министърът на вътрешните работи Калин Стоянов след обход на територията с хеликоптер на Гранична полиция, предаде БНР.  "Лошото е, че там е силно пресечена местност. Колегите от гръцка страна в момента работят единствено с хеликоптери. До колкото разбрах, мисля, че включват и..

публикувано на 22.07.24 в 16:24
Снимката е илюстративна

Интерактивна карта показва най-замърсените места във Варна

Община Варна започна изготвянето на интерактивна карта, която да систематизира цялата информация за състоянието на сметосъбирането и сметоизвозването в града. Целта е върху нея да бъдат нанесени броят и местата, където са разположени контейнерите за смесени битови отпадъци. Администрацията призова гражданите да подават сигнали на платформата..

публикувано на 22.07.24 в 16:07

ТЕЛК в Добрич спира работа от 5 до 31 август

Регионалната здравна инспекция в Добрич уведомява, че  съставът на ТЕЛК за общи заболявания към "МБАЛ-Добрич" АД гр. Добрич няма да работи в периода от 5 до 31 август 2024 г.   поради ползване на платен годишен отпуск от служителите на ТЕЛК; Заседанията на ТЕЛК към „МБАЛ-Добрич“ ще бъдат възобновени на 2 септември.  РЗИ – Добрич продължава приема..

публикувано на 22.07.24 в 16:00