Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Крайбрежна зона за отдих откриха в к.к. "Шкорпиловци"

Плажът на Шкорпиловци
Снимка: Снимка: Радио Варна

Крайбрежна зона за отдих е изградена в курортен комплекс "Шкорпиловци". Тя е изпълнена от Община Долни чифлик по проект на Местната инициативна рибарска група (МИРГ) "Български черноморски сговор Бяла-Долни чифлик-Аврен". Той е финансиран по Програмата за морско дело и рибарство (2014-2020 г.) на Европейския съюз. Безвъзмездната финансова помощ е 249 972 лева, каза пред БТА кметът на Долни чифлик Красимира Анастасова.

Новата крайбрежна зона в Шкорпиловци разполага със зона за стрийт фитнес с различни тренажори, успоредка и лост за набиране. Площадката за игри е обзаведена с макси шах, на две места има маси и столове за игра на карти. 

Морският пейзаж може да бъде наблюдаван през специален монокъл. На разположение на почиващите са поставени пейки и велостоянки. Осветлението е решено със соларни лампи. Засадена е нова декоративна растителност, за която със средства на Общината е изградена нова автоматизирана поливна система на стойност 14 111 лева, допълни кметицата. Зоната е оградена от пътя с предпазен парапет на стойност 24 000 лева, в района са направени и три нови пешеходни пътеки с изкуствени неравности.


БНР подкасти:

ВИЖТЕ ОЩЕ

Поведението на родителите е определящо за спортната активност на децата

Младежкият спорт може да бъде чудесен начин да поддържате децата активни, ангажирани в общността и социално стимулирани извън класната стая. Въпреки че за всеки спортист е важно да спазва правилата на играта, ново изследване показва, че майките и бащите, които подкрепят децата си отстрани, също трябва да внимават за собственото си поведение. Учени от..

публикувано на 25.02.24 в 10:47

До края на годината ще бъдат обучени 5 хиляди учители за работа с изкуствен интелект

До края на годината ще бъдат обучени 5 хиляди учители за работа с изкуствен интелект.  15 хиляди са обучени за използването на облачни технологии преди ковид пандемията.  Това каза Александър Ангелов-член на комисията за иновативни училища към МОН, който от 15 години работи в сферата на дигиталните технологии и образованието.  Какво сподели..

публикувано на 24.02.24 в 13:06

7 начина как да намалите времето, което прекарвате на телефона

Смартфоните са много полезно изобретение на нашето време и често ни помагат в много области на живота. Но понякога просто не забелязваме колко време губим, безсмислено скролвайки в социалните мрежи, четейки глупави статии . Затова специалисти посочиха 7 начина да намалите времето, през което използвате смартфон. Смята се, че е нормално да..

публикувано на 24.02.24 в 12:35
Киев, 3 януари 2024 г.

Украйна днес отбелязва две години от началото на пълномащабната руска инвазия

Украйна днес отбелязва две години от началото на пълномащабната руска инвазия и се очаква редица чуждестранни високопоставени гости и официални представители да посетят столицата Киев в знак на солидарност, тъй като украинските сили страдат от недостиг на боеприпаси и оръжие, а продължаването на доставките с помощи от Запада е под въпрос, предаде..

публикувано на 24.02.24 в 09:35

Започва записването за безплатно обучение по плуване за деца във Варна

От 26 февруари 2024 г., понеделник, започва записването за начално обучение по плуване за деца на възраст от 8 до 12 години. Тренировките се провеждат в плувен басейн „Делфини“. Програмата се финансира от Община Варна и е напълно безплатна за децата. Заплаща се единствено входната такса за басейна, която за целия период е в размер на 20  лв...

публикувано на 23.02.24 в 16:22

Литературен ученически конкурс търси най-хубавата зелена приказка

Международният литературен фестивал „Варна Лит“ обявява литературен конкурс за ученици на тема „Зелени приказки“.  В конкурса могат да участват всички ученици от община Варна от първи до седми клас с авторска приказка, чийто главен герой е част от природата – планина, река, гора и др., която страда от замърсяване, или главен герой-отпадък – опаковка,..

публикувано на 23.02.24 в 14:27

Варна ще бъде домакин на форума "Доброволци срещу трафика на хора"

Община Варна ще бъде домакин на националния форум „Доброволци срещу трафика на хора“, който ще се проведе през септември 2024 г. Целта на събитието е разширяване на мрежата от доброволци сред учениците и обмен на добри практики между институциите. Ще привлечем за участие и по-малки общини, където могат да се разкрият превантивни училищни клубове, както..

публикувано на 23.02.24 в 11:25