Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

12 февруари: Световен ден за борба с епилепсията

Снимка: PR Care

Националният дворец на културата и сгради в още четири областни града у нас ще бъдат осветени в лилаво тази вечер – цветът на хората с епилепсия по света. Отбелязваме Световния ден за борба с най-разпространеното хронично неврологично заболяване, като тази година инициативата се провежда под мотото: „Заедно за подкрепа и осведоменост“.

Около 70 хиляди са българите с епилепсия, като някои от тях имат и други хронични заболявания. Болестта най-често започва в детска възраст или след като човек навърши 65 години.

С подходящото лечение между 70% и 75% от болните могат да бъдат излекувани, съобщават от Асоциацията на родителите на деца с епилепсия (АРДЕ). 

Идеята 12 февруари да бъде обявен за "лилав ден" идва от едно малко момиченце от Канада. Детето решило да не се срамува повече от болестта си и казало в училище: „Обявявам този ден за Лилав ден и на този ден ще ви разказвам какво е епилепсия“. Според данни на АРДЕ над 20 хиляди са децата, страдащи от заболяването в България. 

БНР подкасти:

ВИЖТЕ ОЩЕ

Поведението на родителите е определящо за спортната активност на децата

Младежкият спорт може да бъде чудесен начин да поддържате децата активни, ангажирани в общността и социално стимулирани извън класната стая. Въпреки че за всеки спортист е важно да спазва правилата на играта, ново изследване показва, че майките и бащите, които подкрепят децата си отстрани, също трябва да внимават за собственото си поведение. Учени от..

публикувано на 25.02.24 в 10:47

До края на годината ще бъдат обучени 5 хиляди учители за работа с изкуствен интелект

До края на годината ще бъдат обучени 5 хиляди учители за работа с изкуствен интелект.  15 хиляди са обучени за използването на облачни технологии преди ковид пандемията.  Това каза Александър Ангелов-член на комисията за иновативни училища към МОН, който от 15 години работи в сферата на дигиталните технологии и образованието.  Какво сподели..

публикувано на 24.02.24 в 13:06

7 начина как да намалите времето, което прекарвате на телефона

Смартфоните са много полезно изобретение на нашето време и често ни помагат в много области на живота. Но понякога просто не забелязваме колко време губим, безсмислено скролвайки в социалните мрежи, четейки глупави статии . Затова специалисти посочиха 7 начина да намалите времето, през което използвате смартфон. Смята се, че е нормално да..

публикувано на 24.02.24 в 12:35
Киев, 3 януари 2024 г.

Украйна днес отбелязва две години от началото на пълномащабната руска инвазия

Украйна днес отбелязва две години от началото на пълномащабната руска инвазия и се очаква редица чуждестранни високопоставени гости и официални представители да посетят столицата Киев в знак на солидарност, тъй като украинските сили страдат от недостиг на боеприпаси и оръжие, а продължаването на доставките с помощи от Запада е под въпрос, предаде..

публикувано на 24.02.24 в 09:35

Започва записването за безплатно обучение по плуване за деца във Варна

От 26 февруари 2024 г., понеделник, започва записването за начално обучение по плуване за деца на възраст от 8 до 12 години. Тренировките се провеждат в плувен басейн „Делфини“. Програмата се финансира от Община Варна и е напълно безплатна за децата. Заплаща се единствено входната такса за басейна, която за целия период е в размер на 20  лв...

публикувано на 23.02.24 в 16:22

Литературен ученически конкурс търси най-хубавата зелена приказка

Международният литературен фестивал „Варна Лит“ обявява литературен конкурс за ученици на тема „Зелени приказки“.  В конкурса могат да участват всички ученици от община Варна от първи до седми клас с авторска приказка, чийто главен герой е част от природата – планина, река, гора и др., която страда от замърсяване, или главен герой-отпадък – опаковка,..

публикувано на 23.02.24 в 14:27

Варна ще бъде домакин на форума "Доброволци срещу трафика на хора"

Община Варна ще бъде домакин на националния форум „Доброволци срещу трафика на хора“, който ще се проведе през септември 2024 г. Целта на събитието е разширяване на мрежата от доброволци сред учениците и обмен на добри практики между институциите. Ще привлечем за участие и по-малки общини, където могат да се разкрият превантивни училищни клубове, както..

публикувано на 23.02.24 в 11:25