Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Експерт: Най-важното е замърсяването на Варненското езеро да бъде спряно

Д-р Ивалeна Георгиева от ТУ-Варна за начините да се справим с него

Снимка: Румен Сарандев

В някои райони на Варненското езеро замърсяването с тежки метали е над нормата. Това показва мащабно изследване, извършено от учени в Техническия университет във Варна. Във фокуса му беше химическият състав на тинята в езерото. 

Има много и различни методи за почистване на тежките метали в тинята. Сред тях е почистването на седиментите и драгирането на дъното, или отстраняването на тежките метали. Почистване може да се извърши и с китайска техника, която филтрира и обогатява с кислород водата и абсорбира замърсителите, каза геологът д-р Ивалена Георгиева. Други методи за почистване са използването на метала зеолит или на растения, които абсорбират и неутрализират замърсяванията.

Най-важното в момента е замърсяването да бъде спряно, категорична е д-р Георгиева. "Хубаво би било да се почистят и двете езера - Белославското и Варненското, защото каквото е състоянието на едното езеро, такова е и на другото", посочи експертът. По думите ѝ драгирането на най-замърсените участъци е най-бързият и сигурен начин за почистване. "Това се прави чрез извличане на седиментите - върху тях се засаждат растения. На територията на езерото има такива - топола, тръстика, върба, които поемат тежките метали, които сме изследвали", допълни д-р Георгиева. 

Подробностите чуйте в звуковия файл:
По публикацията работи: стажант-редактор Мария Колева

БНР подкасти:

ВИЖТЕ ОЩЕ

Поведението на родителите е определящо за спортната активност на децата

Младежкият спорт може да бъде чудесен начин да поддържате децата активни, ангажирани в общността и социално стимулирани извън класната стая. Въпреки че за всеки спортист е важно да спазва правилата на играта, ново изследване показва, че майките и бащите, които подкрепят децата си отстрани, също трябва да внимават за собственото си поведение. Учени от..

публикувано на 25.02.24 в 10:47

До края на годината ще бъдат обучени 5 хиляди учители за работа с изкуствен интелект

До края на годината ще бъдат обучени 5 хиляди учители за работа с изкуствен интелект.  15 хиляди са обучени за използването на облачни технологии преди ковид пандемията.  Това каза Александър Ангелов-член на комисията за иновативни училища към МОН, който от 15 години работи в сферата на дигиталните технологии и образованието.  Какво сподели..

публикувано на 24.02.24 в 13:06

7 начина как да намалите времето, което прекарвате на телефона

Смартфоните са много полезно изобретение на нашето време и често ни помагат в много области на живота. Но понякога просто не забелязваме колко време губим, безсмислено скролвайки в социалните мрежи, четейки глупави статии . Затова специалисти посочиха 7 начина да намалите времето, през което използвате смартфон. Смята се, че е нормално да..

публикувано на 24.02.24 в 12:35
Киев, 3 януари 2024 г.

Украйна днес отбелязва две години от началото на пълномащабната руска инвазия

Украйна днес отбелязва две години от началото на пълномащабната руска инвазия и се очаква редица чуждестранни високопоставени гости и официални представители да посетят столицата Киев в знак на солидарност, тъй като украинските сили страдат от недостиг на боеприпаси и оръжие, а продължаването на доставките с помощи от Запада е под въпрос, предаде..

публикувано на 24.02.24 в 09:35

Започва записването за безплатно обучение по плуване за деца във Варна

От 26 февруари 2024 г., понеделник, започва записването за начално обучение по плуване за деца на възраст от 8 до 12 години. Тренировките се провеждат в плувен басейн „Делфини“. Програмата се финансира от Община Варна и е напълно безплатна за децата. Заплаща се единствено входната такса за басейна, която за целия период е в размер на 20  лв...

публикувано на 23.02.24 в 16:22

Литературен ученически конкурс търси най-хубавата зелена приказка

Международният литературен фестивал „Варна Лит“ обявява литературен конкурс за ученици на тема „Зелени приказки“.  В конкурса могат да участват всички ученици от община Варна от първи до седми клас с авторска приказка, чийто главен герой е част от природата – планина, река, гора и др., която страда от замърсяване, или главен герой-отпадък – опаковка,..

публикувано на 23.02.24 в 14:27

Варна ще бъде домакин на форума "Доброволци срещу трафика на хора"

Община Варна ще бъде домакин на националния форум „Доброволци срещу трафика на хора“, който ще се проведе през септември 2024 г. Целта на събитието е разширяване на мрежата от доброволци сред учениците и обмен на добри практики между институциите. Ще привлечем за участие и по-малки общини, където могат да се разкрият превантивни училищни клубове, както..

публикувано на 23.02.24 в 11:25