Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Земеделци от варненско: Протестите не могат да продължават безконечно

Снимка: Румен Сарандев

Земеделци от региона протестираха днес на главния път Варна-Бургас при местността Харамията. Днес няколкостотин представители на 26 земеделски организации настояваха за оставката на министъра на земеделието Кирил Вътев в столицата, а блокади имаше на над 25 точки в страната. 

 така подписания меморандум не са включени хора, които са били заети в бранша - производители на ориз, етерично-маслени култури и още много други, с оглед на което техният интерес по никакъв начин не е протектиран. А абсолютно всички асоциации и формирования, заети в селското стопанство, са заявили желание за участие в меморандума, но незнайно защо властимащите са ги игнорирали като фактор и при така подписаното споразумение техният интерес не е бил защитен", подчерта за Радио Варна Павлета Добрева. 

Тя допълни, че протестите не могат да продължават безконечно. 

Това, което дразни съсловието, допълни Добрева, е че управляващите излизат с лозунги колко приходи са генерирани в земеделието, а в същото време заетите в бранша търпят загуби. Ние не само сме на нула, да, ние търпим загуби, възмущава се Добрева:


Панайот Панайотов е зърнопроизводител от Авренско. По думите му заради вноса от Украйна се е получило сериозно застъпване на поредица от загуби. Дано този внос бъде сепариран и се намери начин как да се определи точно количество - когато има нужда страната от определени стоки, да се допусне, но когато виждаш, че нашите складове са пълни със стока, няма как да допуснеш допълнителен внос от друга страна, посочи той:






Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ
Аспарухов мост във Варна

38-годишен заплашва да скочи от Аспаруховия мост от снощи, психолози и екипи на полицията са на място

38-годишен мъж заплашва със самоубийство от Аспаруховия мост от снощи.  Двама психолози преговарят с него цяла нощ, като работата с мъжа продължава и в този час, заедно с екип от Четвърто районно управление на полицията. Колегите продължават да говорят с него и да го убеждават. Той е добре познат на органите на реда, това е втори подобен случай за..

публикувано на 05.08.24 в 10:55

Туристически гаранционен фонд - на какъв етап е въвеждането му у нас?

В рамките на един месец на обществено обсъждане ще бъде подложен Законопроектът за изменение и допълнение на Закона за туризма, който касае създаването на туристически гаранционен фонд , обяви миналата седмица министърът на туризма Евтим Милошев. Навлизането на този гаранционен фонд ще породи законови промени, особено в Закона за туризма ,..

публикувано на 05.08.24 в 10:40

Във Варна обработват против кърлежи и комари (ГРАФИК)

И тази седмица Общинското предприятие „Дезинфекция, дезинсекция, дератизация” продължава обработката на общински площи и обекти против кърлежи и комари. Графикът на дейностите за периода 5-9 август 2024 г. и включва следните обекти: - Плаж Буните, Рибарски плаж, Централен плаж, Офицерски плаж - запад – обработка против кърлежи; - ж.к...

публикувано на 05.08.24 в 10:00

Варна се включва в Националната антиспин кампания

Варна се включва в Националната лятна антиспин кампания, в рамките на която специалисти от Регионалната здравна инспекция ще извършват безплатни, анонимни консултации и прегледи за ХИВ и хепатит от днес до 12 август.  Организатори на събитието са Община Варна и Регионалната здравна инспекция. Инициативата ще се проведе на две локации в града - днес, 5..

публикувано на 05.08.24 в 09:45

Експерт: Зелената вълна на светофарите е труднопостижима във Варна

На днешната дата отбелязваме Международния ден на светофара, тъй като точно преди 110 години на 5 август в Кливланд, САЩ заработва първия светофар със светлинна сигнализация. Тогава светлините са само в зелено и червено. И до ден днешен, ролята на светофарите в регулирането на движението, особено в натоварения трафик, е безспорна. От важно..

публикувано на 05.08.24 в 09:25

Каварна, Шабла и Балчик - най-пострадали от сушата, топлите ветрове и високите температури

Промените в климатичните условия в световен мащаб неминуемо се отразяват и на земеделието. Стопаните, отглеждащи земята ни, извършват производство под открито небе и много често казват сами, че аграрните специалисти каквото и да предприемат, накрая всичко е в ръцете на природата. Добруджа, известна като житницата на България, където полята с пшеница,..

публикувано на 05.08.24 в 09:20

В Русе ще бъдат отбелязани 145 години от създаването на Военноморските сили

Сто четиридесет и пет годишнината от създаването на българските Военноморски сили ще бъде отбелязана тази вечер в Русе. С концерт на Представителния духов оркестър на Военноморските сили ще бъде отбелязана и 140-ата годишнина от създаването на флотския оркестър.  Ще бъде проведен военен ритуал по полагането на венци и цветя пред..

публикувано на 05.08.24 в 08:13