Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Николай Стефанов от ПП-ДБ-Варна с коментар за провеждането на комисията по бюджет и финанси

Заместник-председателят на Общински съвет-Варна от Коалиция "Продължаваме Промяната-Демократична България" Николай Стефанов сравни с "хвърляне на димки" действията на опонентите си в местния парламент. По думите му предложенията им в по-голямата си степен по време на финансовата комисия са били "без източник на финансиране и без окомплектовка". Той визира поисканите от "Възраждане" 500 хил. лв. за ремонт на сцена "Раковина" в Морската градина, както и над 5 млн. лв. за ремонти на спортни бази, и провеждане на международни турнири. Позицията му беше изпратена от пресцентъра на ПП-ДБ във Варна с писмо до варненските медии. 

 "Без количествено-стойностна сметка, без проект и без да е минало по каналния ред е с цел само да си направят клип в залата и да го пуснат в социалните мрежи.", коментира Стефанов и го окачестви като популизъм и демагогия в  заблуждаване на гражданите. "И аз мога да поискам голяма сума за варненци и нереалистични предложения. Това е имитиране на дейност и създаване на фейсбук съдържание в заблуда на избирателите и "пускане на димка", поясни Николай Стефанов. 

Тези предложения ще отпаднат, смята още той. Заместник-председателят на ОбС от Коалиция "Продължаваме Промяната-Демократична България" смята, че от ГЕРБ са се възползвали от неопитността и добронамереността му като председател на комисията по финанси и това, че той не си позволява да взима думата, спирайки микрофоните им. "Използваха се политически внушения, подмятания, обвинения, които категорично нямат място във формата на тази комисия.", уточни Стефанов. Той изрази категоричност, че като областен координатор на партията не си е позволил да изкарва политически дивидент от трибуната и е там строго в ролята си на професионалист, какъвто трябва да бъде, за да изпълнява тази позиция.

"Радвахме се на засилен интерес от страна на "Възраждане" за допълнителните 100 млн. лв., които успяхме да подсигурим към общинския бюджет. Поискаха да видят проектите и какво включва този пакет. Очевидно сме постигнали нещо, което до момента никой не е правил в такъв размер.", каза още Стефанов. На втората седмица от встъпването на власт на Коалицията е подсигурено много сериозно финансиране, което дори и опонентите не успяват да премълчат и прикрият. В крайна сметка това е добро за всички граждани на Варна - както за нашите, така и за техните избиратели, и няма как да кажат на черното - бяло. 

Макрорамката е в размер на 764,2 млн. лева, от които 338,5 млн. лева са делегираните средства от държавата, а  останалите 369,1 млн. – от приходи от местни данъци и такси. Бюджетът със средства от европейски проекти и програми е в размер на 56,5 млн. лева, припомня Стефанов. 

Последните години бюджетът се е раздувал, като са се прилагали кухи обеми и източници на приходи, които "предходната власт не е очаквала да реализира", посочва Николай Стефанов. По думуте му, според Закона за публичните финанси, за разлика от държавния бюджет, общинският бюджет трябва да е балансиран и приходите трябва да са равни на разходите. За да оправдаят амбициозна инвестиционна програма, която са в яснота, че  няма да се изпълни, залагат повече средства за проекти и капиталова инвестиционна програма. По този начин показват големи, но неизпълними намерения, подчертава още той, като допълва: Неслучайно капиталовата програма за миналата година е била заложена около 260 млн. лв., а е била изпълнена едва една трета. Като пример Стефанов даде размера на бюджета на Варна за 2023 година, който е бил близо 800 млн. лв., а този на Пловдив - 650 млн. лв. Два икономически съотносими града, но морската столица е с издут изкуствено бюджет. Затова тази година са заложени реалистични и изпълними цели, заключи Стефанов. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Отчитат спад на престъпността в Балчик, от май заработват съвместни екипи между румънски и български полицаи

Съвместни екипи между български и румънски полицаи ще заработят от май, съобщават от Община Балчик след среща този месец с представители на Областната дирекция на Министерството на вътрешните работи, на местната власт, с директори на училища и социални заведения. На нея е отчетен спад на престъпността в сравнение с 2022 година.  „Балчик е за пример..

публикувано на 30.04.24 в 14:04
Снимката е илюстративна

По-често ще вдигат контейнерите за смет в центъра на Варна през лятото

Два пъти седмично ще мият улиците във Варна. От два до три пъти в денонощие ще събират боклука в града. Предвидено е по-често вдигане на контейнерите в централната част. Това каза Николай Симеонов, управител на сметопочистващата фирма ЗМБГ- Варна.   Той припомни, че съдовете са само за битови отпадъци. Често случващите се проблеми с повреди на..

публикувано на 30.04.24 в 12:21

Ясни са имената на кандидати за народни представители от Балчик

За по-малко от четвърт час парламентарно представените партии в Балчик се споразумяха за състава на СИК-овете в община Балчик по време на свиканите от кмета Николай Ангелов консултации. Единодушно приеха да се запазят квотите от предходните избори за народни представители. Така в обявените 38 избирателни секции ще има..

публикувано на 30.04.24 в 12:16

Започна кампания„Continuons en français - да следваме на френски в България“

Организатори: Националното бюро на Университетска агенция на франкофонията- България, Асоциацията на преподавателите по и на френски език . Франкофонските програми в българските университети Партньори на кампанията - Министерството на външните работи, Министерството на образованието, Френско- българската търговска и индустриална камара, Посолството..

публикувано на 30.04.24 в 12:14
Синя зона, център, Варна

"Синята зона“ ще е безплатна по празниците, ще работи само на 2 май

„Синята зона“ за краткосрочно паркиране в централната част на Варна няма да работи през дните 1, 3, 4, 5 и 6 май 2024 г. Това са официалните празнични дни, в които паркирането в зоната ще бъде безплатно за гражданите. От Общинското предприятие „Общински паркинги и синя зона“ напомнят, че 2 май 2024 г., четвъртък, е работен ден и „синята зона“ ще работи..

публикувано на 30.04.24 в 12:10

0% ДДС за хляба и брашното до края на 2024-та

До края на годината се удължава нулевата ставка за ДДС за хляба и брашното, реши на второ четене бюджетната комисия, предаде БНР. Също така има предложение за лимит от 15% надценка на цената на хляба в магазинната мрежа. Засега текстът отсъства от законопроекта. С друга промяна се връща данъкът върху доходите за гъбарите и билкарите. Промяната влиза..

публикувано на 30.04.24 в 11:28

Последен ден за подаване на данъчната декларация

Днес е крайният срок за деклариране на доходите за 2023 г. пред НАП чрез годишна декларация за облагане на доходите на физически лица. От агенцията припомнят, че това може да стане и по електронен път чрез услугата „предварително попълнена данъчна декларация“. Данъците за довнасяне могат да бъдат платени онлайн. Срокът за плащането им също..

публикувано на 30.04.24 в 07:51