Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Затягат правилата за работа на дигиталните номади

2
Снимка: Pixabay


Хората, които работят от разстояние, могат да променят мястото на работа по тяхно желание. Това ще става чрез допълнително споразумение към трудовия договор, обясни Христо Банов от Института за държавата и правото към БАН. Христо Банов

Водещата социална комисия, както и комисията по електронното управление към Народното събрание, направиха бележки между първо и второ четене на промените в Кодекса на труда, че "трябва да има повече гъвкавост в работата от дистанция и да не се вписва откъде точно се работи". Окончателните текстове още не са гласувани от Парламента.

Според сегашните разпоредби целият дом се счита за работно място. Това означава, че човек може да работи от хола, спалнята или кухнята. Ако падне, в която и да е стая от дома си, това ще се счита за трудова злополука и работодателят ще носи съответната отговорност.

С промените в Кодекса на труда отговорността на работодателя се ограничава до конкретно помещение от дома, където е работното място. Дали са спазени  правилата за здравословни и безопасни условия на труд се установява от Инспекцията по труда и от Националния осигурителен институт /НОИ/, чиито представители имат право да влязат в дома на работника, за да направят проверка при злополука.  

Алгоритмична система за отчитане на работното време на работещите от разстояние предвиждат още приетите промени в Кодекса на труда. Системата може да бъде въведена само, ако има съгласие и на двете страни по договора, уточни Банов. Той каза, че остава задължението на работодателя да осигури за своя сметка техническо и комуникационно оборудване, интернет и консумативи за работното място. Оборудване, което е собственост на работника, може да се използва по изключение, е записано още в промените в Кодекса на труда.

Припомням, че Парламентът прие на първо четене промени в Кодекса на труда.  С тях се усъвършенства нормативната уредба, приложима към работата от разстояние и се регламентира отговорност за гарантиране на трудовите възнаграждения на работниците и служителите. Въведено е т.нар. право на изключване, което дава право на работника или служителя, извършващ работа от разстояние, да не отговаря на инициирана от работодателя комуникация по време на междудневната и седмичната почивка. Парламентът реши срокът за предложения между първо и второ четене на промените в Кодекса на труда да бъде удължен с 14 дни. 

Чуйте повече в прикачения звуков файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Главчев при Байдън

В разговор с президента Джо Байдън по време на отбелязването на 75-ата годишнина на НАТО министър-председателят Димитър Главчев заяви, че България е лоялен и надежден съюзник, предаде БНР. От своя страна американският държавен глава високо оцени ролята на България на Източния фланг на Алианса.  По време на откриването на срещата на върха на НАТО Джо..

публикувано на 10.07.24 в 09:10

Защо има "паркирани" контейнери в очертанията на синята зона?

В летните месеци, когато трафикът в града е още по-натоварен, намирането на място за паркиране дори и в рамките на синята зона понякога е задача с повишена трудност за шофьорите. Нещо, което ги изнервя още повече е когато се натъкнат на "паркирани" контейнери за смет в очертанията на зоната. Подобна е картината непосредствено преди бариерата на..

публикувано на 10.07.24 в 08:50

Адресите без ток на 10 юли

На 10.07.2024 от 09:00 ч. до 17:00 ч. , поради извършване на неотложни ремонтни дейности на съоръженията за доставка на електроенергия, ще бъде прекъснато електрозахранването в района на: гр. Варна – карето, заключено между бул. Цар Освободител, ул. Пирин, бул. Сливница, бул. Осми Приморски полк, електрозахранени от ТП 380 и 199. На..

публикувано на 10.07.24 в 05:54
Есенно море, ноември

Слънчево и горещо време в сряда

Утрото в сряда ни посреща с топло време, но и леко ветровито по морето. Днес ще е предимно слънчево. В следобедните часове ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и на места ще има краткотрайни валежи, придружени от гръмотевици. Ще духа умерен североизточен вятър. Максимални температури между 34° и 39°, по Черноморието от 28° до..

публикувано на 10.07.24 в 05:52

Запълват дупката от пропадналия вследствие на ВиК авария участък в Морската градина

В Морската градина се извършват ремонти дейности на пропадналия участък от алея. Установено е, че причината е спукана канализационна тръба. Според специалисти от „ВиК – Варна“ е вероятно дълбоките корени на дърветата да са пробили стария тръбопровод и течът от него да е провокирал пропадането, съобщават от общинския пресцентър. Припомняме, че още вчера..

публикувано на 09.07.24 в 18:25
Делян Пеевски

ДПС ще опита да състави правителство с втория мандат

ДПС все пак ще опита да състави правителство с втория мандат. Това стана ясно след заседание, в което участваха част от депутатите  на парламентарната група, свикано от председателя ѝ Делян Пеевски.  Народните представители, подкрепящи почетния председател Ахмед Доган, решиха да не участват в заседанието, предаде БНР. "От медиите видяхме, че няма..

публикувано на 09.07.24 в 18:18

Горещото време и силният вятър предизвикаха пожари в община Девня

Горещото време и силният вятър предизвикаха пожари в община Девня. Сигналът за първия пожар, възникнал в кв. „Химик“ – в Девня, е подаден към оперативния дежурен на Областна администрация – Варна в 16,17 часа. Огънят обхванал стърнище от житна нива е бил загасен. Пожарът е потушен за по-малко от час . На телефон 112 в 16,27 минути е постъпил втори..

публикувано на 09.07.24 в 18:04