Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Варна подкрепи протеста #НИТОЕДНОДЕТЕПОВЕЧЕ



Жители на град Варна подкрепиха протеста под наслов #НИТОЕДНОДЕТЕПОВЕЧЕ, иницииран от Фондация Даная. Протестът, освен във Варна се проведе още в София, Пловдив, Русе и в Хага, като исканията, които поставиха организаторите от Фондация Даная са:

"Незабавно отстраняване на директора на болница „Пирогов“ до приключване на всички проверки в здравното заведение за нарушения в управлението и медицинските дейности;

Да се изиска становище от Централната комисия по професионална етика на БЛС за предприетите действия относно недопустимите и рушащи авторитета на цялата лекарска гилдия действия и изказвания по време на медицинския съвет на болница „Пирогов“ на 01.02.2024 г.;

Незабавни законодателни промени, които да осигурят изработването на ПРАВИЛАТА ЗА ДОБРА МЕДИЦИНСКА ПРАКТИКА ПО ВСИЧКИ СПЕЦИАЛНОСТИ до края на 2024 г., както и налагане на сериозни санкции за организациите, чието задължение е да изготвят правилата, но не го правят;

Пълна ревизия на съществуващите стандарти по специалности, ангажимент за незабавното им осъвременяване и за изготвяне на всички липсващи стандарти. Прекратяване на порочната практика да се изготвят умишлено некачествени стандарти, които падат при обжалване в съда.

Въвеждане на механизъм за публичност, прозрачност и обществен контрол на процедурите за избор на за болнично ръководство.

Извършване на цялостна ревизия на случващото се в сектора и поемане на ангажимент за създаване на програма за реформа в здравеопазването, поставящо пациента в центъра с цел лечение, базирано на качество, а не на количество и административен формализъм".


От Фондация Даная съобщават, че с тези искания ще се постигне: 

Изграждане на доверие между пациентите и лекарите;

Превенция срещу предотвратима смърт на деца, но и на възрастни;

Бърз достъп на децата пациенти в животозастрашаващо състояние до специалисти, мултидисциплинарни екипи, работещи спокойно и уверено с правила, които не допускат и пациентите, и лекарите да станат жертва на системни проблеми и пороци;

Сериозно повишаване на качеството на медицинските услуги;

Отношения между лекари и пациенти, основани на взаимно уважение, хуманност и зачитане на личното достойнство;

Адекватни и бързи решения при нужда от спешно лечение без изкуствени бюрократични пречки.

Ограничаване на корупцията, нерегламентираните влияния и порочно кадруване в здравеопазването.


Освен възмущението по начина, по който може да се говори за човек, за дете, всеки има лична история, свързана с грубо отношение. Ако има вина, тя трябва да бъде понесена и търсена, коментираха част от протестиращите. Всички изпитваме благодарност към всички лекари, това е несъвместимо с човешкото говорене, допълниха те. Не става въпрос за политика – политиката е много извън съдбите на децата ни, споделиха още протестиращи. Нечовешко е да се говори по такъв начин, независимо за какво става въпрос, коментираха още те.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Железничарите в стачна готовност заради тежки условия на труд и ниски заплати

Синдикатът на железничарите към КНСБ настоя за незабавната оставка на ръководството на Националната компания „Железопътна инфраструктура“. В противен случай профсъюзът заплаши със стачни действия. "Само в национална компания "Железопътна инфраструктура"..

публикувано на 16.05.24 в 12:33

С колко ще поскъпне токът от 1 юли?

По-малко от 30% ще поскъпне тока за бита от 1-ви юли, съобщи министърът на енергетиката Владимир Малинов на брифинг в Министерството на енергетиката, предаде БНР.  "АЕЦ Козлодуй" е оттеглила ценовото предложение и след преизчисляване ще предложи по-ниско увеличение, уточни Малинов. "Булгаргаз" също предлага по-малко поскъпване на природния газ през..

публикувано на 16.05.24 в 12:30

"Булгаргаз" ще съди "Газпром" за над 400 млн. евро

Преди повече от две години "Газпром Експорт" прекрати доставките по договора си с "Булгаргаз". След забавяне от този 2-годишен период, новото ръководство на "Булгаргаз" е взело решение и ще претендира претърпени вреди от прекратяването на доставките от "Газпром" за над 400 милиона евро. Това съобщи..

публикувано на 16.05.24 в 12:22
Изглед към мястото, където беше извършено покушението срещу словашкия премиер Роберт Фицо, Хандлова, Словакия, 15 май 2024 г.

Стабилизирано, но "много сериозно" е състоянието на словашкия премиер

Състоянието на словашкия премиер Роберт Фицо е стабилизирано, но все още е "много сериозно", каза днес неговият заместник Роберт Калиняк, след като вчера Фицо бе прострелян, предаде АФП, цитиран от БНР.  Простреляха словашкия премиер Роберт Фицо Хирурзите са прекарали часове на операционната маса през нощта, опитвайки се да спасят 59-годишния..

публикувано на 16.05.24 в 12:07

Без такса за матура за повишаване на оценката тази година

Първият държавен зрелостен изпит по български език и литература ще се проведе утре, петък, 17 май. На матурата ще се явят над  50 хиляди зрелостници.  3 813 са дванадесетокласниците, които ще се явят на матурата по БЕЛ във Варна, 9 от тях са с специални образователни потребности. Ако някой не е успял да получи добра оценка, тази година има право..

публикувано на 16.05.24 в 10:56
Александър Вучич

Задържаха мъж заради заплахи към сръбския президент

Арестуваха сърбин, застрашил сигурността на сръбския президент Александър Вучич.  „Поради заплаха за застрашаване на сигурността на президента на републиката, Драган Миятович от Сомбор беше арестуван и му беше наложена мярка за задържане за 48 часа“, заяви сръбският вътрешен министър Ивица Дачич, цитиран от БГНЕС.

публикувано на 16.05.24 в 10:40

ВиК публикува схеми и графици на ремонтите във Варна

Графиците на ВиК-ремонта във Варна вече са публикувани на сайта на дружеството, както и на сайта на Община Варна.  Информацията ще се публикува регулярно, за да може варненци да имат актуална информация за датите за довършване на започнатите участъци в районите Ален мак, Бриз, Св. Никола, Манастирски рид, Траката и Ваялар.  Жители на Траката и..

публикувано на 16.05.24 в 10:22