Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Литераторите на ОДК със специална награда от конкурс в Италия

Литераторите на Общинския детски комплекс със Специална награда на журито от Международния конкурс за поезия и театър Castello di Duino в Триест, Италия

Възпитаниците на литературния клуб „Касталия“ при Центъра за подкрепа за личностно развитие – Общински детски комплекс, Варна, са удостоени със Специална награда на журито в XX издание на Международния конкурс за поезия и театър "Castello di Duino" в Триест, Италия. Това стана ясно от официално писмо, което школата получи от организаторите на конкурса.

„Щастлив съм да Ви съобщя, че Вашият училищен проект спечели втората специална награда на журито“, пише Отавио Грубер, президент на конкурса. „Плакетът ше Ви бъде връчен по време на церемонията по награждаването, която ще се състои на 16 март т. г. от 15 ч. в аудиторията на театъра Санта Мария Маджоре в Триест“, допълва Грубер.

Това не е първото призание, което възпитаниците на Магдалена Маркова получават в Триест. Литераторите на ОДК вече имат три приза зад гърба си от предишни издания на проявата.

Конкурсът "Castello di Duino" е под патронажа на Националната комисия на ЮНЕСКО и е един от най-престижните в света.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Ден на отворените врати на борда на НИК "Св. св. Кирил и Методий" в петък и събота

Ден на отворените врати на борда на военния научноизследователски кораб НИК 421 „Св. св. Кирил и Методий“.  На 26 юли, петък, от 13 до 17 часа плавателният съд ще бъде базиран на Морска гара-Варна, а на 27 юли, събота, варненци и гости ще могат да го разгледат от 9 до 11 часа. Събитието се организира по случай три години от влизането на..

публикувано на 22.07.24 в 14:46
Делян Илиев, Елена Цанкова и Димитър Георгиев

Благотворително почистване на Морската градина събира пари за солна стая за деца в нужда

„Смет за добро“ - благотворително събитие „Равен старт за всеки“, организират варненският Клуб Ротаракт съвместно с представители на частни фирми и община Варна. Проявата включва почистване на Морската градина и събиране на средства за Центъра за специална образователна подкрепа, съобщиха за Радио Варна Елена Цанкова и Делян Илиев   – двама от..

публикувано на 22.07.24 в 12:50
Хуан Миро, Каталунски пейзаж, сюрреализъм

Лесна работа: По-щастливи през лятото

Месец юли е прекрасен. Иска ми се никога да не свършва. Да има още лято, още приказно море и безкрайни слънчеви дни на плажа. Сигурно не съм сама в това. Та кой не обича да има още от хубавото, да получава повече, да преживява повече радостни мигове? Всъщност, като оставим лятото настрана, по-добре ли е да имаш повече? Да печелиш..

публикувано на 22.07.24 в 12:30

Александър Середа: Има много общо в начина, по който Русия третира българите и украинците

Войната консолидира украинците. Сега, в тази ситуация не е важно с какъв етнически произходи си, важно е какъв се усещаш. Сред моите студенти има украинци, руснаци, българи, кримски татари, евреи. Някои от тях са бежанци, родом от окупираните след 2014 г. и след това и от 24 февруари 2022 г. от Русия територии - от Луганска, Херсонска и Донецка области...

обновено на 22.07.24 в 09:39

Честваме Св. Мария Магдалина

Православната църква чества Света мироносица и равноапостолна Мария Магдалина (Магдалена) на 22 юли (4 август по стар стил). Мария Магдалина, която първа видяла възкръсналия Господ, утешила скърбящите ученици с радостните думи: "Христос възкресе!". Като първа благовестница на възкресението, тя е призната от църквата за равноапостолна.  Народът тачи..

публикувано на 22.07.24 в 09:16

Мръсотия и жега-лятната мъчителната комбинация във Варна

В разгара на лятото в капана на жегата Варна отново цъфна с боклуци, неизмити улици и миризми. За кой ли път?! За съжаление обстановката не изглежда никак приятна нито за туристи, нито за местни. Кризата с боклука ни превзема успоредно с тенденцията за свръхконсумация.  Като прибавим нехайното поведение в екологично отношение..

публикувано на 22.07.24 в 06:20

Фантастичен Цолов с първа победа

Фантастично представяне на Никола Цолов във Формула 3.  Той записа първа победа в основно състезание, след като триумфира в дългата надпревара на пистата „Хунгароринг“ в Унгария. Съотборникът му Лорън ван Хьопен още в началото се опита да затвори българина, но не се получи. Битката беше между двамата.

публикувано на 21.07.24 в 12:34