Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ОбС-Варна прие декларация в подкрепа на хотелиерския бранш във връзка с перките в Черно море

Снимка: АП/БТА

Декларация в подкрепа на хотелиерския бранш за оттегляне на приетия на първо четене законопроект за възобновяеми енергийни източници в морските пространства приеха по време на заседанието си днес варненските общински съветници.

С 38 "за", 4 "против" и 6 "въздържал се" гласуваха предложението общинските съветници на редовната сесия на Общинския съвет, която се провежда в този час в зала "Пленарна" на Община Варна. 

Заседанието започна с три декларации, една от които - на партия "Възраждане", които се обявиха срещу закона за ветрогенераторите в Черно море. От ресторантьорския и хотелиерския бранш, както и от рибарския, също имаше представители по време на заседанието - Павлин Косев (председател на Варненската хотелиерска и ресторантьорска асоциация) и Емил Милев (председател на сдружение "Черноморски изгрев"), които призоваха общинските съветници да подкрепят с декларация това, че трябва да се оттегли законопроектът. 

"Доволен съм от решението, което взе Общината да подкрепи рибарския и туристическия сектор", коментира за Радио Варна Емил Милев. Той допълни, че има надежда законопроектът да бъде оттеглен. Единственият начин е той да бъде написан наново, допълни той. 

"Срещаме подкрепа навсякъде - за първи път има такова обединение  между рибарски сектор, туризъм, хотелиерство, зелени организации, граждански организации, земеделци. Всички сме зад една идея", посочи Милев: Предложението за приемане на декларацията е на общинския съветник Димитър Чутурков. От групата на "Продължаваме промяната - Демократична България" четирима гласуваха против, а другите - "въздържал се". 

Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Утре предаваме капачки и стотинки във Варна

Тази събота предстои поредната акция по предаване на капачки и стотинки, организирана от сдружение  "Аз вярвам и помагам" . Със събраните средства ще бъде закупена медицинска апаратура в помощ на най-малките. Този път организаторите са предвидили огромна стена от LED екрани, на която ще се предава на живо случващото се в базата, където се извозват и..

публикувано на 19.04.24 в 18:44

Вдигат заплатите на районните кметове във Варна - най-високата близо 5000 лева

Актуализация на основните месечни заплати на кметовете на варненските райони и села в общината гласува комисията по финанси и бюджет към местния парламент. При определяне на възнагражденията е взет под внимание броят на жителите. Затова най-висока ще е заплатата на кмета на район „Приморски“ – 4 800 лева. Кметовете на районите „Одесос“ и „Младост“ ще..

публикувано на 19.04.24 в 18:41
Велин Жеков

ЦИК определи Велин Жеков за председател на РИК-Варна

Централната избирателна комисия назначи състава на Районна избирателна комисия в Трети изборен район - Варна за парламентарния вот и европейските избори. ЦИК определи Велин Жеков за председател на комисията. Четирима са зам.-председателите - Дарина Илиева, Мария Пантелеева, Аделина Демирева, Йовчо Йовчев, съобщават на страницата на ЦИК.

публикувано на 19.04.24 в 18:31
Варненското злато

Регионалният исторически музей - Варна търси средства за археологически разкопки

Регионалният исторически музей - Варна търси средства за археологически разкопки.  Необходимата сума за провеждането им  е около 50 000 лева, съобщават оттам. Набирането на повече средства ще позволи по-дългата продължителност на теренната работа. Остатъкът ще бъде прехвърлян за проучванията през следващия сезон, като археолозите си поставят за цел..

публикувано на 19.04.24 в 18:07

Румънският съд отмени арестите на два български риболовни кораба

Окръжният съд в румънския град Констанца окончателно отмени арестите на два български риболовни кораба, които бяха задържани преди една година. Това съобщиха от рибарското сдружение "Черноморски изгрев“ и уточниха, че капитаните на тези кораби са членове на сдружението. "Този случай показва, че е необходимо Европейската комисия и двете..

публикувано на 19.04.24 в 15:47

Каракачанов: Целта на това служебно правителство е да организира изборите в полза на ГЕРБ и ДПС

Партиите от т. нар. сглобга влязоха в собствения си капан заради направените прибързани и необмислени поправки в Конституцията. Целта беше уж да подобрят функционирането на институциите, а всъщност главната цел беше да ограничат правомощията на държавния глава по отношение на съставяне на служебното правителство. Това каза Красимир Каракачанов във Варна...

публикувано на 19.04.24 в 15:29

Жълт код за значителни валежи във Варна и областта в събота

Жълт код за значителни валежи от дъжд е обявен за област Варна в събота, 20 април. През нощта облачността ще се увеличи до значителна, над Югоизточна България ще завали дъжд. Вятърът от североизток ще се усили. Минималните температури ще са между 5° и 10°. Утре ще бъде облачно и дъждовно, на юг от Стара планина и по Черноморието се очакват..

публикувано на 19.04.24 в 15:05