Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Благомир Коцев: Конкурс за нов главен архитект на Варна още не е насрочен заради дела по случая

Снимка: Община Варна

Ще има конкурс за нов главен архитект на Община Варна, но той все още не е насрочен. Това съобщи по време на редовната сесия на Варненския общински съвет днес кметът Благомир Коцев. Причината все още да не е насрочен конкурсът е, че има дела по случая, поясни кметът. "Хипотетично, ако проведем конкурс и бъде избран нов главен архитект, а съдът върне на работа стария главен архитект, юристите да кажат, но нямам отговор какво ще се случи", коментира още Коцев по време на заседанието. Той подчерта, че предпочита казусът да приключи, преди да се предприемат конкретни стъпки.

„Предпочитам, когато бъде избран нов главен архитект, той да може да поеме тази длъжност и да няма ситуация, в която да решаваме какво ще стане, ако се върне старият“, поясни кметът.

В отговор на въпрос за повишаване на таксите за рибари, кметът заяви, че цените са конкурентни на пристанищата в Южното Черноморие. Рибарското пристанище „Карантината“ е на огромна загуба от милион на година. По европейските изисквания за финансиране, то трябва да генерира достатъчно приходи, за да покрива разходите си. Ако това не е така, Общината може да бъде принудена да връща средства, поясни Коцев.

Имаше щети по инфраструктурата на пристанище „Карантината“ от последната буря, вероятно и качеството на изпълнението е такова, че трябват значителни средства за неговото възстановяване, коментира още Коцев. Той обобщи, че цените са съобразени с пазара и са необходими, за да може общинското дружество „Общински паркинги и синя зона“ към което е пристанището, да излезе на печалба.

В новия бюджет на Община Варна, който предстои да се гласува, има заложени средства за поставяне на мрежа в залата на спортния комплекс в район „Владислав Варненчик“, така че тя да стане подходяща за спортове с топка, стана ясно по време на заседанието днес. След приемането на бюджета ще решим и начина, по който да се стопанисва съоръжението, коментира кметът в отговор на общински съветници.


БНР подкасти:Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Времето днес- със слънце и с купеста облачност

Днес отново ще бъде предимно слънчево . Над Централна и Източна България ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност. На места там ще има краткотрайни валежи от дъжд, след обяд в отделни райони придружени с гръмотевици. Ще духа слаб до умерен вятър от север-северозапад. По Черноморието ще бъде предимно слънчево. Около и след..

публикувано на 13.04.24 в 08:47

500 компостера ще бъдат раздадени на домакинства от Варна

500 компостера ще бъдат раздадени на домакинства от Варна. Община Варна ще кандидатства с проект за отпускане на безвъзмездна финансова помощ за закупуването им. Средствата ще бъдат осигурени от Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда /ПУДООС/, стана ясно на днешното заседание на ресорната комисия към Общински съвет –..

публикувано на 12.04.24 в 19:30

Предлагат да задължат строителните фирми във Варна да използват водна мъгла против запрашаване

Строителните фирми във Варна да бъдат задължени да използват водни разпръсквачи против запрашаване. Това предложение беше разгледано на комисията в по околна среда към Общински съвет-Варна днес. То дойде от групата на общински съветници от коалиция „Алтернативата на гражданите“. Те настояват за промени в общинското законодателство.  Идеята е при..

публикувано на 12.04.24 в 18:45

Увеличават се наказателните дела за катастрофи във Варна

Новопостъпилите наказателни дела през миналата година  в Апелативен съд – Варна са 430 или с 20 повече от предишната. Най-много отново са тези за тежки транспортни произшествия – 18. Производствата за причинена смърт по непредпазливост са 13. Общата стойност на наложените ефективни наказания се равнява на 230 години и 8 месеца. Трима са осъдените на..

публикувано на 12.04.24 в 18:16

Варна ще черпи опит и добри практики от Франция за буферни паркинги и паркове

Възможностите за изграждане на подземна и наземна инфраструктура, която да облекчи трафика във Варна, обсъди ръководството на Община Варна с икономическия съветник на френското посолство у нас  Еманюел Булестро. В срещата се включиха кметът Благомир Коцев, заместник-кметовете по туризъм, социални и здравни въпроси Снежана Апостолова, по правните въпроси..

публикувано на 12.04.24 в 17:13
Българска агенция по безопасност на храните

БАБХ с инструкции заради заразата с птичи грип

Във връзка с усложнената епизоотична обстановка заради заразата с птичи грип Агенцията по безопасност на храните публикува инструкции за поведение при излети в природата. Експертите призовават ловците, членовете на дружествата за защита на птиците и туристите да бъдат особено внимателни и ако забележат мъртви птици или птици с особен външен вид и..

публикувано на 12.04.24 в 17:05

На 22 април Балчик ще извозва безплатно събрани отпадъци

 По повод Меж­ду­на­род­ния ден на Зе­мя­та  – 22 април , Об­щи­на Балчик и Булпак организират акция за събиране на отпадъци от пластмасови опаковки и хартия. Във времето от 10 до 16.00 часа пред супермаркет „Аквилон“, на ул. „Христо Ботев“ 12 в Балчик, ще бъде открит пункт за събиране на отпадъци. Ще бъдат осигурени торби и предметни награди за..

публикувано на 12.04.24 в 16:56