Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ОбС-Варна не можа да избере временно изпълняващ длъжността кмет на район "Одесос"

Общинските съветници във Варна не можаха да изберат днес временно изпълняващ длъжността кмет на район "Одесос". 

Първоначално те гласуваха с 26 гласа "за" избирането на Емилия Христова, а 12 от тях се въздържаха. След това двама от гласувалите промениха вота си и с това не успяха да съберат необходимото мнозинство от 26 гласа. 

След 15-минутна почивка общинските съветници гласуваха предложението на Генадий Атанасов, номинирал Атанас Христов за временен районен кмет на "Одесос". "За" предложението гласуваха деветима, трима бяха против, въздържаха се 20, с което предложението не беше прието.

"Трябва да направим всичко възможно да изберем кмет на район "Одесос". Това е въпросът, това е целта, която в момента мисля, че трябва да реализираме", посочи Христо Димитров, председател на Варненския общински съвет. 

Някои общински съветници поискаха двамата кандидати да присъстват на заседанието утре сутрин, за да бъдат изслушани по време на сесията.

Съгласно Закона за местното самоуправление и местната администрация Общинският съвет трябва да избере сред един от заместник-кметовете на района. Район "Приморски" към момента има само един зам.-кмет, за разлика от район "Одесос", който е с двама зам.-кметове – Атанас Христов и Емилия Христова. След няколко гласувания не се стигна до избор на временно изпълняващ длъжността кмет на "Одесос", който да замести Цветнен Цветков, също с прекратени от ОИК пълномощия.

Заседанието на Варненския общински съвет ще започне утре в 10 часа. В утрешния ден се очаква да се гледа точката за бюджета на Община Варна. В момента общинските съветници обсъждат годишната програма за управление и разпореждане с имоти общинска собственост - точка, която предизвиква много спорове и диспути заради внесени корекции в последния момент. 

Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Областното МВР в Добрич е с нов директор

Със заповед на министъра на МВР Областната дирекция на Добрич е с нов директор. На длъжността е назначен главен инспектор Красен Торимацов, който заменя досегашния старши комисар Цветан Пировски. Красен Торимацов идва от "Криминална полиция" във Варна, където е бил началник на сектор “Противодействие на престъпления свързани с МПС” към отдел..

публикувано на 13.04.24 в 10:11

Времето днес- със слънце и с купеста облачност

Днес отново ще бъде предимно слънчево . Над Централна и Източна България ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност. На места там ще има краткотрайни валежи от дъжд, след обяд в отделни райони придружени с гръмотевици. Ще духа слаб до умерен вятър от север-северозапад. По Черноморието ще бъде предимно слънчево. Около и след..

публикувано на 13.04.24 в 08:47

500 компостера ще бъдат раздадени на домакинства от Варна

500 компостера ще бъдат раздадени на домакинства от Варна. Община Варна ще кандидатства с проект за отпускане на безвъзмездна финансова помощ за закупуването им. Средствата ще бъдат осигурени от Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда /ПУДООС/, стана ясно на днешното заседание на ресорната комисия към Общински съвет –..

публикувано на 12.04.24 в 19:30

Предлагат да задължат строителните фирми във Варна да използват водна мъгла против запрашаване

Строителните фирми във Варна да бъдат задължени да използват водни разпръсквачи против запрашаване. Това предложение беше разгледано на комисията в по околна среда към Общински съвет-Варна днес. То дойде от групата на общински съветници от коалиция „Алтернативата на гражданите“. Те настояват за промени в общинското законодателство.  Идеята е при..

публикувано на 12.04.24 в 18:45

Увеличават се наказателните дела за катастрофи във Варна

Новопостъпилите наказателни дела през миналата година  в Апелативен съд – Варна са 430 или с 20 повече от предишната. Най-много отново са тези за тежки транспортни произшествия – 18. Производствата за причинена смърт по непредпазливост са 13. Общата стойност на наложените ефективни наказания се равнява на 230 години и 8 месеца. Трима са осъдените на..

публикувано на 12.04.24 в 18:16

Варна ще черпи опит и добри практики от Франция за буферни паркинги и паркове

Възможностите за изграждане на подземна и наземна инфраструктура, която да облекчи трафика във Варна, обсъди ръководството на Община Варна с икономическия съветник на френското посолство у нас  Еманюел Булестро. В срещата се включиха кметът Благомир Коцев, заместник-кметовете по туризъм, социални и здравни въпроси Снежана Апостолова, по правните въпроси..

публикувано на 12.04.24 в 17:13
Българска агенция по безопасност на храните

БАБХ с инструкции заради заразата с птичи грип

Във връзка с усложнената епизоотична обстановка заради заразата с птичи грип Агенцията по безопасност на храните публикува инструкции за поведение при излети в природата. Експертите призовават ловците, членовете на дружествата за защита на птиците и туристите да бъдат особено внимателни и ако забележат мъртви птици или птици с особен външен вид и..

публикувано на 12.04.24 в 17:05