Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кабинетът отпусна над 93 млн. лева за безплатни учебници

Снимка: БГНЕС

Правителството одобри 93 163 066 лева за закупуване на познавателни книжки, учебници, електронно четими учебници, учебни комплекти и учебни помагала за децата и за учениците от I до XII клас в общинските детски градини и училища за 2024 година, съобщиха от правителствената пресслужба.

За първи път безплатни учебници се осигуряват и за учениците от VIII до XII клас. Досега такива получаваха учениците от I до VII клас. Така за следващата учебна година безплатни учебници и учебни комплекти по общообразователните учебни предмети ще получат всички ученици от I до XII клас.

Ще бъдат отпуснати средства и за брайлиране на учебници за учениците с нарушено зрение от I до XII клас, както и за закупуване на учебни комплекти по специалните предмети за учениците с увреден слух.

Средствата ще бъдат разпределени въз основа на броя на децата и учениците в нея, подаден от Националната електронна информационна система за предучилищното и училищното образование към февруари 2024 г.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

411 секции за гласуване ще има във Варна

411 са секционните избирателни комисии на територията на община Варна, като броят на членовете е 3593, разпределени между парламентарно представените парти и коалиции. СИК-овете се състоят от 9 или от 7 души.  Заместник-кметът по финансите Христо Рафаилов проведе днес консултации за определяне съставите на секционните избирателни комисии (СИК) на..

публикувано на 30.04.24 в 16:58

Варненци ще вземат частица от Благодатния огън, пазен в манастир от миналата година

Благодатният огън от миналата година се пази в много храмове. В Катедралния храм във Варна тази година свещеният пламък ще бъде донесен от един от манастирите в епархията. Това каза Варненският и Великопреславски митрополит Йоан, който ще  отслужи пасхалната архиерейска литургия на Възкресение Христово в катедралния храм "Успение Богородично" в морската..

публикувано на 30.04.24 в 16:22

"Град в града" строят на мястото на бившия радиозавод във Варна

"Град в града" или т. нар. сити ще бъде изграден на територията на бившия радиозавод във Варна. Инвестицията е на стойност над 400 млн. лева. Това каза и зпълнителният директор на "Исторически парк" АД Ивелин Михайлов, който категорично отхвърли обвиненията срещу дружеството, което блогърът Симон Милков отправи вчера на пресконференция.  Журналист..

публикувано на 30.04.24 в 15:10

Отчитат спад на престъпността в Балчик, от май заработват съвместни екипи между румънски и български полицаи

Съвместни екипи между български и румънски полицаи ще заработят от май, съобщават от Община Балчик след среща този месец с представители на Областната дирекция на Министерството на вътрешните работи, на местната власт, с директори на училища и социални заведения. На нея е отчетен спад на престъпността в сравнение с 2022 година.  „Балчик е за пример..

публикувано на 30.04.24 в 14:04
Снимката е илюстративна

По-често ще вдигат контейнерите за смет в центъра на Варна през лятото

Два пъти седмично ще мият улиците във Варна. От два до три пъти в денонощието ще събират боклука в града. Предвидено е по-често вдигане на контейнерите в централната част. Това каза Николай Симеонов, управител на сметопочистващата фирма ЗМБГ- Варна.   Той припомни, че съдовете са само за битови отпадъци. Често случващите се проблеми с повреди на..

публикувано на 30.04.24 в 12:21

Ясни са имената на кандидати за народни представители от Балчик

За по-малко от четвърт час парламентарно представените партии в Балчик се споразумяха за състава на СИК-овете в община Балчик по време на свиканите от кмета Николай Ангелов консултации. Единодушно приеха да се запазят квотите от предходните избори за народни представители. Така в обявените 38 избирателни секции ще има..

публикувано на 30.04.24 в 12:16

Започна кампания„Continuons en français - да следваме на френски в България“

Организатори: Националното бюро на Университетска агенция на франкофонията- България, Асоциацията на преподавателите по и на френски език . Франкофонските програми в българските университети Партньори на кампанията - Министерството на външните работи, Министерството на образованието, Френско- българската търговска и индустриална камара, Посолството..

публикувано на 30.04.24 в 12:14