Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Десета "Конференция по демокрация" във Варна през почивните дни


Повече от 15 лектори - граждански активисти и експерти - ще участват в юбилейното издание на „Конференция по демокрация 2024“. 

Гражданският форум ще се проведе през почивните дни във Фестивалния и конгресен център във Варна. 

"Конференция по демокрация 2024“ се организира за десета поредна година от Обществения център за околна среда и устойчиво развитие /ОЦОСУР/ и сдружение „За Земята“. 

По време на форума ще бъде представена програма за споделено създаване на градска среда, т.е. как гражданите могат да участват в изграждането на обществени пространства. Ще остане ли „Младежки дом – Варна“ на младежите?“ е сред другите акценти на конференцията. Ще бъдат представени случаите от Североизтока, включени в "Черната книга на правителственото разхищение". 

Свилена Велчева от ОЦОСУР е автор на разследването "Кой открадна водата на три села?"Битката на хората от селата в община Долни чифлик, които от години страдат от безводие, също намира място в дневния ред на гражданския форум, съобщи Велчева:

"След като публикувахме разследването, областният управител на Варна разпореди проверка до Басейнова дирекция, РИОСВ и община Долни чифлик да се включат в издирването на виновника за безводието."

Участниците и гостите на форума ще чуят и историите на хора, преборили системата:

"Заедно с гражданите спасихме над 50 многодишни дървета в Цветния квартал на Варна. Инвеститорът пое финансовата част по изработването на ПУП за тази част на квартала с идеята тази зелена площ, която по другия  ПУП е предвидена за улица, да си остане зелена."

Сагата със заменките на гори и частните плажове, пробивът на новите ГМО на европейския пазар, както и законодателна инициатива за производство на домашна бира, ще представи още юбилейното издание на „Конференция по демокрация 2024“.

Входът е свободен за гости, които могат да участват активно в гражданския дебат по всяка от темите.

Чуйте повече в прикачения звуков файл.Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Собствените несгоди в България карат хората да се съмняват в Европейския съюз

Иван Люцканов е създател на проекта "Землевеж" , който представя статистически данни, представени по достъпен начин. Той у частва в подкаста "Европеец", посветен на евроизборите и перспективите пред Европейския съюз,  а домакин на събитието беше Концертното студио на Радио Варна.  "Х аресва ми да мисля, че мотото на подкаста е: "Светът и..

публикувано на 19.04.24 в 08:25
Пламен Манушев

Пл. Манушев: Липсват технически кадри у нас. И със средно образование, и с висше

За много сериозна липса на интерес да се изучават и работят професиите на корабни строители и инженери, алармира Пламен Манушев, вицеадмирал от запаса, който сега работи като консултант военни проекти и развитие в корабостроителния и кораборемонтен завод „Делфин“ във Варна. Според Манушев отливът от тази професия е от доста години, а в момента..

публикувано на 18.04.24 в 09:26

Ed Wynne (OZRIC TENTACLES): В музиката трябва да се усеща радостта от нейното създаване

Интервю с Ed Wynne (OZRIC TENTACLES) OZRIC TENTACLES е английска инструментална рок група. В музиката им се преплитат елементи от разнообразни жанрове, включително психеделичен рок, прогресив рок, джаз, фюжън, електронна музика, дъб музика, уърлд, ембиънт. Създадени в Съмърсет през 1983 година, групата е издала над 30 албума, продадени в над..

публикувано на 18.04.24 в 09:05

С роботи за подводни изследвания експериментират в ТУ

„Морска роботика“ и „Енергийно ефективен електрически транспорт“ са двете нови лаборатории на Технически университет-Варна. Те са факт, заради участието му в проекта „Национален център по мехатроника и чисти технологии“. По проекта университета се сдобива с хибриден плавателен съд (с два електрически двигателя и един вътрешно горене), с..

публикувано на 17.04.24 в 10:20

"Няма тайни" - стихове от Красимир Симеонов

Човекът на мотор, поетът Красимир Симеонов с нова книга. Тя се казва "Няма тайни". Поетичен сборник събрал в себе си "целия" изпитан живот. Поезията е неговата по-романтична част. В страни от всичко, добавя Красимир Симеонов. За него поезията е върховно изкуство. Достъпът до нея е труден и ограничен, но той умее да пресъздава мислите си в стихове. "Провя..

публикувано на 17.04.24 в 08:50

Експерт алармира: Заради промени в закон заводи за изгаряне на боклук ще се появяват без екологични оценки

Коалиция „За да остане природа в България“ протестира срещу промените в Закона за опазване на околната среда и Закона за устройство на територия. Протестът се състоя в неделя в центъра на Варна. Промените бяха внесени от депутатите на ГЕРБ и ДПС между първо и второ четене на законопроекта за изменение и допълнение на Закона за насърчаване на..

публикувано на 16.04.24 в 08:30

Øystein G. Brun (BORKNAGAR): Природата е всичко!

Интервю с Øystein G. Brun (BORKNAGAR) „Fall“ e 12 студиен албум на норвежците BORKNAGAR. И отново природата е в основата на композициите. Така е било преди, така е и днес. Дискът излезе в края на февруари и със сигурност е поредният добър повод за поредното гостуване на Øystein G. Brun в „От другата страна“. Интервюто с Øystein G. Brun..

публикувано на 16.04.24 в 08:10