Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Обсъдиха как да бъде възобновено провеждането на балетния конкурс във Варна

Целта е следващото издание на форума да се проведе през 2026-а

Аманда Гомеш от Бразилия - златен медал от Международния балетен конкурс, Варна 2016.
Снимка: varna-ibc.org/Виктор Викторов

Наследниците на основателя на Международния балетен конкурс Соня и Димитър Димитрови се срещнаха с представители на местната власт във Варна, за да обсъдят бъдещето на емблематичния форум в морската столица. Новата администрация на града ще търси начини за финансиране на събитието и се очаква то да се проведе отново през 2026 г., съобщиха от пресцентъра на Общинската администрация. 

В разговорите бе обсъден план за действие, чиято цел е следващото издание на Международния балетен конкурс да бъде през 2026 г. Годината ще съвпадне с едно от най-важните културни събития във Варна - 100-годишнината на Международния музикален фестивал „Варненско лято“, обясни заместник-кметът на Община Варна Павел Попов.

Набелязани бяха стъпките, които предстои да бъдат предприети, за да се обезпечи финансово организацията и протичането на значимото състезание. Балетният конкурс би могъл да бъде възстановен с финансовата подкрепа на Община Варна и Министерството на културата. За целта може да се сформира постоянен екип от експерти към Общината, който да работи за балетната олимпиада, допълват от администрацията.

Бяхме избрани от варненци, за да върнем престижа на града. Възстановяването на Международния балетен конкурс е неизменна част от това общо усилие. Новото ръководство на града има волята и уменията да подобри постъпленията в бюджета и да осигури нужното финансиране за конкурса, категоричен бе зам.-кметът Попов. Той подчерта, че Общината няма нужда от убеждаване за ползата от съществуването на такъв емблематичен за морската столица форум.

Категорично подкрепям възобновяването на Международния балетен конкурс и връщането му в културния афиш на Варна, заяви кметът Благомир Коцев. 

Международният балетен конкурс e основан през 1964 година от доц. Емил Димитров. Във времето се е превърнал в емблема на града и средище на международни звезди и бъдещи таланти. От 90-те години насам се е финансирал предимно от меценатство и спонсорство. Община Варна и Министерство на културата са осигурявали 25% от необходимите средства, обясниха наследниците. Конкурсът се е провеждал през година до 2020 г., когато е спрян поради липса на достатъчно финансиране.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ
Temida

Протест срещу присъдата за смъртта на Ани и Явор

Протест ще се състои на бул. „Сливница“ за изразяване на непримиримост към войната по пътищата и чувството за безнаказаност. От 19:00 ч. на пешеходната пътека при кръстовището на бул. „Сливница“ и ул. „Русе“ Фондация „Ани и Явор: Ключът е любовта“ и Инициативен комитет „Заедно срещу безумията по..

публикувано на 08.07.24 в 04:01

Жълт код в цялата страна за опасни температури в понеделник, 8 юли

В понеделник, 8 юли, ще е слънчево, около и след обяд - горещо. Ще продължи да духа слаб, в източните райони до умерен североизточен вятър, предаде БГНЕС. Ще бъде много горещо и сухо, което е голяма предпоставка за възникване на пожари. Критични са районите на Плевен, Ловеч, Велико Търново, Русе, Силистра, Добрич, Шумен, както и..

публикувано на 08.07.24 в 03:54

Започва изплащането на преизчислените пенсии

Преизчислените пенсии ще се изплащат между 8 и 22 юли. Изплащането ще се осъществява чрез пощенските станции от 8 юли до 22 юли, а преводите по сметките на пенсионерите, които получават парите си по банков път, ще бъдат извършени на 8 юли. Увеличението на..

публикувано на 08.07.24 в 03:50

100 декара сухи треви в района на летището в Балчик изгоряха

Сигнал за огъня е подаден на 7 юли, около 18.00 часа. За около три часа два екипа на пожарната в Балчик успяват да потушат огъня със съдействието и на военна техника, съобщи началникът на районната служба Стелиян Стойчев. Това е вторият пожар на мястото последните дни, за който се предполага, че възниква умишлено, предизвикан от хора, които..

публикувано на 08.07.24 в 03:42

В понеделник ще е слънчево и още по-горещо

През нощта ше е ясно и почти тихо, само по Черноморието със слаб северен вятър. Преобладаващи минимални температури между 17° и 22°, за Варна около 19°. Утре ще е слънчево и още по-горещо! Ще духа слаб вятър от изток и североизток, по Черноморието до умерен, следобед подсилен от бриза. Максимални температури от 34° до 39°, по брега на морето..

публикувано на 07.07.24 в 16:12
Марин льо Пен

Рекордна избирателна активност на парламентарните избори във Франция

До обяд на втория тур на парламентарните избори във Франция са гласували 26,63% от избирателите. Процентът е най-високият от 1981 г. насам, предаде Франс 24. Представители на Министерството на вътрешните работи потвърдиха засиления интерес към вота. Очаква се..

публикувано на 07.07.24 в 14:27

Планинско спасяване направи въздушната линейка от Стара планина до Пловдив

Екип на "България Хели Мед Сървиз" е транспортирал пациент след инцидент в Стара планина до УМБАЛ "Св. Георги" в Пловдив. Сигналът е подаден от Планинската спасителна служба. Пострадалият е 40-годишен мъж, а инцидентът е станал в района на връх Ботев. Той е в..

публикувано на 07.07.24 в 13:47