Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Шабла привлича посетители с фестивали

Познатият и превърнал се в любим „Фестивал на хвърчилата“ ще се проведе в рамките на два дни – 31.08.-01.09.2024 г.(събота и неделя). Събитието ще представи високите художествени умения на пилоти на хвърчила от България и чужбина, които ще демонстрират сложни и атрактивни арт-хвърчила под звуците на музикален съпровод. 

Зимният фестивал „Вятър, птици, море“ ще се проведе през месец ноември на централния площад и в читалището в Шабла. В него са предвидени множество работилници на закрито, конкурси, прожекции на анимационни филми, изложение на местни занаятчии. Целта на двата фестивала е популяризирането на района на Шабла и местната идентичност. Предвидено е и заснемането на кратък филм.

Общинската фондация в Шабла „Карон Лимен“ ще организира и проведе през настоящата година два фестивала. Фестивалите – есенен и зимен, са тематично свързани с миграцията на над 260 вида птици, които прелитат, зимуват или летуват в района на Шабла. Осигурените средства са за 30 200 лв.По публикацията работи: Мариела Димитрова

БНР подкасти:Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Таксиметрови шофьори излизат на протест във Варна

Таксиметрови шофьори във Варна излизат на протест днес, съобщи за Радио Варна Димчо Иванов, председател на транспортен синдикат "Авто 94".  Те ще се съберат в 14 часа на паркинга на хипермаркет на ул. "Атанас Москов", след което в колона ще преминат по бул. "Сливница", бул. "Цар Освободител", за да стигнат до сградата на Община Варна.  Таксиметровите..

публикувано на 15.04.24 в 10:20

Организират обществено обсъждане за разширяването на бул. "Цар Освободител" във Варна

Обществено обсъждане на Подробния комуникационно-транспортен план (ПКТП) на бул. "Цар Освободител" от пътен възел "Летище" до бул. "Васил Левски"  ще се проведе на 24 април, сряда, от 17 часа в зала "Пленарна" на Община Варна,  съобщиха от пресцентъра на администрацията. В новото проектно решение се предвижда всички пресичания на бул. „Цар..

публикувано на 15.04.24 в 09:55

Заради великденските празници: Очаква се бум на ухапванията от кърлежи

В края на април и началото на май се очаква пикът на ухапвания от кърлежи във Варна и областта и това се дължи на поредицата от почивни дни и високите температури, обобщи за Радио Варна   Антоанета Тончева, директор на Общинското предприятие "Дезинфекция, дезинсекция и дератизация".  РЗИ: Драстичен ръст на ухапванията от кърлежи във Варна тази..

публикувано на 15.04.24 в 09:50

Фирмите декларират авансови вноски до 15 април

Изтича срокът за подаване на декларация за определяне на вида и размера на авансовите вноски за 2024 година. Дружествата подават декларацията по чл. 87а и чл. 88 от Закона за корпоративното подоходно облагане (ЗКПО) до 15 април. Формулярът се подава от лицата, подлежащи на облагане с корпоративен данък по реда на ЗКПО, както и от физически лица,..

публикувано на 15.04.24 в 08:16

Глоба поне 200 лв. за палене на огън на по-малко от 100 м. от гора

С повишаването на дневните температури през пролетно-летния сезон се създават предпоставки за възникване на пожари и бързото им разпространение сред природата. Затова е факт и изричната забрана за палене на открит огън и извършване на огневи работи. Тя е обявена със заповед на областния управител на Варна проф. Андрияна Андреева. Ще има проверки,..

публикувано на 15.04.24 в 08:15

ЦИК започва да приема документи за изборите 2 в 1

От днес до 24 април Централната избирателна комисия (ЦИК) ще приема документи за регистрирането на партии и коалиции за участие в насрочените за 9 юни избори за Европейски парламент и за Народно събрание, предаде БНР.  Подписките, които ще представят  формациите, трябва да съдържат най-малко 2 500 имена на избиратели със съответните ЕГН-та, които ще..

публикувано на 15.04.24 в 08:05
риболов

Забранен е уловът на калкан и попчета от днес

Забрана  за улов на риба  в Черно море, река Дунав и вътрешните водни обекти  се въвежда о т днес,15 април.  С цел създаване на оптимални условия за естествено възпроизводство на пролетно-лятно размножаващите се риби и в съответствие със Закона за рибарството и аквакултурите (ЗРА), министърът на земеделието и храните, съгласувано с министъра..

публикувано на 15.04.24 в 06:35