Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Светият Синод прие наредба за избора на епархийски митрополити в бъдеще

Снимка: bg-patriarshia.bg

Св. Синод, в пълен състав, разгледа предложението на Великотърновски митрополит Григорий, Плевенски митрополит Игнатий, Пловдивски митрополит Николай, Западно- и Средноевропейски митрополит Антоний, Варненски и Великопреславски митрополит Йоан, Старозагорски митрополит Киприан, Врачански митрополит Григорий и Доростолски митрополит Яков за приемане на Синодална наредба относно избирането на епархийски митрополити в бъдеще. След проведено гласуване Св. Синод реши , на основание чл. 58, т. 12, във връзка с чл. 58, т. 7 и във връзка с чл. 2 от Устава на Българската православна църква – Българска Патриаршия приема текст на Синодална наредба относно избирането на епархийски митрополити. "За" приемането текста на наредбата гласуваха: Великотърновски Григорий, Плевенски Игнатий, Пловдивски Николай, Западно- и Средноевропейски Антоний, Варненски и Великопреславски Йоан, Русенски Наум, Старозагорски Киприан, Врачански Григорий и Доростолски Яков. Против приемането на наредбата и с особено мнение гласуваха: Ловчански Гавриил, Неврокопски Серафим и Видински Даниил. 

Припомняме, че Светият синод касира изборите за нов митрополит на Сливенска епархия, въз основа на постъпили жалби. Висшите духовници обсъдиха легитимността на вота, проведен на 18 февруари. Според резултатите от изборите Синодът трябваше да избере някой измежду Агатополски Йеротей и Константийски Михаил за нов сливенски митрополит. При така развилите се обстоятелства, ще бъде насрочен нов епархийски вот. Не е изключено да бъдат избрани други епископи, от които Синодът ще трябва да избира./БГНЕС


По публикацията работи: Мариела Димитрова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Отиде си проф. Венелин Божидаров

Внезапно ни напусна проф. Венелин Божидаров – дългогодишен преподавател в Техническия университет във Варна, съосновател на катедра „Индустриален дизайн“, обичан колега и приятел, един от авторитетите, помогнал на много млади хора в успешната им реализация в дизайнерската професия. Академичното ръководство на ТУ – Варна и колегите на проф. Божидаров..

публикувано на 15.04.24 в 12:04

Температурен рекорд във Варна, 28 градуса отмериха термометрите в 12 часа

Температурен рекорд отбеляза Варна днес според данните на Националния институт по метеорология и хидрология - филиал Варна.  28 са градусите, измерени в 12 часа на обяд в морската столица. Температурата на морската вода е от 14° до 17°. Преди 94 години на същия ден максималната температура във Варна е била 22,6 градуса.  Днес е още по-топло от вчера,..

публикувано на 15.04.24 в 11:41
Бърз влак София - Горна Оряховица - Варна

От 7 май: Увеличават средно с 20% цените на билетите за пътуване с влак

БДЖ променя цените на билетите за пътуване с влак заради драстичното увеличаване на разходите на дружеството през последните няколко години. Увеличението ще бъде средно с 20% и влиза в сила от 7 май 2024 г. Без промяна ще останат цените на железопътните карти „Дете“, „Учащ“, „Семейство“ „ТПЛ“ и „Възрастен“, които са на символична стойност от 1,00 лв...

публикувано на 15.04.24 в 11:38

0,2 % месечна инфлация за март, плащали сме повече за култура, транспорт и обзавеждане

През март 2024 г. месечната инфлация е 0.2%, а годишната инфлация за март 2024 г. спрямо март 2023 г. е 3.0%. Инфлацията от началото на годината (март 2024 г. спрямо декември 2023 г.) е 1.0%, а средногодишната инфлация за периода април 2023 - март 2024 г. спрямо периода април 2022 - март 2023 г. е 6.5%, съобщиха от Националния статистически институт...

публикувано на 15.04.24 в 11:12

Таксиметрови шофьори излизат на протест във Варна

Таксиметрови шофьори във Варна излизат на протест днес, съобщи за Радио Варна Димчо Иванов, председател на транспортен синдикат "Авто 94".  Те ще се съберат в 14 часа на паркинга на хипермаркет на ул. "Атанас Москов", след което в колона ще преминат по бул. "Сливница", бул. "Цар Освободител", за да стигнат до сградата на Община Варна.  Таксиметровите..

публикувано на 15.04.24 в 10:20

Организират обществено обсъждане за разширяването на бул. "Цар Освободител" във Варна

Обществено обсъждане на Подробния комуникационно-транспортен план (ПКТП) на бул. "Цар Освободител" от пътен възел "Летище" до бул. "Васил Левски"  ще се проведе на 24 април, сряда, от 17 часа в зала "Пленарна" на Община Варна,  съобщиха от пресцентъра на администрацията. В новото проектно решение се предвижда всички пресичания на бул. „Цар..

публикувано на 15.04.24 в 09:55

Заради великденските празници: Очаква се бум на ухапванията от кърлежи

В края на април и началото на май се очаква пикът на ухапвания от кърлежи във Варна и областта и това се дължи на поредицата от почивни дни и високите температури, обобщи за Радио Варна   Антоанета Тончева, директор на Общинското предприятие "Дезинфекция, дезинсекция и дератизация".  РЗИ: Драстичен ръст на ухапванията от кърлежи във Варна тази..

публикувано на 15.04.24 в 09:50