Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ВАС потвърди избрания на първи тур кмет на район „Аспарухово“

Върховен административен съд (ВАС) остави в сила решение на Административен съд – Варна, с което е потвърдено решение на ОИК Варна за избор на Ивайло Маринов за кмет на район „Аспарухово“ - Община Варна, избран на първи тур от проведените местни избори на 29.10.2023 г.

Административно дело № 269 от 2024 г. по описа на ВАС е образувано по касационна жалба на кандидатите за кметове Красен Серафимов и Сергей Христов, които обжалват решението на първоинстанционния съд.

Върховните съдии споделят изцяло мотивите на първоинстанционния съд, с които е направен отказ за повторно преброяване на бюлетините във всички избирателни секции на територията на район „Аспарухово“, като се е позовал на материалната доказателствена сила на съставените от СИК протоколи и обстоятелството, че в България преброяването на бюлетините от гласуването се извършва единствено и само ръчно от секционните избирателни комисии след приключване на изборния ден и повторно преброяване е допустимо само ако от процесните протоколи е видно, че съществуват спорове между членовете на СИК за резултатите от гласуването, какъвто не е настоящият случай.

Относно възраженията на касационния жалбоподател за нарушенията, които твърди, че са установени от видеонаблюдението, върховните съдии споделят извода на първоинстанционния съд, че тези обстоятелства не могат да се отразят на законосъобразността на вота, след като в протокола по чл.432 ИК липсват отразени възражения на членовете на СИК. 

Правилен е и изводът, че дори и всички недействителни гласове от секционните избирателни комисии в район Аспарухово, с изключение на СИК № 030605371, да бъдат счетени за действителни, без да са дадени за спечелилия кандидат, то обявеният за избран за кмет Ивайло Маринов отново би спечелил избора по правилата на чл. 452, ал. 3 от Изборния кодекс.

Върховните съдии приемат, че формулираното в касационната жалба доказателствено искане за преброяване на действителните и недействителни бюлетини в подробно описаните СИК в район „Аспарухово, при което да бъде даден отговор на поставените от жалбоподателя въпроси е недопустимо, с оглед разпоредбата на чл. 219, ал. 1 АПК. Касационната инстанция може да се позове само на представените писмени доказателства и на установените от първоинстанционния съд факти. В тази връзка, върховните съдии са преценили като неоснователни оплакванията на касационния жалбоподател за допуснати съществени нарушения на съдопроизводствените правила.

Решението на ВАС е окончателно.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Пешеходци не могат да ползват тротоар на ул. "Кольо Фичето" във Варна заради избуяла растителност

Половината площ на тротоара на улица "Кольо Фичето" в Западна промишлена зона във Варна е заета с растителност, която пречи на пешеходците. Те са принудени да слизат на пътното платно, с което застрашават живота си, алармира Р адослав Ковачев, който работи в района. Изкривени антипаркинг колчета също затрудняват движението, допълни той.  Тротоарът е..

публикувано на 24.07.24 в 15:00

Откритият на плажа саркофаг е бил боядисан със съвременна боя

Откритата на плаж в к.к. "Св. св. Константин и Елена" долна част от саркофаг е автентична, вероятно от II – III в. сл. Хр. Транспортирана е в Археологическия музей във Варна, като реставраторите вече работят по съхраняването на паметника.  Откриха античен саркофаг от римската епоха на плаж в к.к. "Св. св. Константин и Елена" Областната дирекция..

публикувано на 24.07.24 в 14:44
Богдан Богданов

Богдан Богданов: ОбС-Варна трябва да върне акциите в Пловдивския панаир на държавата

Бившият министър на икономиката и настоящ депутат от ПП-ДБ Богдан Богданов призова Община Варна да възстанови акциите на Пловдивския панаир на Министерството на икономиката.  Софийски градски съд: Община Варна никога не е ставала собственик на 29 % от акциите на Пловдивския панаир Решението на Софийския градски съд, който обяви, че апортът на..

публикувано на 24.07.24 в 14:30

През август започва ремонт на тръбопровода във Варненското езеро

В началото на август започва ремонт на тръбопровода във Варненското езеро, съобщават от live.varna.bg. Средствата за строителните дейности са над 20 млн. лв. Финансирането е осигурено от Националната инвестиционна програма на Министерството на финансите за общински проекти. Вече има и подписан договор между кмета на Варна Благомир Коцев и..

публикувано на 24.07.24 в 13:02

Откриха античен саркофаг от римската епоха на плаж в к.к. "Св. св. Константин и Елена"

Докато е на почивка в морската столица, бивш служител на реда е подал вчера следобед сигнал в Пето Районно управление на полицията във Варна за забелязан от него безнадзорен на вид античен саркофаг. След като уточнил локацията – плажната ивица на курорта "Св. св. Костантин и Елена", недалеч от новопостроен, но все още неработещ комплекс, към мястото е..

публикувано на 24.07.24 в 12:48
Борислав Гуцанов

Борислав Гуцанов: Трябва да има държавнически подход при третия мандат

БСП ще се опита да реализира третия мандат за съставяне на правителство, ако го получи от президента. Това увери председателят на парламентарната група Борислав Гуцанов, цитиран от БНР.  Ако президентът вземе решение да го връчи на парламентарната група на "БСП за България", ще направим всички възможни опити да има редовен кабинет, но кабинет,..

публикувано на 24.07.24 в 12:40

БЧК-Добрич с апел добричлии да вземат хранителните си пакети до края на месеца

От Областния съвет на Българския червен кръст в Добрич апелират всички одобрени лица за подпомагане по програма „Подкрепа“ да си получат хранителните продукти и хигиенните материали. От обществената организация са успели да раздадат продуктите на по-малко от половината правоимащи в община Добрич, за което крайният срок е 30 юли. В област Добрич..

публикувано на 24.07.24 в 12:19