Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Рибари настояват за оставка на началника на отдел "Рибарски пристанища" във Варна

Снимка: Д.Дончева

Рибарско сдружение „Черноморски изгрев“ настоява началникът на отдел „Рибарски пристанища“ в община Варна Лъчезар Братоев да бъде отстранен от длъжност. Това пише в позиция на сдружението, изпратена до кмета на Варна и председателя на Общинския съвет. 

От сдружението се жалват от "абсолютно недопустимото поведение от страна на началника на отдел "Рибарски пристанища", както и от това, че те биват обвинявани за финансови загуби. 

По време на няколко срещи между рибари и Лъчезар Братоев напрежението прерасна в открит конфликт, пишат още от сдружение "Черноморски изгрев". 

"Сдружение „Черноморски изгрев“ апелира за съответните действия за разрешаване на конфликтната ситуация и отстраняване  Лъчезар Братоев от длъжност. Това предложение се прави, след като сме инициирали редица срещи за намиране на решения за поставените пред нас проблеми. Сдружението е доказало своята диалогичност при разрешаването на редица казуси в сектора. Това обаче е възможно, ако отсрещната страна желае диалог. Сдружение “Черноморски изгрев” ще продължи да отстоява правата на своите членове и рибарската общност, така както го прави в последните 23 години, чрез всички разрешени от закона начини", допълват от сдружението. 

Недоволство срещу Братоев има от още рибарски сдружения във Варна. Общо 7 сигнала са подадени до кмета на Варна Благомир Коцев, председателя на Общинския съвет инж. Христо Димитров и до общинските съветници в морската столица. Те са във връзка с назначението на директора на отдел „Рибарски пристанища“ в община Варна Лъчезар Братоев. Подателите на възраженията са Емил Милев от „Черноморски изгрев“, Таньо Танев от СНЦ „Фарчето“, Тодор Тодоров от „Черноморски риболов“, Велислав Вангелов „Черноморска мида“, Иван Михайлов РК „Траката“, Христо Иванов от РС „Одесос 2011“ и Аспарух Парушев от „Черно море 2005“.

Репортерът ни Ваня Славова попита Лъчезар Братоев какви са причините за недоволството срещу него и има ли конфликт с рибарската гилдия. 

"Конфликт има, но няма основание за този конфликт, защото поводът е вдигането на цените, което не е вдигане, а възстановяване на тези, които са били допреди септември месец, когато предизборно са били намалени. Но проблемът не е в цените, а в начина, по който са направени, защото един ценоразпис на пристанище включва колко е голям плавателният съд, колко метра е. Включва и за какъв период - за ден, седмица, месец, сезон, година. Това е направено абсолютно безумно", коментира Братоев. 



    

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

На първо четене: НС наложи пълна забрана върху продажбата на райски газ

Парламентът прие на първо четене промени в Закона за здравето, с които се налага пълна забрана върху продажбата, включително онлайн, на райски газ (диазотeн оксид) и пълнители за него на физически лица без оглед на възрастта им, предаде БНР.  Остава разрешена само продажбата за юридически лица за медицински цели и за хранително-вкусовата промишленост..

публикувано на 31.07.24 в 15:55

Във Варна арестуваха 33-годишен журналист на свободна практика за обиди срещу полицай

Служители на Първо Рaйонно управление на полицията във Варна са задържали 33-годишен жител на Велико Търново, журналист на свободна практика, нападнал вербално полицай, който проверявал сигнали за неправилно паркиран автомобил на улица "Струга". Задържаният бил приятел на собственика на автомобила и обиждал и извикания на място патрулен екип.  С..

публикувано на 31.07.24 в 15:17

И днес ще протестират срещу спрения светофар във Варна

Протестът срещу спирането на светофара след кръговото кръстовище на "Почивка" продължава и днес. За втора поредна вечер ще бъде затворен магистралният път "Варна - Златни пясъци", съобщиха за Радио Варна участници в протеста. Спонтанен протест заради спрян светофар след кръговото на "Почивка" към курортите Тази сутрин в 8.45 часа колоната от..

публикувано на 31.07.24 в 15:00

В Добрич създават Фонд за подпомагане лечението на деца, страдащи от редки заболявания

Общинските съветници в Добрич одобриха предложение за създаването на Фонд за подпомагане лечението на деца. Инициативата за създаването му идва от групата съветници на „Възраждане“ в местния парламент. Целта на фонда е да бъдат финансирани деца от общината, страдащи от редки заболявания. Фондът за подпомагане лечението на деца от община Добрич ще..

публикувано на 31.07.24 в 14:41

Една година от встъпването в длъжност: Областният управител на Варна с отчет за управлението си

Областният управител на Варна проф. Андрияна Андреева представи отчет на работата си за първата година от управлението на Областната администрация.  Създаване на екосистема на доверие, в която всички заинтересовани институции, от държавата и от местната власт в областта, да работят в полза и в интерес на хората. Това е основната и най-голяма цел на..

публикувано на 31.07.24 в 14:35

Народното събрание одобри окончателно актуализацията на бюджета

Народното събрание одобри окончателно актуализацията на държавния бюджет, с която общините ще получат допълнителни суми за свои проекти, предаде БНР. Кметовете на големите градове с районно деление да могат да делегират на районните кметове възлагането и изпълнението на проекти. Спор предизвика искането на депутатите от „Възраждане“, БСП и..

публикувано на 31.07.24 в 14:08
Ръководството на варненската асоциация

Асоциация "Сигурност": Варна не е готова за реакция при извънредна ситуация

Варна може да е пряко засегната от войната в Украйна. Това каза председателят на Варненската асоциация „Сигурност“ Марин Черкезов на среща с медиите. Той напомни, че, по права линие, Варна се намира на 350 километра от Крим и 300 км. от Украйна. Според заместник-председателят на асоциацията Павлин Павлов, заплахата от разширяване на военния..

публикувано на 31.07.24 в 13:58