Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сесията на ОбС-Варна започна с две декларации, съветниците от ПП призоваха за връщане на акциите от Панаира на държавата

Приемането на бюджета на Варна за 2024 г. беше отложено

С две декларации започна заседанието на Общинския съвет на Варна днес. Едната от "Продължаваме промяната",   които призоваха общинските съветници да вземат решени за връщане на акциите на Варна от "Пълдин Туринвест" и Пловдивския панаир на държавата. Втората беше на "Възраждане", които напомниха, че има сериозен конфликт между рибарите и Община Варна. Те изразиха готовност да посредничат в този конфликт. 

Администрацията поиска в дневния ред извънредно да влезе точка за ликвидацията на ЦУМ с мотива, че е ако не я гласуват днес, общината ще изгуби собствеността върху Дупката. 

Докладната записка за ликвидацията на ЦУМ беше внесена от общинската администрация, като заместник-кметът по правните въпроси Диан Иванов подчерта, че ако днес няма гласуване по тази точка, общината може да изгуби собствеността върху така наречената Дупка в центъра на Варна. Общински съветници се възмутиха, че такъв важен въпрос се внася в последния момент за резглеждане на сесия и поискаха подробности от Диан Иванов. Такива не бяха дадени. Последва 15-минутна почивка, по време на която представители на администрацията проведоха разговори със съветници от различни групи. След почивката, съветници съобщиха, че извънредната ситуация е породена от внесена искова претенция от една от страните. Те решиха казуса да влезе като последна – 15 точка, в дневния ред.

Чуйте повече от репортера Валери Великов:

По-рано днес в социалните мрежи кметът Благомир Коцев обяви, че за първи път от четири десетилетия, Варна днес може да придобие основната част от Дупката на централната пешеходна зона на града и да започне подготовка по нейната реализация като значим проект. 

След толкова години язва в центъра на града и множество спорове и съдебни дела, процедурата по ликвидиране на частното дружество и придобиването на основната част от Дупката от Община Варна приключва, посочва той. 
Сега всичко е в ръцете на Общинския съвет на Варна. Днес той ще гласува съгласието си Общината да стане собственик на 2915 кв. м. от този ценен и емблематичен за града ни обект. Пожелавам му мъдрост и разум в гласуването, казва още в обръщението си във Facebook.
"При положителен резултат, Общината веднага ще започне разговори с частния собственик на реституираните 900 кв. м. от Дупката, което, вярвам, ще доведе до пълноценна реализация на пространството. Убеден съм, че за безспорно добрите каузи за Варна, всички сме обединени и на едно мнение, без изключения."
Предложението на администрацията влезе като последна точка в дневния ред. 
Приемането на бюджета на Варна за 2024 г. беше отложено. Това стана преди началото на днешното заседание на местния парламент, на което точката за бюджета беше оттеглена. Причината е Годишната програма за управление и разпореждане с имоти – общинска собственост, която е обвързана с най-важния финансов документ.

В програмата са извършени промени, което налага повторното ѝ обявяване на официалната интернет страница на Община Варна. По закон документът може да бъде разгледан и приет от местния парламент след изтичане на 14-дневен срок от публикуването му.

По тази причина е необходимо отлагане на приемането на бюджета. Заседанието, на което ще се гласува финансовата рамка на общината, може да се проведе не по-рано от 8 март.

Съветниците гласуваха също да отпадне точката за избор на постоянни и временни членове на Експертния съвет към  фонд „Култура“ поради подаден сигнал, че един от избраните от комисията по култура и духовно развитие експерти няма необходимото образование. Въпросът ще бъде разгледан отново от ресорната комисия.

Решено бе също да се отложи обявяването на конкурса за избор на член на Съвета на директорите на „Ученическо и столово хранене“ и избор на комисия за провеждане на конкурса за заседанието, на което ще се разглежда бюджетът на Варна.

Преди началото на сесията беше съобщено, че общинският съветник Генадий Атанасов е избран за съпредседател на групата на „Алтернативата“ в местния парламент.

Заседанието продължава с питания и отговори на питания към кмета на Варна. След това предстои избор на временно изпълняващ длъжността кмет на район „Одесос“. Членовете на Общинския съвет гласуваха изборът да протече при тайно гласуване. За целта ще бъде избрана специална комисия, която да организира и проведе избора.

Ще бъде гласувано и предложението Варна да участва като партньор в проект за усъвършенстване и разширяване на обхвата на приемната грижа, финансиран по Програма „Развитие на човешките ресурси“ 2021 – 2027 г.

Гости на днешното заседание са студенти от 1. курс от Икономически университет – Варна.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

По-високи пенсии от днес

От днес пенсиите, отпуснати до края на миналата година, се увеличават с 11 процента. Това повишава  доходите на близо 2 милиона българи.   Минималната пенсия за стаж и възраст вече е 580,57 лева, а социалната за старост - 307,07 лева. Допълнително увеличение, също в сила от днес, е предвидено за 675 хиляди възрастни,  които получават така..

публикувано на 01.07.24 в 07:24

Във Варна тръгват нощните автобуси

От 1 юли тръгват нощни автобуси по линии 7, 17, 20, 31 и 148 във Варна. Нощният транспорт ще работи до 1 септември.  Според разчети на „Градски транспорт“- ЕАД мярката ще струва малко над 151 хил. лева. Автобусите ще се движат със следното разписание: Допълнителни курсове от 1 юли 2024 г. в делничен ден: · Линия 7 от ЖП гара в 22:30, 23:30..

публикувано на 01.07.24 в 06:50

Къде няма да има ток на 1 юли

Поради извършване на обслужване на съоръженията за доставка на електроенергия във Варна и областта на днешният 1 юли, ще бъде прекъснато електрозахранването в районите на: - от 00:05 ч. до 06:00 ч. - във Варна в карето, заключено между бул. Сливница, ул. Дрин, бул. Владислав Варненчик и бул. Мария Луиза; - от 08:30 ч. до 17:00 ч. - в местностите..

публикувано на 01.07.24 в 05:56

Слънце и жега в понеделник

И днес ще е предимно слънчево. Сутринта на места ще има намалена видимост. Ще духа слаб, по Черноморието следобед до умерен югоизточен вятър. Максимални температури между 33° и 38°, Черноморието от 27° до 32°, за Варна около 31°. Вълнение на морето 1-2 бала. Температура на морската вода от 24° до 26°.

публикувано на 01.07.24 в 05:46

Парно, ток и топла вода с по-ниска цена във Варна

Средното увеличение на цената на тока от утре за битовите потребители е с 1,77%, реши КЕВР. За клиентите на „Електрохолд“ цената нараства с 3,10%, на ЕВН - с 1,85%, а за клиентите на „Енерго Про“ тя намалява с 0,49% . Преди приемането на ценовото решение, на 13 юни се състоя обществено обсъждане , на което бяха поканени всички..

публикувано на 30.06.24 в 13:23
Видински митрополит Даниил

Видинският митрополит Даниил бе избран за български патриарх

Видинският митрополит Даниил беше избран за нов български патриарх  на провелия се балотаж митрополит Даниил получи 69 гласа, а врачанския митрополит Григорий - 66.  3 бюлетини са недействителни. Церемонията по интронизацията ще започне в 15 часа в патриаршеската катедрала "Свети Александър Невски", а камбанен звън ще възвести избора на новия..

публикувано на 30.06.24 в 13:11

Врачанският митрополит Григорий получи най-много гласове до момента

Врачанският митрополит Григорий и видинският митрополит Даниил отиват на балотаж според резултатите от гласуването до момента. Григорий е получил 64 от гласовете, а Даниил – 51. Най-малко са гласувалите за ловчанския митрополит Гавраил-19.  По-рано днес в Синодалната палата започна гласуването за избор на български патриарх от делегатите на..

публикувано на 30.06.24 в 11:13