Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Дълбоки знаци от премълчаваната летопис" от Иван Момчев - една разходка в миналото...

Книгата "ДЪЛБОКИ ЗНАЦИ от премълчаваната летопис" от Иван Момчев беше представена в Арт салона на Радио Варна. "Давам си сметка, че това не е академичен труд, не е и еретическа проповед. Книгата е по-скоро една разходка в миналото, резултат на проникновение, вдъхновение. В крайна сметка става дума за един разказ. Защото ровейки се из миналото, човек вижда, че се подрежда все пак някакъв разказ. Най-важното обаче е това как ще го разкажеш... Там някъде съм аз. Тази книга е плод на размисли, затова съм избрал за нейно подзаглавие "Размисли". Това е един житейски процес", коментира в интервю за Радио Варна Момчев. 

По думите му академичните писатели в съвременна България са скучни за четене, а неговото старание е никога да не стане скучен за своите читатели. "Историята не се състои само от низ от факти, свързани с кървава баталистика и геополитически интереси, тя е нещо по-дълбоко... Въпросът с идентичността на българина, с връзката му със земята и духовните процеси, които текат хилядолетия по нашите земи, те са основната тема на моите размисли", допълва Иван Момчев. 

Криза на идентичността има винаги, твърди Иван Момчев. "Това е криза на идентичността, но само по линия на това, че тя е непрекъснато оспорвана и атакувана от външни фактори. Иначе дълбоко в себе си българинът знае кой е и успява да оцелява през хилядолетията в своята автентичност, благодарение на тази вътрешна убеденост", допълва той. 

Целия разговор на Светлана Вълкова с Иван Момчев чуйте в звуковия файл:

За книгата: "Един вълшебен ключ от съкровищницата на човешката цивилизация лежи зарит в плодородния чернозем, сред дъхавите градини и хилядолетните лозници на Балканите. Скрит е зад златни тракийски маски, сред скъпоценни ритони и свещени мечове, бойни колесници, царски венци и статуи на стари богове, чиито екзотични останки смайват съвременния свят. Потънал в мрака на вековни заблуди, геополитически интереси, религиозна схоластика и под носовете на историците, той отключва дълбоки биполярни процеси, насукани в безкрайна ,,златна“ нишка. Иде реч за невидимия ключ на духовността. Земи и населения могат да бъдат доминирани и заробвани. Блага и съкровища могат да бъдат присвоявани. Но не и този ключ. Златната нишка пренася духовност и идва от древността на нашата стара, богата и многострадална земя. Тя извира из лоното на стари духовни традиции и се точи ли точи от човек на човек просветени представители на местното трако-българско население през всички времена. За да доведе до грандиозна историческа кулминация през златния български IX-Х век. За всичко разказват и предизвикват размисъл дълбоки знаци от преиначаваната, премълчавана и неизговорена българска летопис". 



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ
Ивелина Кадири

Ивелина Кадири: ДНК данните са нещо неприкосновено, към което маркетингът трябва да се отнася с уважение

Ивелина Кадири е магистър по икономика и по арт мениджмънт, маркетолог с многостранни интереси и убеденост в интердисциплинарното бъдеще на науката. Има дългогодишен професионален опит в областта на авиацията и енергетиката, а в момента е мениджър регулаторни дейности в българска софтуерна компания, световен лидер в управлението на електрозарядни..

публикувано на 01.08.24 в 08:30
Сияна Георгиева и Симеон Георгиев

Защо да се доверим на интериорен дизайнер при обзавеждането на имот

Един имот придобива по-висока стойност, ако е бил обзаведен от интериорен дизайнер. Това споделят специалисти в областта на интериорния дизайн у нас изхождайки от практиката, която имат. В България, и конкретно във Варна, все повече хора наемат интериорни дизайнери, когато обзавеждат жилището си, хотели, заведения и др. Архитект Сияна..

публикувано на 31.07.24 в 09:55

„Небето - риза нетъкана”- изложба на Александър Габровски

Поредната изложба във варненската галерия A&G Art Meeting в разгара на лятото ще ни изстреля в небесните простори не само заради мотото, а и поради смелото, неочаквано приключение, в което ни въвлича младият творец Александър Габровски. Откриването е днес,  31 юли, от 18:30 ч . на ул. "Любен Каравелов" 8. Изразът „Небето, риза нетъкана” в една..

обновено на 31.07.24 в 09:28

Георги Василев: Волейболът винаги ще е част от живота ми, но днес нямам време за него в живописта

Бившият волейболист и треньор Георги Василев представя до 19 август във Варна своя самостоятелна изложба живопис. 24-те творби са подредени на ул. "Шейново" 3. Това е четвъртата експозиция на автора, който за първи път се изявява творчески във Варна, а не в родния Добрич.  Първата изложба на Георги Василев беше преди година и половина в..

публикувано на 30.07.24 в 09:20

Д-р Баева: Стомашните неразположения през лятото са най-често от развалена храна

През юли във Варна и областта не се отчита повишаване на случаите на стомашно-чревните неразположения, но ентероколитите остават най-високия брой при заболяванията в сравнение с останалите, сочи седмичната информация на Регионалната здравна инспекция във Варна. При високи температури на въздуха храната се разваля много бързо, особено ако не са..

публикувано на 29.07.24 в 07:15
Ивайло Илиев

Ивайло Илиев: Настоящото служебно правителство е изключително изгодно за ГЕРБ и ДПС

„Първата разпоредба, която е отменена от Конституционния съд, е член 23 от основния закон. Той постановява, че културата, образованието и науката са национални ценности. Това решение ми се струва доста куриозно, но може да бъде прието и като метафора за цялостното поведение на съда“. Това каза в предаването „Позиция“ на Радио Варна политологът..

публикувано на 27.07.24 в 14:04

Галина Станишева след успеха във Виена: Хорът ни единствен се представяше с различна програма на концертите

Варненският детски хор „Добри Христов“ към Общинския детски комплекс спечели първата награда и златния медал в 13-ото издание на Световния фестивал за мир в австрийската столица Виена.  Варненски хор спечели голямата награда на конкурс във Виена (ВИДЕО) В тазгодишното издание участваха 42 хорови формации от 16 държави - хорове  от Китай,..

публикувано на 26.07.24 в 12:25