Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

От днес и третият мобилен оператор индексира цените на мобилните такси с 9.5%

Габриела Руменова: Несправедливо е клиентите на телекомите да понасят цялата тежест от инфлацията

Защо е важно да търсим правата си?

Снимка: pixabay


От днес влиза в сила увеличението на мобилните такси и на третия телекомуникационен оператор в България. Индексацията ще бъде с 9.5%, а причината е инфлацията през миналата година. Припомняме, че наскоро в Народното събрание беше внесен законопроект, който предвижда възможност потребителите да имат право да прекратяват договорите си с телекомите без да дължат неустойка.

"Изключеително непрофесионално е от страна на телекомите да прехвърлят цялата тежест от инфлацията върху потребителите и да ги товарят и с неустойки", каза за Радио Варна Габриела Руменова от платформата "Ние, потребителите". Тя приветства готвените законови промени, които по думите й са крачка напред в разрешаването на проблема. Руменова обаче вижда и други положителни тенденции в последните седмици.

"В момента са зведени искове от различни неправителствени потребителски организации и срещу трите телекома за провъзгласяване на клаузата с индексацията за нищожна. От друга страна, вече има спечелено на първа инстанция дело от потребител по същия казус. Това са все събития, които вече дават отражение, защото наскоро един от трите телекома обяви официално, че от догодина всички негови абонати ще имат възможност да прекратят договора си без да дължат неустойка, в случай на индексация", каза още Руменова.

Тя призова хората да си търсят правата в съда, въпреки че понякога това може да отнеме време, средства и немалко нерви.

"Важно е да кажем, че ако съдът отсъди, че индексацията поставя хората в неравноправна позиция и че е нищожна, тогава гражданите ще могат да получат всички надвзети суми от първия момент на индексацията", поясни Руменова.

"Ако от КЗП бяха завели колективен иск, тогава щяха да могат да се възползват всички граждани, а не само тези, които в момента са се присъединили към иска на неправителствените организации", допълни експерта.

Чуйте повече в звуковия файл





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Продължава да тлее пожарът край бившето сметище на Балчик

Продължава тлеенето на пожара, тръгнал преди седмица край бившето сметище на Балчик.  "От надвечер на 16 юли тук  не е угасяло, въпреки няколкото дежурни смени. В момента няма пламъчно горене, тлее и може и месец да мине, защото е пълно не само със строителни, но и с битови отпадъци. При по-силен вятър може да се разгори. Към момента няма опасност за..

публикувано на 24.07.24 в 09:16

Влакът София - Варна дерайлира тази нощ край Своге

Бързият влак София-Варна дерайлира в района на гара Своге малко след полунощ. Първоначалната информацие е на Нова телевизия. Няма пострадали хора. Инцидентът се е случил близо до гарата и влакът се е движил с бавна скорост. В момента композицията се движи с три часа закъснение към Варна. Вместо в 6.50 ч., както е по разписание, влакът ще пристигне..

публикувано на 24.07.24 в 08:09
Варна, изгревът тази сутрин

Горещо, следобед ще превали

Приятно прохладните 18 градуса отчетоха термометрите в Добрич и Шумен в 6.00 часа тази сутрин. 20 градуса е в Карнобат, по 21 в Разград, Шабла и Ахтопол. 22 градуса е във Варна и Бургас, като във Варна атмосферно налягане е 1010 хПа – малко по-високо от средното за месеца, слабо ще се понижи и ще е около него , относителната влажност на..

публикувано на 24.07.24 в 06:29

Подслон в село Стефан Караджово за хора, останали без дом след пожара във Воден

В българските села е пълно с празни къщи.  Необитаеми.  След опустошителните пожари във Воден много хора останаха бездомни. Къщата е дом, ако в нея има хора, които да я обитават и да й вдъхват живот. Затова Тодор Дросев от Габрово предоставя напълно безплатно къща в село Стефан Караджово с три спални.  Подходяща е за българи, останали без..

публикувано на 24.07.24 в 06:10

Адресите без ток

На 24.07.2024 от 08:30 ч. до 17:00 ч. , поради извършване на неотложни ремонтни дейности на съоръженията за доставка на електроенергия, ще бъде прекъснато електрозахранването в района на: с. Бенковски - ул.4 та, ул. 3 та, ул. Янтра, ул. 9 та, ул. 10 та, ул. Стряма, ул. Въча, електрозахранени от ТП 4. На 24.07.2024 от 09:00 ч. до 17:00 ч. ,..

публикувано на 24.07.24 в 05:00
Георги Тахов и фермерът Иван Янъков

Земеделският министър: Всички селскостопански производители, засегнати от пожарите, ще получат подкрепа

Всички селскостопански производители, засегнати от пожарите в района на Воден и в цялата страна, ще получат подкрепа. Това заяви земеделският министър Георги Тахов в Болярово, където се срещна със стопани от района, предаде БНР-Бургас.  До две седмици на базата на констативни протоколи ще бъде ясно какви финансови средства ще са необходими за..

публикувано на 23.07.24 в 17:33

До 2 август се очаква да се възстанови маршрутът на автобусна линия №10

До 2 август се очаква да се възстанови уличната настилка по бул. „Христо  Смирненски“ в участъка от ул. „Прилеп“ до ул. „Карамфил“, включително и маркировката за постоянна организация на движението, съобщиха от Община Варна. Това ще даде възможност за възстановяване на градския транспорт по линия №10.  Такъв ангажимент поеха пред кмета на Варна..

публикувано на 23.07.24 в 16:39