Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отрязаха 100-годишно дърво във Варна срещу акт за 100 лв

Актът за незаконното отстраняване на дървото е само 100 лева.

Издаден е на нарушителя, но дървото вече го няма. 

Отрязано е само за 15 минути, рано сутринта след 8 часа.

Районът е "Приморски", квартал "Левски"...

Там, където има общо  4 стогодишни дървета от вида Копривка. Сега вече остават само три.

Причината за резитбата е, че дърветата са попадали в обсег на проект за паркинг.

Паркингът се изгражда зад блок 3 на ул. "Студентска", над "Цани Калянджиев".

Чуйте подробности от разговора на репортера ни Ваня Славова с Михаил Йорданов, жител на квартал "Левски":

При изграждането на паркинг служителите на дружеството, изпълняващо строително-монтажни работи на обекта, самоволно са отрязали едно дърво от вида Копривка.
Действията им са в нарушение на инвестиционния проект, съгласуван и одобрен от главния архитект на Община Варна на 16.08.2022 г.
Това е установено при направена проверка от страна на общината, след като гражданите подават сигнала, съобщиха от дирекция "Инженерна инфраструктура и благоустрояване".
Предупреден е изпълнителят на строежно-монтажните работи да опазва всички налични дървета на обекта. Предстои да се санкционират виновните, съобщиха от ресорната дирекция.
Изграждането на паркинга е част от обновяването на междублоковото пространство в 23-ти микрорайон, заключено между бул. "Васил Левски", ул. "Студентска", бул. "Осми Приморски полк" и ул. "Мир", информират от пресцентъра на Община Варна.
По публикацията работи: Ваня Славова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

0,2 % месечна инфлация за март, плащали сме повече за култура, транспорт и обзавеждане

През март 2024 г. месечната инфлация е 0.2%, а годишната инфлация за март 2024 г. спрямо март 2023 г. е 3.0%. Инфлацията от началото на годината (март 2024 г. спрямо декември 2023 г.) е 1.0%, а средногодишната инфлация за периода април 2023 - март 2024 г. спрямо периода април 2022 - март 2023 г. е 6.5%, съобщиха от Националния статистически институт...

публикувано на 15.04.24 в 11:12

Таксиметрови шофьори излизат на протест във Варна

Таксиметрови шофьори във Варна излизат на протест днес, съобщи за Радио Варна Димчо Иванов, председател на транспортен синдикат "Авто 94".  Те ще се съберат в 14 часа на паркинга на хипермаркет на ул. "Атанас Москов", след което в колона ще преминат по бул. "Сливница", бул. "Цар Освободител", за да стигнат до сградата на Община Варна.  Таксиметровите..

публикувано на 15.04.24 в 10:20

Организират обществено обсъждане за разширяването на бул. "Цар Освободител" във Варна

Обществено обсъждане на Подробния комуникационно-транспортен план (ПКТП) на бул. "Цар Освободител" от пътен възел "Летище" до бул. "Васил Левски"  ще се проведе на 24 април, сряда, от 17 часа в зала "Пленарна" на Община Варна,  съобщиха от пресцентъра на администрацията. В новото проектно решение се предвижда всички пресичания на бул. „Цар..

публикувано на 15.04.24 в 09:55

Заради великденските празници: Очаква се бум на ухапванията от кърлежи

В края на април и началото на май се очаква пикът на ухапвания от кърлежи във Варна и областта и това се дължи на поредицата от почивни дни и високите температури, обобщи за Радио Варна   Антоанета Тончева, директор на Общинското предприятие "Дезинфекция, дезинсекция и дератизация".  РЗИ: Драстичен ръст на ухапванията от кърлежи във Варна тази..

публикувано на 15.04.24 в 09:50

Фирмите декларират авансови вноски до 15 април

Изтича срокът за подаване на декларация за определяне на вида и размера на авансовите вноски за 2024 година. Дружествата подават декларацията по чл. 87а и чл. 88 от Закона за корпоративното подоходно облагане (ЗКПО) до 15 април. Формулярът се подава от лицата, подлежащи на облагане с корпоративен данък по реда на ЗКПО, както и от физически лица,..

публикувано на 15.04.24 в 08:16

Глоба поне 200 лв. за палене на огън на по-малко от 100 м. от гора

С повишаването на дневните температури през пролетно-летния сезон се създават предпоставки за възникване на пожари и бързото им разпространение сред природата. Затова е факт и изричната забрана за палене на открит огън и извършване на огневи работи. Тя е обявена със заповед на областния управител на Варна проф. Андрияна Андреева. Ще има проверки,..

публикувано на 15.04.24 в 08:15

ЦИК започва да приема документи за изборите 2 в 1

От днес до 24 април Централната избирателна комисия (ЦИК) ще приема документи за регистрирането на партии и коалиции за участие в насрочените за 9 юни избори за Европейски парламент и за Народно събрание, предаде БНР.  Подписките, които ще представят  формациите, трябва да съдържат най-малко 2 500 имена на избиратели със съответните ЕГН-та, които ще..

публикувано на 15.04.24 в 08:05