Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Варна почете 146 години от Освобождението на България

4
Снимка: Live.Varna.bg

Варна почете 146 години от Освобождението на България от турско робство. Десетки варненци и гости на града се включиха в събитията, посветени на националния празник във Варна, които започнаха с вдигане на националния флаг пред катедралния храм "Свето успение Богородично".

Кметът  на града Благомир Коцев, областният управител проф. Андрияна Андреева, общински съветници и заместник-кметове поведоха празничното шествие.

Венци и цветя бяха положени на паметника на опълченеца Георги Сивков в двора на Духовно-просветния център "Свети архангел Михаил" и на паметниците на загиналите за нашето освобождение  украински, руски, румънски и финландски воини.

 Празникът приключи с традиционното издание на 61-та лекоатлетическа щафетна обиколка на Радио Варна, в която взеха участие над 350 ученици, работници, ветерани от спорта и спортисти с увреждания. 

Даниела Стойнова с репортаж от празника:


Тази вечер от 17:00 часа във Фестивалния и конгресен център с концерт-спектакъл „Но ний знаем“. В концерта ще участват студенти и ученици от Академичния танцов театър на Варненския свободен университет „Черноризец Храбър“, Средното училище за хуманитарни науки и изкуства "Константин Преславски", ансамбъл "Българи" в град Варна и Марти Тошев от Детска театрална академия "Питър Пан" към Държавен куклен театър – Варна. Входът е свободен.

От 19:30 часа на площад „Антон Новак“ в Морската градина ще се проведе тържествена заря-проверка по повод празника.БНР подкасти:Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

0,2 % месечна инфлация за март, плащали сме повече за култура, транспорт и обзавеждане

През март 2024 г. месечната инфлация е 0.2%, а годишната инфлация за март 2024 г. спрямо март 2023 г. е 3.0%. Инфлацията от началото на годината (март 2024 г. спрямо декември 2023 г.) е 1.0%, а средногодишната инфлация за периода април 2023 - март 2024 г. спрямо периода април 2022 - март 2023 г. е 6.5%, съобщиха от Националния статистически институт...

публикувано на 15.04.24 в 11:12

Таксиметрови шофьори излизат на протест във Варна

Таксиметрови шофьори във Варна излизат на протест днес, съобщи за Радио Варна Димчо Иванов, председател на транспортен синдикат "Авто 94".  Те ще се съберат в 14 часа на паркинга на хипермаркет на ул. "Атанас Москов", след което в колона ще преминат по бул. "Сливница", бул. "Цар Освободител", за да стигнат до сградата на Община Варна.  Таксиметровите..

публикувано на 15.04.24 в 10:20

Организират обществено обсъждане за разширяването на бул. "Цар Освободител" във Варна

Обществено обсъждане на Подробния комуникационно-транспортен план (ПКТП) на бул. "Цар Освободител" от пътен възел "Летище" до бул. "Васил Левски"  ще се проведе на 24 април, сряда, от 17 часа в зала "Пленарна" на Община Варна,  съобщиха от пресцентъра на администрацията. В новото проектно решение се предвижда всички пресичания на бул. „Цар..

публикувано на 15.04.24 в 09:55

Заради великденските празници: Очаква се бум на ухапванията от кърлежи

В края на април и началото на май се очаква пикът на ухапвания от кърлежи във Варна и областта и това се дължи на поредицата от почивни дни и високите температури, обобщи за Радио Варна   Антоанета Тончева, директор на Общинското предприятие "Дезинфекция, дезинсекция и дератизация".  РЗИ: Драстичен ръст на ухапванията от кърлежи във Варна тази..

публикувано на 15.04.24 в 09:50

Фирмите декларират авансови вноски до 15 април

Изтича срокът за подаване на декларация за определяне на вида и размера на авансовите вноски за 2024 година. Дружествата подават декларацията по чл. 87а и чл. 88 от Закона за корпоративното подоходно облагане (ЗКПО) до 15 април. Формулярът се подава от лицата, подлежащи на облагане с корпоративен данък по реда на ЗКПО, както и от физически лица,..

публикувано на 15.04.24 в 08:16

Глоба поне 200 лв. за палене на огън на по-малко от 100 м. от гора

С повишаването на дневните температури през пролетно-летния сезон се създават предпоставки за възникване на пожари и бързото им разпространение сред природата. Затова е факт и изричната забрана за палене на открит огън и извършване на огневи работи. Тя е обявена със заповед на областния управител на Варна проф. Андрияна Андреева. Ще има проверки,..

публикувано на 15.04.24 в 08:15

ЦИК започва да приема документи за изборите 2 в 1

От днес до 24 април Централната избирателна комисия (ЦИК) ще приема документи за регистрирането на партии и коалиции за участие в насрочените за 9 юни избори за Европейски парламент и за Народно събрание, предаде БНР.  Подписките, които ще представят  формациите, трябва да съдържат най-малко 2 500 имена на избиратели със съответните ЕГН-та, които ще..

публикувано на 15.04.24 в 08:05