Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лесна работа: Прекрасен ден

Снимка: Pixabay

Денят – подарък. Последният от дългия уикенд. Може би точно сега са завръщате от хубаво място, където сте се чувствали щастливи с любим човек и в приятелска компания. И честно казано, иска ви се тази свежа глътка мартенска почивка да няма край.

Подобни дни с добавена радост са заредени с вълшебна енергия. Ограниченото време, в което се опитваме да вместим всички любими хора, неща и състояния и да им се наслаждаваме колкото е възможно повече.

Един прекрасен ден, нали?

Той започва с великолепен изгрев, когато очите ни попиват всеки нов нюанс от яркото сутрешно небе и имаме достатъчно време за всичко. Не бързаме заникъде, не гоним задачи, работният бележник е скрит дълбоко в чекмеджето на бюрото, защото уикендът е дълъг и днес е денят, в който пием първото кафе на бавни, блажени глътки. Потъваме в спокойната сутрешна усмивка на човека до нас. Докато песента на птичките и уханието на първите мартенски цветя обгръщат света и правят деня още по-красив.

После тръгваме по улиците на града. Минаваме по любим маршрут, спираме се да погледаме някоя красива сграда и да си припомним забавна случка и хората, които са участвали в нея. Смеем се на разговора, на слънцето, на свободния ден. Просто се радваме, че сме тук и сега заедно и че заедно можем да продължим по чудесните пътеки на живота.

Чувството е опияняващо, а пролетта с намигване напомня за себе си. Цветните личица на игликите любопитно надничат към нас. Теменужки добавят чар към почерка на очакваната пролет. Цъфтящи дървета леко и ефирно ни погалват по рамото, докато минаваме край тях. Загърнати в нежни облаци от завладяващо ухание, стигаме до морето. Денят не би бил съвършен без тихите песни на вълните, без свежия полъх край брега, без арогантния кикот на чайките, без пясъка, който се процежда между пръстите и внимателно заличава следите от всичко, което не бихме искали да си спомняме и сякаш освобождава време и място за всичко друго, което с охота приемаме в желанието си да бъдем щастливи.

По обратния път приятно оживление вече е завладяло улици и алеи. Усмихнати лица, ярки дрехи, грейнали погледи поставят този прекрасен ден в рамка като снимка, към която дълго ще се връщаме.

После идва време за любими песни. Пеем с цяло гърло, надвикваме изпълнителите и отново се смеем, почти останали без глас от щастие... Няколко инструментала за почивка -да нарежем салатата и да подредим трапезата. И отново лююбими песни. Прекъсва ги звънецът. Приятелите, които очакваме, са тук. Сядаме на сладка приказка. Да се посмеем на нещо, да се поядосваме за друго, да се посъветваме за трето, да се похвалим за четвърто... и отново да се посмеем. Да обменим мисли, планове, спомени, чувства и радост.

За десерт – домашна торта и планиране на следващата среща. И когато масата е разтребена, ние сме изморени, но не искаме този прекрасен ден да си отива, излягаме се на дивана с по чаша горещ шоколад в ръце, да погледаме любим филм. Моят избор винаги е „Да срещнеш Джо Блек“, но приемам всичко друго, което с романтика и красота кара сърцето да ускори ритъма си.

Един прекрасен ден.

Лесна работа е да ценим всяка възможност, да си създаваме радост и да преживяваме с отдаденост всеки прекрасен ден - от първото кафе до целувката преди заспиване.

От уважение към себе си и към живота, който ни е даден.


По публикацията работи: Валери Великов


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ
Проливен дъж се изля над Варна

Варна е с най-много дъжд по Черноморието

17 литра на кв.метър е количеството на валежа във Варна Това е най-обилният валеж по Черноморието в рамките  за последните 12 часа. Към 9 часа температурата е 9 градуса и продължава да вали слабо. В Бургас е 10 градуса със слаб дъжд, в Шабла 9 градуса, вали слаб дъжд, 3 л. На кв.м., Нос Калиакра 9 градуса, вали умерен дъжд, 5 л.на кв. м., Нос Емине..

публикувано на 18.04.24 в 09:46

Бъди креативен! Разбий сивото!

Под наслов „Бъди креативен! Разбий сивото!“ днес в 10 часа откриват за втора поредна година Фестивал на науката в Основно училище „Антон Страшимиров“ във Варна.  Денят е неучебен и ще премине при отворени врати за родители, ученици и приятели на иновативното училище, които се интересуват от проекти в областта на роботиката, виртуалната..

публикувано на 18.04.24 в 07:45

20 нови японски вишни радват варненци в Морската градина

Най-новите попълнения на дървесния фонд на Морската градина  – 20 броя млади японски вишни, вече радват с цветовете си варненци. Дръвчетата, които са дарени на Община Варна, са засадени миналата година от Общинско предприятие „Управление на проекти и озеленяване“, което се грижи за най-големия варненския парк. Вишните са в близост до Природонаучния..

публикувано на 17.04.24 в 18:13

Решението по жалбата на Община Варна срещу новия борд на болница "Св. Анна" пак се отлага

За началото на месец юни се отлага решението на казуса с жалбата на Община Варна срещу избрания през октомври 2021 г. борд на директорите на МБАЛ „Св. Анна“ във Варна – някогашната окръжна, която обслужва спешните пациенти на цяла Варненска област. Неявяване на юрисконсулта на лечебницата на второ поредно заседание в Апелативния съд - първото..

публикувано на 17.04.24 в 15:45

Собствените несгоди в България карат хората да се съмняват в Европейския съюз

Иван Люцканов е създател на проекта "Землевеж" , който представя статистически данни, представени по достъпен начин. Той у частва в подкаста "Европеец", посветен на евроизборите и перспективите пред Европейския съюз,  а домакин на събитието беше Концертното студио на Радио Варна.  "Х аресва ми да мисля, че мотото на подкаста е: "Светът и..

публикувано на 17.04.24 в 15:05

Дванадесетокласници от Варна караха кола, ел. тротинетка и мотопед с "пияни очила"

Ученици от 12 клас на Професионалната техническа гимназия във Варна, които вече имат шофьорски книжки, участваха в демонстрация в рамките на информационните кампании "Не шофирай, ако си пил" и "Без дрога на пътя", организирани от дирекция "Превенции" в общината.  Те управляваха автомобили, мотопеди, мотори, електрическа тротинетка и велосипеди със..

публикувано на 17.04.24 в 14:32

Убиец в кенче: Трябва ли да бъдат забранени енергийните напитки за непълнолетни?

Енергийната напитка е течност, която съдържа основно захар и някакво стимулиращо вещество, най-често кофеин. В по-честите случаи, тези напитки са леко газирани, съдържат също и таурин и аминокиселини. Основната функция на енергийната напитка е да ни тонизира физически, но също и да ни стимулира психически. Препоръчителната дневна доза е не повече от една..

публикувано на 17.04.24 в 09:50