Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Зелени закони“: Собствениците на гори чрез заменки пледират пред Конституционния съд да отпадне забраната за застрояване

2
Устието на река Камчия
Снимка: Национален исторически музей

В момента настоящите собственици, незаконни собственици на тези терени, тоест по тогавашния закон те законно са ги заменили, но са получили неазконно държавна помощ, те пледират пред Конституционния съд, чрез Висшия адвокатски съвет, че им се ограничават правата на собственост и искат да отпадне забраната заменените гори да бъдат урбанизирани и да си ги застроят. Доста от държавните заменени гори са близо до курорти по Черноморието. Това съобщи Вера Стаевска от инициативата „Зелени закони“. Тя припомни, че още 2007-2009 г. заменките на гори бяха голям скандал и имаше много граждански протести срещу тях. Тогава законодателите единственото нещо, което направиха за защита на горите от урбанизацията им за курорти беше в Закона за горите да приемат член, че заменените държавни гори не могат да бъдат урбанизирани. Тоест сегашните собственици се надяват, че хората са забравили и те ще си застроят тези терени, коментира още Стаевска. В Североизточна България бяха заменени много такива гори – край Балчик, Камчийски пясъци – там са заменени за някакви скандални стотинки, Карадере, Иракли. По принцип с такава цел са заменени – за бъдещо курортно развитие.

Казусът в последните месеци имаше и още едно развитие – ЕК се измори да чака България да изпълни решението, което постанови през 2014 г., че България трябва да си върне незаконно раздадените горски терени – незаконно раздадена държавна помощ. До момента това не се е случило, по различни разценки става въпрос за между 80 млн.лв. до над 1 милиард лева, по държавни разценки. Единият начин държавата да си върне парите е да поиска доплащане въз основа на пазарни оценки на терените. Защото едно време конкретни гори край Иракли, Карадере са били заменени срещу гори в отдалечени селски райони на много по-ниска цена – оценявани са административно по параметри на гората, а не по предназначение. И в момента единият вариант е да й се доплати разликата, а другият вариант е просто да се разтрогнат незаконните сделки. Тъй като има решение на ЕК, че те са незаконни. Нито един досега не се е случил.

Най-вероятният сценарий е ЕК да си продължи делото, да ни осъди пред съда на ЕС и държавата да трябва да плати на ЕК пари, заради това, че не си е върнала парите.

Съдебно дело пред Съда на ЕС и дело пред Конституционния съд – очевидно държавата ще трябва да вземе решение

Сагата със заменките на гори и частните плажове, пробивът на новите ГМО на европейския пазар, както и законодателна инициатива в сферата на енергетиката бяха коментирани във Варна на Десетото юбилейна „Конференция по демокрация 2024“



По публикацията работи: Мариела Димитрова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Варненският лекоатлет Християн Касабов: Психиката в този спорт е изключително важна

За да надбягаш съперниците си в леката атлетика, трябва да имаш здрава психика, която е най-важното нещо в този спорт. Това коментира в интервю за Радио Варна лекоатлетът Християн Касабов. Успешният варненски лекоатлет преди броени дни спечели б ронзовия медал в дисциплината 110 метра с препятствия на Европейското първенство по лека атлетика за юноши..

публикувано на 25.07.24 в 10:05
Делян Илиев, Елена Цанкова и Димитър Георгиев

Благотворително почистване на Морската градина събира пари за солна стая за деца в нужда

„Смет за добро“ - благотворително събитие „Равен старт за всеки“, организират варненският Клуб Ротаракт съвместно с представители на частни фирми и община Варна. Проявата включва почистване на Морската градина и събиране на средства за Центъра за специална образователна подкрепа, съобщиха за Радио Варна Елена Цанкова и Делян Илиев   – двама от..

публикувано на 24.07.24 в 09:10

Patrick Mameli (PESTILENCE): Рутината е проблем!

Интервю с Patrick Mameli (PESTILENCE) За първи път дет легендите от Нидерландия PESTILENCE ще свирят в България на 27 юли като част от „Sofia Metal Fest 2024” по покана на „BGTSC”. Водената от Patrick Mameli група ще излезе на сцената на „Арена София” преди TESTAMENT и BEHEMOTH. Преди тях феновете ще видят DJ Eric Hutchence и MALTWORM. В..

публикувано на 24.07.24 в 08:15

Магърдич Халваджиян: Успешните хора не обвиняват другите и признават грешките си

Магърдич Халваджиян е един от най-успешните продуценти у нас. Описва себе си като мечтател. Обича да казва, че „хвърчи в облаците, но в същото време е здраво стъпил на земята“.  В годините разбрах, че мечтите са много хубаво нещо, но трябва да ги подплатиш с много можене и знаене. Чак тогава разбираш, че те се сбъдват, категоричен е той. Този урок..

публикувано на 23.07.24 в 08:00
Мария Славкова

Мария Славкова: РИМ-Варна се нуждае от лаборатория за реставрация

Годината е 1972, когато светът е разтърсен от откритието на най-старото злато в света в древен некропол от халколитната епоха. Мястото е бреговете на Варненското езеро, където са открити 294 гроба, за които е характерно голямо разнообразие на погребални ритуали. Открити са и голям брой керамични съдове, каменни и кремъчни сечива, предмети..

публикувано на 22.07.24 в 07:05

Морски еколог: Високите температури са пагубни за част от живите организми в Черно море

Наблюдаващата се тенденция от последните 8-9 години за изместване на сезоните и удължаване на лятото остава. Високите температури започват още от края на май и вече в началото на юли достигат своя пик, както на атмосферния въздух, така и на морската вода . Тези фактори носят последици за живите организми в Черно море.  Това каза доц. д-р Виолин Райков..

публикувано на 20.07.24 в 16:05

Пламена Иванова: Възрастните губят радостта от живота, когато забравят игрите от детството си

Варненският психолог и психоаналитик във формиране Пламена Иванова-Бучинска събра в една увлекателна книга "70+ игри от нашето детство". Пламена Иванова е създател на Център за терапия, приложни изкуства и обучения във Варна и на Зона за свобдни игри за деца от 7 месеца до 3 години. Опитът и там, заедно с вдъхновението от игрите с малката и..

публикувано на 19.07.24 в 08:30