Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кои са придобивките, които служителите най-много ценят в един офис?

Всеки бизнес, който се развива динамично и желае финансовите му резултати да растат, се старае да стимулира служителите си да работят още по-ефективно. Най-често това става както чрез бонуси над договореното възнаграждение, така и чрез различни социални придобивки.

Щом се осигурят подходящи офис предимства, персоналът ще бъде мотивиран да се представя още по-добре, текучеството ще намалее и по този начин успехите на бизнеса ще са гарантирани.

Дори компанията да няма огромни финансови възможности, може да се намерят начини за стимулиране на служителите, които не изискват големи инвестиции. Но и тези, за които са необходими допълнителни разходи, накрая се възвръщат чрез повишената производителност, лоялност и отдаденост.

Сред придобивките, които са привлекателни за служителите и са използвани от различни компании за задържането на ценните кадри, са:

Гъвкаво работно време

Да имат гъвкав график, означава служителите да избират кога да започне работният им ден – дали в 8:00 или например в 10:00 и съответно – кога да приключи. Щом имат свободата да определят сами работното си време, те ще организират така задачите си, че да се фокусират и да ги изпълнят максимално добре. Разбира се, има професии, при които се изисква фиксирана смяна например, но ако съществува възможност за по-голяма гъвкавост, служителите ще го оценят.

Доказано е, че силно мотивиращо действа и въвеждането на хибриден вариант, съчетаващ физическо присъствие в офиса с дистанционна работа от вкъщи.

Релакс кътове

Ако работещите в офиса стоят 8 часа пред светещ монитор или поточна линия, това е много изтощително. Възможността да станат и да се разсеят малко в специално обособена зона за отдих е изключително полезна.

Може би не всяко офис пространство позволява оформянето на свръхмодерни кътове, но за релаксираща атмосфера биха допринесли и няколко люлеещи се стола, 2-3 барбарона и мека мебел.

Ако се включат и някакви занимания като джаги, дартс, настолни игри, тенис на маса и други, това също ще редуцира напрежението.

В такъв един кът непременно трябва да се осигури достъп до храна и напитки и за тази цел най-доброто решение е монтирането на вендинг машина. Със своята мултифункционалност тя ще достави на желаещите кафе, лека закуска или безалкохолна напитка, за да се заредят с нови сили и да продължат работата си.

Достъп до чиста вода

Добрата хидратация на служителите гарантира по-добрата им концентрация и работоспособност. За да стимулират по-честата консумация на вода, много работодатели инвестират в машини за пречистване на вода. Работещите в офиса ще са доволни, ако по всяко време могат да разчитат на чиста и свежа вода. Достъпът до студена, топла и газирана вода от подобно устройство е начин да се поддържа здравословна работна среда.

Възможност за професионално развитие

Сред желаните от служители допълнителни придобивки са възможностите за кариерно развитие, които им предлага компанията Към тях се отнасят провеждането и изплащането на професионално обучение за повишаване на квалификацията, за участие в браншови конференции и редица други. Високо се цени и поемането на разходите за магистърски програми, консултациите с външен експерт за кариерно развитие и т.н.

Различни бонуси и награди

Персонализираните награди винаги се одобряват от служителите, тъй като така се чувстват значими и оценени. Състезателният елемент може да бъде и колективен: за даден отдел или екип, сплотявайки членовете му и стимулирайки ги да си помагат взаимно.

Освен паричните награди за индивидуални представяне, интересни и ефективни варианти са например определяне на бюджет, в който всеки служител да се вмести, ако пожелае да почива със семейството си или да посети СПА център.

Към придобивките, харесвани от работещите, се отнасят също и помещенията за фитнес на територията на офиса, добавяне на естествена зеленина и т.н.

Всеки иска да се труди на място, в което да се чувства обгрижен и ценен. Офис привилегиите са тези, които ще направят работната среда по-спокойна и приятна. Защото е доказано, че здравите и доволни служители остават по-дълго в компанията и отдават целия си потенциал за постигане на целите ѝ.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Ден на отворените врати на борда на НИК "Св. св. Кирил и Методий" в петък и събота

Ден на отворените врати на борда на военния научноизследователски кораб НИК 421 „Св. св. Кирил и Методий“.  На 26 юли, петък, от 13 до 17 часа плавателният съд ще бъде базиран на Морска гара-Варна, а на 27 юли, събота, варненци и гости ще могат да го разгледат от 9 до 11 часа. Събитието се организира по случай три години от влизането на..

публикувано на 22.07.24 в 14:46
Делян Илиев, Елена Цанкова и Димитър Георгиев

Благотворително почистване на Морската градина събира пари за солна стая за деца в нужда

„Смет за добро“ - благотворително събитие „Равен старт за всеки“, организират варненският Клуб Ротаракт съвместно с представители на частни фирми и община Варна. Проявата включва почистване на Морската градина и събиране на средства за Центъра за специална образователна подкрепа, съобщиха за Радио Варна Елена Цанкова и Делян Илиев   – двама от..

публикувано на 22.07.24 в 12:50
Хуан Миро, Каталунски пейзаж, сюрреализъм

Лесна работа: По-щастливи през лятото

Месец юли е прекрасен. Иска ми се никога да не свършва. Да има още лято, още приказно море и безкрайни слънчеви дни на плажа. Сигурно не съм сама в това. Та кой не обича да има още от хубавото, да получава повече, да преживява повече радостни мигове? Всъщност, като оставим лятото настрана, по-добре ли е да имаш повече? Да печелиш..

публикувано на 22.07.24 в 12:30

Александър Середа: Има много общо в начина, по който Русия третира българите и украинците

Войната консолидира украинците. Сега, в тази ситуация не е важно с какъв етнически произходи си, важно е какъв се усещаш. Сред моите студенти има украинци, руснаци, българи, кримски татари, евреи. Някои от тях са бежанци, родом от окупираните след 2014 г. и след това и от 24 февруари 2022 г. от Русия територии - от Луганска, Херсонска и Донецка области...

обновено на 22.07.24 в 09:39

Честваме Св. Мария Магдалина

Православната църква чества Света мироносица и равноапостолна Мария Магдалина (Магдалена) на 22 юли (4 август по стар стил). Мария Магдалина, която първа видяла възкръсналия Господ, утешила скърбящите ученици с радостните думи: "Христос възкресе!". Като първа благовестница на възкресението, тя е призната от църквата за равноапостолна.  Народът тачи..

публикувано на 22.07.24 в 09:16

Мръсотия и жега-лятната мъчителната комбинация във Варна

В разгара на лятото в капана на жегата Варна отново цъфна с боклуци, неизмити улици и миризми. За кой ли път?! За съжаление обстановката не изглежда никак приятна нито за туристи, нито за местни. Кризата с боклука ни превзема успоредно с тенденцията за свръхконсумация.  Като прибавим нехайното поведение в екологично отношение..

публикувано на 22.07.24 в 06:20

Фантастичен Цолов с първа победа

Фантастично представяне на Никола Цолов във Формула 3.  Той записа първа победа в основно състезание, след като триумфира в дългата надпревара на пистата „Хунгароринг“ в Унгария. Съотборникът му Лорън ван Хьопен още в началото се опита да затвори българина, но не се получи. Битката беше между двамата.

публикувано на 21.07.24 в 12:34