Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕНП подкрепи Урсула фон дер Лайен за втори мандат

Урсула фон дер Лайен
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Европейската народна партия (ЕНП) избра Урсула фон дер Лайен за свой кандидат за председател на Европейската комисия.

Представителите на ЕНП на конгреса в Букурещ одобриха кандидатурата ѝ за втори мандат с 400 гласа "за" и 89 "против".

Фон дер Лайен посочи войната в Украйна, кризата в Газа, която дестабилизира Близкия изток, и засилването на влиянието на Китай като ключови предизвикателства пред 27-членния блок с население от около 450 милиона души.

"Ние сме партията на хората и изпълняваме това, което ги вълнува", заяви Фон дер Лайен в своята реч, докато търсеше подкрепата на делегатите.

"Просперитет. Сигурност. Демокрация. От това се нуждаят хората в тези трудни времена", подчерта тя.

Нейната кандидатура за преизбиране беше одобрена с тайно гласуване от около 800 делегати, депутати и лидери на ЕНП, сред които беше лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.

Групата е с голяма преднина в социологическите проучвания и се очаква да остане най-голямата група в Европейския парламент, което прави фон дер Лайен твърд фаворит за поста председател на Европейската комисия.

Днес тя обеща мир, просперитет и сигурност за европейците, като се ангажира да продължи да подкрепя твърдо Украйна, да укрепва икономическата конкурентоспособност на Европа, да гарантира върховенството на закона и да се бори с незаконната миграция.

"Ние, европейците, сме тези, които решаваме кой да дойде в Европа и при какви обстоятелства", каза тя. Манифестът на нейната партия, представен на 6 март, включва план за прехвърляне на молбите за убежище към трети държави въз основа на "модела Руанда" на Обединеното кралство.

Фон дер Лайен също така отдаде специално внимание на европейските земеделски производители, които през последните месеци се изправиха срещу бюрокрацията на Брюксел по време на протести в страните от ЕС, и заяви, че нейната партия ще се противопостави на нарастващата заплаха от политически крайности. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

По-високи стипендии за студентите за участие в практики

По-високи стипендии ще получават студентите при провеждане на студентска практика. Това реши правителството, като прие промяна на Постановлението за условията и реда за предоставяне на стипендии на студентите, докторантите и специализантите от държавните висши училища и научни организации, предаде БГНЕС. Размерът на стипендията при провеждане на..

публикувано на 02.10.24 в 18:12
Централен плаж Варна

По-малко немски туристи тази година, през юни цени на билети като до Канкун

Във Варна се отчита 25% спад на туристите от немския пазар. Един от факторите, повлияли за това, е фалитът на третия по големина туроператор в Европа FTI, което ни носи 20 000 потенциални посетители по-малко. Основна причина за резултата обаче липсата на изгодни чартърни полети и високите цени на еднопосочните билети. Това каза Иван Грошев,..

публикувано на 02.10.24 в 17:30

Наплив от гръцки студенти в Морско училище във Варна

Напливът от гръцки студенти към Военноморското училище във Варна продължава да е голям. 350 младежи от южната ни съседка се обучават в морски специалности във Варна. Това каза зам.-ректорът по чуждоезиково обучение в ВВМУ "Никола Й. Вапцаров" кап. I ранг доц. д-р Николай Великов. Той припомни, че интересът им се засилва с всяка изминала година от началото..

публикувано на 02.10.24 в 15:05
Атанас Илков

Министър Атанас Илков: Няма данни за заплахи от тероризъм заради напрежението в Близкия изток

Към настоящия момент няма данни от българските и партньорските служби за заплахи от тероризъм и влошаване на средата за сигурност заради напрежението в Близкия изток. Това обяви служебният министър на вътрешните работи Атанас Илков. Взети са мерки, сред тях - засилена охрана на Посолството на израелската държава в София и на други обекти, съобщава БНР...

публикувано на 02.10.24 в 14:33

Всеки четвърти българин тегли бързи кредити

73% от хората отчитат, че спестяванията им са намалели заради високата инфлация след средата на 2021 г. Това регистрира социологическо проучване на агенция "Тренд", извършено по поръчка на Експертния клуб за икономика и политика (ЕКИП), предаде БНР . "Правилната форма означава първо да платим на бъдещото себе си, чак тогава да харчим остатъка. При..

публикувано на 02.10.24 в 14:19

Шофьор с над 2 промила алкохол блъсна полицейски автомобил на главен булевард в Добрич

Шофьор с над 2 промила алкохол блъсна автомобил на пътна полиция на главен булевард в Добрич. При инцидента няма пострадали. Автомобил с 45-годишен водач е ударил патрулка на булевард "3 март", информират от ОД на МВР- Добрич. Инцидентът е станал около 22:40 на 1 октомври. Катастрофиралият автомобил се е движил с несъобразена скорост, губи..

публикувано на 02.10.24 в 14:13

Президентът свиква извънредно КСНС заради войната в Близкия Изток

На 4 октомври, петък, държавният глава Румен Радев свиква от 10.00 часа в президентската институция извънредно заседание на Консултативния съвет за национална сигурност. Темата на заседанието е „Рискове и заплахи пред националната сигурност в контекста на конфликтите в Близкия Изток. Необходимост от предприемане на мерки“, съобщиха от прессекретариата..

публикувано на 02.10.24 в 12:10